UHIĆENA 43 PRIPADNIKA 'NDRANGHETE

VIDEO Sumnjiče ih da su namještali izbore, ubili člana sindikata te ukrali tri milijuna eura iz EU fondova

Foto: Europol
1/3
30.06.2023.
u 08:15

Riječ je o međunarodnoj  akciji u kojoj su sudjelovale  policije Italije, Njemačke i Austrije, a potpomogao ju je Europol

Korupcija koja je uključivala podmićivanje lokalnih političara, namještanje i manipulaciju rezultatima izbora, postavljanje svojih povjerljivih osoba na visoke pozicije u politici i administraciji, namještanje postupaka javne nabave, ubojstva, nasilje, iznude, prevare, pranje novca, trgovina ilegalnim proizvodima... krimeni se koji se na dušu stavljaju kriminalnoj skupini nedavno uhićenoj u Kalabriji.

Riječ je o međunarodnoj  akciji u kojoj su sudjelovale  policije Italije, Njemačke i Austrije, a potpomogao ju je Europol. U konačnici to je rezultiralo uhićenjem 43 pripadnika 'Ndranghete, zloglasne kalabrijske mafije u Crotoneu u Kalabriji. Europol je priopćio da  su uhićeni uglavnom Talijani, no da je bila i nekolicina državljana Njemačke i Austrije. Uhićena je i osoba koju Europol smatra glavnim organizatorom i pokretačem priče oko manipulacije izbornim rezultatima. Tijekom akcije u kojoj su pri uhićenjima, pretragama i potragama korišteni policijski psi, helikopteri i dronovi, pretraženo je, pa zaplijenjeno  16 tvrtki, 25 nekretnina, 15 automobila te preko pet milijuna eura u gotovini

Europol navodi da je uhićena skupina bila na, neki način, poseban odjel ‘'Ndranghete čiji je primarni posao bio manipulacija izbornim rezultatima u Calabriji. Sumnja se da bi  ‘'Ndrangheta instalirala  svoje članove na ključne i političke pozicije kako bi kontrolirali i iskorištavali teritorij. Iznude i nasilje bile su dio modus operandija tog  klana, pa se tako sumnja da je vođa klana naredio ubojstvo člana sindikata 2014., a sve kako bi sindikatu nametnuo svoj autoritet te ih natjerao da rade kako ‘'Ndrangheta hoće.

Nadalje, sumnja se da je spomenuta  kriminalna mreža mogla utjecati i na postupke javne nabave u cijeloj Italiji, pa se tako sumnjiče da su iz fondova Europske unije izvukli najmanje tri milijuna eura. Izvučeni novac su oprali kroz složenu shemu pranja novca pri čemu su koristili njemačke hakere kako bi prevarili bankarski sustav  te oprali nezakonitu imovinu. Dobit od kriminalnih aktivnosti prali su preko svojih veza u trgovinama mješovitom robom, restoranima, kockarnicama te zaštitarskoj, transportnoj, građevinskoj i nekretninskoj industriji.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
FranjoTT
09:11 30.06.2023.

Realno na prvu mi je djelovalo kao da se radi o HDZ-u, ali onda sam shvatio da su ti špagetari zapravo amateri naspram HDZ-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije