NOVI FRONT

VIDEO Ukrajinci ušli duboko u Rusiju: Snimljena predaja ruskih vojnika, njihovi izvori govore o gubitku četiri do sedam sela

Rusija: Dim se diže iznad podru?ja zra?ne luke Kursk
Foto: Administration of the Kursk regi
1/6
07.08.2024.
u 11:21

Iako se sada jasnije može zaključiti da Ukrajina ovdje provodi jaču ofenzivu, s obzirom na uključeni broj vojnika i tehnike nejasan je konačni cilj ovog napada na ruski teritorij

Ukrajinske snage i tijekom noći nastavile su napredovati u pohodu na ruski teritorij na području regije Kursk. Ruska vojska objavila je snimke uništavanja ukrajinske vojne tehnike locirane u Rusiji 10 kilometara od granice, a ukrajinski blogeri tvrde da su na nekim dijelovima ukrajinske regularne postrojbe ušle i 15 kilometara duboko u Rusiju. No to još nije potvrđeno snimkama. Snimke s NASA-ine stranice za nadzor požara pokazuju mnoge požare na tom području, do 12 km u dubini ruske teritorije.

Iako je jučer još bilo nejasno je li ukrajinski napad na regiju Kursk samo jednodnevna akcija ili nešto više, do noći je svima postalo jasno kako je Ukrajina na ovom području pokrenula ozbiljniju ofenzivu. Za sada su primjećene dvije iskusne i dobro opremljene mehanizirane brigade, a za razliku od dosadašnjih upada na ruski teritorij, kada su to provele jedinice Ruskog dobrovoljačkog korpusa koji se bori na ukrajinskoj strani, ovaj put je regularna ukrajinska vojska prvi put odvažno pokrenula kopneni napad na ruski teritorij.

Ruski izvori potvrđuju gubitak četiri do sedam sela, dok ukrajinski blogeri napominju kako su osvojili već 11 naselja uz rusku granicu. Sudzha, najveći grad na napadnutom području od kojih 5000 stanovnika, praktički je evakuiran. Guverner Kurska situaciju opisuje kao napetu, ali kontroliranu. Službeni izvori objavili su kako je zbog ukrajinskog granatiranja u mjestima uz granicu toga okruga poginulo pet ljudi, uključujući i dvoje u vozilu hitne pomoći.

Zanimljivo je da ukrajinska vojska u svom dnevnom izvješću ove akcije na ruskom teritoriju službeno uopće ne spominje, no vojska distribuira blogerima snimke zarobljavanja ruskih vojnika, kao i uništenja jednog ruskog K-52 helikoptera. Naime, uz dobro opremljene mehanizirane brigade, Ukrajina je na ovo područje dovela i jaku protuzračnu obranu pa je razina ruskih zračnih napada na tom području oslabjela tijekom noći.

VEZANI ČLANCI:

Gubitaka ima na obje strane. Snimke pokazuju spomenuto uništenje K-52 ruskog helikoptera i nekoliko ruskih tenkova, ali i napad na ukrajinsku kolonu oko 7 kilometara duboko u ruskom području u kojem je Iskanderom i drugom artiljerijom uništeno najmanje osam oklopnih vozila zapadne proizvodnje. Ukrajina je uz granicu na tom području jučer izgubila i dva protuzračna sustava BUK-M1. Ruski izvori sinoć su objavili kako su do tada uništili 16 ukrajinskih oklopnih vozila.

VIDEO:

Snimke ukrajinskih kanala na Telegramu prikazuju i zarobljavanje većeg broja ruskih vojnika, prema ukrajinskim izvorima oko 30-ak na nekoliko lokacija.

 

VIDEO:

Iako se sada jasnije može zaključiti da Ukrajina ovdje provodi jaču ofenzivu, s obzirom na uključeni broj vojnika i tehnike nejasan je konačni cilj ovog napada na ruski teritorij.

Analitičari smatraju kako je to možda pokušaj da se prisili Rusiju da na to područje prebaci dio svojih snaga i tako oslabi pritisak na drugim dijelovima fronte, naročito na području Donecka gdje Ukrajina gubi teritorij, ali ovo se područje oko ukrajinskog grada Sumja spominjalo i kao mogućnost otvaranja još jedne fronte od Rusije. Tako da neki misle kako je Ukrajina možda ovim napadom postupila po izreci „da je napad najbolja obrana“. Rusi pak smatraju kako je napad pokrenut zbog PR-a, kako bi se „zasjenio kolaps ukrajinske obrane na drugim područjima“.

Uglavnom, žestoki sukobi na ovom novom dijelu 1000 kilometara duge bojišnice u Ukrajini traju i dalje, a obje strane dovlače pojačanja i ubacuju u borbe nove snage.

 

GALERIJA Skandal u Africi: Ukrajina optužena za pomoć pobunjenicima protiv ruskih snaga, Mali prekinuo diplomatske odnose

Rusija: Dim se diže iznad podru?ja zra?ne luke Kursk
1/9
Ključne riječi

Komentara 59

Avatar Moloh
Moloh
11:28 07.08.2024.

Konačan cilj ove ukrajinske akcije je denacifikacija rusije.

FU
Fusnota
12:38 07.08.2024.

Ch Rusi ili domaća manjina ne vjeruju

Avatar Joja
Joja
11:57 07.08.2024.

Ukrajinci vise osvojili po Rusiji neg Rusi u Harkivskoj oblasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije