IZ MINUTE U MINUTU

FOTO/VIDEO Više požara u Dalmaciji, u pomoć stižu vatrogasci s kopna

Foto: PIXSELL
1/32
30.07.2024.
u 23:30

Na terenu su brojme vatrogasne postrojbe. Vatra se približila kućama, u tijeku je evakucija. "Za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja koji se osjećaju nesigurno i ugroženo, otvorena je Osnovna škola Skradin", oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite

* veliki požar kod Skradina prijeti imovini i kućama
* u tijeku je evakuacija ljudi
* oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite
* buknuo je i požar kod Zemunika

*požar gori i kod Tučepa

>>>FOTO/VIDEO Gori diljem Dalmacije: Stotine vatrogasaca u akciji, pogledajte strašne prizore

1/62

Tijek događaja:

23:28 - Tučepski načelnik, Ante Čobrnić, jedva je spasio život iskočivši iz gorućeg automobila u zadnji tren. "Čim je vatra buknula, otišao sam autom do Čovića kako bih pružio potporu vatrogascima. Tad je vatra bila mala i u sekundi mi se razbuktala pred očima pa sam uletio u auto i krenuo prema kući. Međutim, vatra je zahvatila auto iz kojeg sam odmah iskočio, a koje je izgorjelo u nekoliko minuta. Sve se odvijalo kao u filmu i u jednom trenu ostao sam zarobljen u vatrenom obruču. Sad sam u Tučepima i ne mičem se nigdje jer ovo što sam proživio zbilja je bilo katastrofa i u šoku sam," rekao je Čobrnić za Slobodnu Dalmaciju. Detaljnije pročitajte OVDJE


23:00 -  30 zagrebačkih vatrogasaca u ponoć kreće prema Dalmaciji.  Po zadnjim informacijama ići će na novo požarište u Tučepima, napisali su iz VP Zagreba. 


22:40 -  Požar kraj Tučepa se širi. Situacija je loša, sve snage s omiškog i makarskog područja su podignute i idu prema Tučepima, kao i županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević. Ne izgleda dobro, no radi se i dat ćemo sve od sebe - izjavio je Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za 24sata. Detaljnije pročitajte OVDJE


22:33 - Četiri županije pripremile su vatrogasne snage za izvanrednu dislokaciju. Radi se o Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Gradu Zagrebu i Koprivničko-križevačkoj županiji. Čeka se samo zapovjed da krenu.


22:30 - Pogledajte sliku iz zraka na požar kod Skradina.


21:26 - Splitsko-dalmatinska policija javlja kako je zatvorena cesta D512 u mjestu Gornji Tučepi zbog požara. - Promet se odvija zaobilaznim pravcima. Vozače pozivamo na pojačan oprez i da prate upute policijskih službenika na terenu - javlja policija. Detaljnije pročitajte OVDJE


20:45 -  Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je u utorak ujutro izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće, izvijestila je u srijedu navečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). U Šibensko-kninskoj županiji najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren.  Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje.  Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica.  Čule su se i eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava i  pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. 

"Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Zračne snage će djelovati do početka noći, a vatrogasci nastavljaju s aktivnim gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće", kazao je Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Kod Zadra stanje zadovoljavajuće

Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.  Vatrogasci i policija evakuirali su djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. "Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala četiri kanadera i tri air tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor",  rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije. Ministarstvo obrane priopćilo je da je požar u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku pod kontrolom Hrvatske vojske. Zahvaljujući brzoj reakciji protupožarnih zračnih snaga odmah se pristupilo gašenju sa šest protupožarnih aviona iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

No, unatoč naporima zračnih i zemaljskih snaga vatra sa proširila na sjeverni dio vojarne i došla je do piste te je gašenje još u tijeku. U pomoć gašenju dolaze i kopnene snage, protupožarni vod sastavljen od 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz Knina koji će nadzirati opožareno područje, stoji u priopćenju.


20:00 -  Mještani opožarenog mjesta su u šoku, "Ovo je kataklizma. Gori od Ićeva prema Braškovcima, dio požara je ušao u selo i sada je sve blokirano," rekao je stanovnik Ićeva za Dnevnik Nove TV. Stanovnici su s velikom brigom promatrali vatru i nadali se najboljem ishodu. "Vjetar je odnio požar dalje od moje kuće, inače bi planula u nekoliko sekundi. Nitko je ne bi mogao spasiti," izjavio je Mijo iz Skradina.

Vatrogasci su nekoliko puta branili objekte, uz pomoć mještana. "Područje je zapušteno i nitko ne vodi računa. Kazne za podmetanje požara su premale. To je strašno," naglasio je Petar. Situaciju je dodatno otežalo preusmjeravanje dva kanadera na drugi požar u zadarskom području, kao i nestanak struje. "Nemamo struju, pumpe ne mogu raditi. Ništa ne znamo. Čitavo jutro smo ovdje, gledamo i nadamo se pozitivnim vijestima," rekla je Andrijana iz Bratiškovaca. 


19:56 - Nekoliko kamp kućica u romskom naselju kod Zemunika gornjeg izgorjelo je i dio stanovnika je evakuiran.  - Požar je bio zahvatio i zračnu bazu i ugrozio kuće u požaru koji je izbio u smokvicu. Još uvijek je aktivno požarište kod Smrdelja i činimo sve i da to stavimo pod kontrolu - rekao je za Večernji list Matej Rudić, zapovjednik zadarske županijske javne vatrogasne postrojbe.


19:30 - Iz UKV Zadra javljaju kako hitno trebaju pomoć oko spašavanja azila, navodno su neki već stradali. 

 


18:20 - Požar s požarišta Zemunik Donji proširio se na prostor vojarne u Zemuniku, no situacija je pod kontrolom, objavilo je u utorak poslijepodne Ministarstvo obrane (MORH). Odmah se pristupilo gašenju, angažirani su protupožarni avioni, osoblje je u stanju pripravnosti i situacija je pod kontrolom, objavio je MORH na Twitteru. 

Na gašenju požara u prostoru vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” angažirani su jedan Canadair Cl 415 i četiri Air Tractora AT802. Na požaru kod Smokovića na terenu su 42 vatrogasca sa 19 vozila, 2 Canadaira (u dolasku je i treći) te 4 Air Tractora, objavila je oko 17 sati Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba, navodi HZV. Na požaru kod Skradina situacija je ozbiljna jer je požar došao do objekata, no srećom nitko nije stradao, rekao je u utorak poslijepodne glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zračne snage i vatrogasci ulažu velik napor da spriječe njegovo širenje, a snažan vjetar otežava njegovo gašenje", dodao je Tucaković, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).  Aktiviran je i Stožer civilne zaštite Grada Skradina, te je za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, koji se osjećaju nesigurno i ugroženo, otvorena Osnovna škola Skradin (Put Križa 1) gdje će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH.

Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirani, osim domaćih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.  Nešto iz 14 sati zaprimljena je dojava o požaru u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. 

"Situacija je na oba požarišta dosta teška. Na području Smoković duga je požarna fronta jer su se dva požara spojila u jedan, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


16:49 -  Na požaru kod Skradina situacija je ozbiljna jer je požar došao do objekata, no srećom nitko nije stradao, rekao je u utorak poslijepodne glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Zračne snage i vatrogasci ulažu velik napor da spriječe njegovo širenje, a snažan vjetar otežava njegovo gašenje", dodao je Tucaković, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

 Aktiviran je i Stožer civilne zaštite Grada Skradina, te je za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, koji se osjećaju nesigurno i ugroženo, otvorena Osnovna škola Skradin (Put Križa 1) gdje će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH. Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirani, osim domaćih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.

Nešto iz 14 sati zaprimljena je dojava o požaru u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira. "Situacija je na oba požarišta dosta teška. Na području Smoković duga je požarna fronta jer su se dva požara spojila u jedan, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


16:30 - Buknula dva nova požara kraj Zadra: Gore olupine automobila i suho raslinje, na terenu i 2 kanadera

1/24

15:02 "Aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Skradina. OBAVIJEST GRADA SKRADINA: Za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja koji se osjećaju nesigurno i ugroženo, otvorena je Osnovna škola Skradin (Put Križa 1) gdje će biti osigurana hrana, piće i prenoćište", oglasio se i Stožer civilne zaštite na Twitteru.

14:50 Velika vatrena linija kroz gustu borovu šumu došla bi do naselja. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku što se može napraviti. Ono najbitnije, sve objekte za sada smo sačuvali. Imamo drvenih baraka koje su oštećene, ali to ćemo sve gledati na kraju. Dajemo sve od sebe. Dosta jaka je bura i od samog početka požara bila, tako da je teško bilo što prognozirati", kaže županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić piše HRT.

"Na terenu su sve raspoložive snage, brane ono najnužnije u ovom trenutku, a to su kuće. Evakuacija ljudi započela je prije nekih sat vremena. Za one koji se ne mogu snaći kod rodbine ili prijatelja otvorena je Osnovna škola Skradin, a kasnije u koordinaciji s Crvenim križom i Šibenikom ćemo organizirati eventualno njihov smještaj, doslovno prenoćivanje u Skradinu. Naravno, uz smještaj bit će organizirana i prehrana", rekao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković za HRT.


13:22 - Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan, objavili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor uz četiri Canadaira, sada su na požarištu 82 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila te 3 zrakoplova AT i 4 Canadaira, od kojih su dva kanadera otišla po gorivo.

Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

"Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu.", kazao je Goran Kević, zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik.

11:30Šibenski portal piše da gašenje požara otežava olujna bura. Navode i da je vatra ozbiljno zaprijetila Bratiškovcima gdje su ugrožene kuće i imovina, kazao im je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Na terenu su i vatrogasne postrojbe JVP-a Šibenik, IVP-a Šibenik te DVD-i Dubravica, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin uz županijskog vatrogasnog zapovjednika. Ukupno je izišlo 26 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila. Aktivno se radi na gašenju požara.

 

Komentara 12

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
16:32 30.07.2024.

Bliži se obljetnica Oluje...

PR
prajdali100
19:19 30.07.2024.

Prije dva dana najavljena je jaka i olujna bura.Ženi sam rekao,eto požara ! U zaleđu Kaštela požar izbije poslije pola noći !!!!! Drugi ugrozi zračnu bazu u Zemuniku ! Ugrožen nacionalni park...Netko pali! To je terorist i neprijatelj i s njim nema milosti.

CR
crocro
21:39 30.07.2024.

Za požar za koji se dokaže ja je podmetnut s ciljem stvaranja uznemirenosti građana i materijalne štete i ugrožavanja života ljudi, počinitelja treba osuditi na 100 godina zatvora s obvezom pošumljavanja cijelog opožarenog područja, s normom od 200 sadnica na dan a koje sadnice je sam dužan financirati, te oduzimanjem imovine ako je posjeduje, koja bi išla na licitaciju. Prigodom pošumljavanja imao bi pravo na 2 litre vode i 2 paštete. Kazne koje se danas propisujuu za podmetanje požara jako su stimulativne za nove podmetače. Osim toga u slučaju zaticanja na djelu podmetanja požara, zaštitari bi imali pravo uporabiti vatreno oružje prema počinitelju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije