LOV NA MEĐUNARODNE KARTELE

VIDEO Zaplijenili kokain vrijedan 45 milijuna eura, pa otkrili još 10 jedrilica kojima se droga krijumčarila

Foto: Europol
1/3
23.07.2024.
u 09:02

Spomenuta istraga je nedavno okončana uhićenjem 39 osoba u Španjolskoj, Norveškoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Najmanje 10 brodova, proteklih su godina koristili krijumčari droge čija je baza bila u Španjolskoj, dok se droga, konkretnije kokain, transportirao  morskim putevima  iz Južne Amerike prema Španjolskoj pa  dalje u EU. Utvrđeno je to tijekom višegodišnje združene međunarodne istrage koju je potpomogao i Europol. Spomenuta istraga je nedavno okončana  uhićenjem 39 osoba u Španjolskoj, Norveškoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji. U Europolu pojašnjavaju da je međunarodna istraga pokrenuta nakon što je na moru 2023. zaplijenjen kokain vrijedan 45 milijuna eura.

Tom prigodom je bila uhićena posada tog plovila, ukupno osam osoba. Uglavnom to uhićenje je iniciralo međunarodnu istragu, koja je  nedavno okončana novim uhićenjima te pretragama kuća, stanova, vozila u Bugarskoj, Kolumbiji, Norveškoj, Panami, Portugalu, Španjolskoj, Trinidadu i Tobagu....U konačnici tijekom te istrage ukupno je diljem svijeta uhićeno 50 osoba, a među njima  i neke, koje Europol, kako oni to kažu, smatraju visoko vrijednim metama.  

Uglavnom, ta je istraga razotkrila kako droga morskim putem putuje iz Južne Amerike  do  krijumčarskih baza u Španjolskoj. Kao logističke točke za prihvat i daljnju distribuciju droge krijumčari su koristili Valenciju, Alicante, Almeríju, Malagu i Kanarske otoke. U Južnoj Americi logističke točke su bile u Brazilu, Kolumbiji, Gvajani, Trinidadu i Tobagu, Svetoj Luciji, Barbadosu ili Panami. Plovila, a uglavnom se radilo o jedrilicama, tamo su se pripremale, jer se na njih ukrcavala droga. Čim bi vođe kriminalnih skupina dale naredbu, jedrilice bi isplovile prvo prema karipskim otocima gdje se preuzimala droga.  Nakon toga sljedeća destinacija jedrilica su bile logističke baze u Španjolskoj, gdje bi se kokain vadio iz jedrilica  i organizirao za daljnji  kopneni transport  prema Europi. Jedan od čelnika te kriminalne organizacije bio je zadužen da u Norveškoj regrutira osoblje za jedrilice i radio je to sve dok koncem lipnja nije uhićen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije