PREDSJEDNIK ODBORA ZA OBRANU

Vidović: Ministar nema ovlast da zabrani predsjedniku korištenje sredstava

Zagreb: Zastupnici dolaze na sjednicu Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.11.2021.
u 11:52

Na pitanje je li ljut što nije pozvan na jučerašnji sastanak Vidović je rekao da nije, te je istaknuo kako je riječ o poštivanju institucije.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović komentirao je sukob koji već neko vrijeme traje između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića. Posljednja točka prijepora mogla bi biti Banožićeva odluka kojom zabranjuje Oružanim snagama RH da pružaju bilo kakve potporu Uredu predsjednika Republike, pa i u svrhu protokolarnih aktivnosti, bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane. 

- Po Ustavu predsjednik je vrhovni zapovjednik i tu svaka priča prestaje i oko odluka i oko zabrane materijalno-tehničkih sredstava. Zapovjedi su jače nego odluke i po Ustavu i po Zakonu, rekao je Vidović za HRT. 

On je istaknuo kako ministar nema tu ovlast da može zabraniti predsjedniku korištenje sredstava. 

Predsjednik RH je štićena osoba prve kategorije i dobar dio njegovih aktivnosti odvija se uz uvjet sigurnosti i tu svaka priča prestaje, dodao je.  Vidović je ustvrdio da bi bilo i dobro da se Hrvatska okrene i strategijskom promišljanju kad je vojska u pitanju, te da se izradi vojna doktrina.

- Hrvatska je prošla kroz 2-3 krize i u zadnjih 15 godina proračun MORH-a oscilira. Padao je neprekidno od 2009. pa do 2017. kada ga je bivši ministar Krstičević uspio podignuti. Nakon toga proračun raste. Sada je narastao za 2 milijarde i ja ne mogu biti nezadovoljan. 

Photo: Marko Lukanić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje je li ljut što nije pozvan na jučerašnji sastanak Vidović je rekao da nije.

- Nismo mi frendovi pa da sam se ja naljutio. Radi se o poštivanju institucija. Ako pozivaš predsjednika Sabora onda bi bilo savršeno normalno da pozoveš predsjednika Odbora za obranu jer zakon prepoznaje jednog i drugog u Vijeću za obranu. Tražim poštivanje institucija, ne mene, ja sam nebitan u toj priči, rekao je.

Istaknuo je da sukob predsjednika i ministra obrane utječe na moral ljudi koji su ovog momenta na dužnosti u Oružanim snagama RH.

- Nekih drugih posljedica nema. Ovo je momenat kada treba to sanirati, jer ako se to nastavi onda ćemo imati problem jer se može odraziti na stanje u oružanim snagama, ali i na nacionalnu sigurnost.

Upitan treba li ministar Banožić otići Vidović je rekao kako će o tome odlučiti premijer Andrej Plenković. Naveo je kako on Banožića nije imenovao, pa ga neće ni smijeniti te po njemu trenutno nitko ne treba otići. 

- Politička realnost je da nitko ne treba otići, svi su čvrsti na svojim pozicijama, a treba dogovoriti model unutar zakonskih okvira kako će se dalje funkcionirati, bez javnih izleta i bez da se ometa svakodnevni život građana, zaključio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović za HRT. 

VIDEO: Probijanje tunela Supava

Komentara 6

BO
borcanac
13:06 09.11.2021.

Jos jedan ustavni strucnjak iz partije Pedja imas konkurenciju

SA
santek
20:05 10.11.2021.

Osilio se uz predsjednika a sinoć kaže da je Hranju bilo zabranjeno govoriti danas kaže drugo pa koji kurac onda Hranj uopće dolazio na sastanak ako ne smije govoriti i ne može Milanović sam odlučivati jer po ustavu je vrhovni zapovjednik ali u ratnom stanju u miru ne ili se pravi lud pa eto polako se obračunava za nove izbore slučajne države.. Ne daj bože rata ja mislim da bi haos bio u vojsci i pola bi mu odbilo zapovijed vojnika i generala

OK
Omladinac koji to nije
23:28 09.11.2021.

Banozic govori da nece potpisati ono sto nece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije