“GLAZBENA POSLASTICA” ZA DVOSTRUKU OBLJETNICU

Violinist Luka Ljubas i Zagrebački solisti očarali publiku u bečkom Musikvereinu

Foto: Snježana Herek
1/7
04.10.2024.
u 18:05

Bila je to prava “glazbena poslastica”, koju je svojim virtuoznim sviranjem na violini uveličao mladi, višestruko nagrađivani austrijsko-hrvatski glazbenik Luka Ljubas. Član Bečkih filharmoničara, inače rođeni Bečanin, hrvatsko-japanskog podrijetla

Zagrebački solisti su u srijedu navečer održali veličanstveni koncert u prepunoj Brahmsovoj dvorani prestižnog bečkog Musikvereina, poznatog širom svijeta, kojim su svečano obilježili dvostruku obljetnicu: 70. godišnjicu svog postojanja i muziciranja i 20. obljetnicu Festivala hrvatske glazbe u Beču.
Bila je to prava “glazbena poslastica”, koju je svojim virtuoznim sviranjem na violini uveličao mladi, višestruko nagrađivani austrijsko-hrvatski glazbenik Luka Ljubas. Član Bečkih filharmoničara, inače rođeni Bečanin, hrvatsko-japanskog podrijetla. “Naš fantastični Luka”, kako se je moglo čuti u publici među bečkim Hrvatima, uz koje su u vrhunskom muziciranju uživali i brojni Austrijanci i njihovi strani gosti iz Europe i svijeta.
Mladog violinistu publika je imala priliku čuti u Mozartovom  Koncertu za violinu i orkestar br. 3 u g-duru KV 216, te ga je nagradila dugim i burnim pljeskom i povicima “bravo”.
Luka je izlazio više puta na bis, a kako ga publika nije htjela pustiti da ode s pozornice, na kraju ju je nagradio jednim glazbenim dodatkom: ponovljenim  trećim stavkom već izvedenog Mozartovog koncerta za violinu i orkestar br. 3 u g-duru, kojim je doslovce “raspametio” sve nazočne. Iako je mlad, i ima tek 28 godina, pokazao je svima okupljenima, da ga isključivo zanima glazba vrhunskog dometa
Stoga je i ova glazbena suradnja s Zagrebačkim solistima, koji njeguju izuzetno visoku razinu zajedničkog komornog muziciranja, u miksu s Lukinim solističkim djelom muziciranja, pokazala da je da je mladi violinist, na “pravoj” adresi.
Kratko rečeno, jedna win-win situacija. Na jednoj strani drugi najstariji glazbeni ansambl na svijetu Zagrebački solisti, koji predstavljaju simbol klasične glazbe Hrvatske, u čijoj su kulturi kroz sedam desetljeća ostavili duboki trag, a na drugoj strani mladi austrijsko-hrvatski violinist Luka Ljubas koji je prije pet godina postao član Orkestra Bečke državne opere i Bečke filharmonije. I koji je od sezone 2020./2021. tu zaposlen kao vođa dionice prvih i violina. Dakle, pregršt izazova za ovog 28-godišnjaka koji njeguje i karijeru solista i komornog glazbenika..
Na programu je također bila i skladba austrijskog skladatelja Marcela Tyberga Sekstet u f-molu, kojom je počeo koncert. Drugi dio je otvorio naš skladatelj Frano Parać s Dva stavka za gudače, a glazbeno slavlje završilo je “Divertimentom za gudače” Bele Bartoka.
Doista, dojmljiva glazbena svečanost. Zagrebački solisti su zvučali raskošno i svjetski, izvodeći izuzetno zahtjevan komorni program, za koji su također dobili buran i dugotrajan aplauz izbirljive bečke publike, u kojoj je bilo mnogo ljudi iz glazbene struke. Dakle, znalaca, koji im nisu prestajali aplaudirati, te su i oni nekoliko puta izlazili na bis. Na kraju su se publici odužili Mozartovim Allegrom di molto.  Međutim violinist Luka Ljubas sa svojom violinom glasovitog torinskog graditelja violina Battiste Guadagninija, iz 1783. godine, ipak je bio zvijezda programa.
Uoči početka koncerta, sve nazočne je pozdravio hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić, zahvalivši svojim brojnim kolegama, stranim veleposlanicima u Austriji, na dolasku.
“Glazba je važna poveznica raznih naroda širom svijeta, pa tako i Austrije, Hrvatske, Beča i Zagreba”, rekao je Glunčić.  Dodao je, kako je stoga tim važnije iz bečkog “Hrama glazbe” podići “glas protiv nasilja u svijetu”, za što je dobio buran aplauz nazočnih.
Hrvatski je veleposlanik ujedno slavljenicima čestitao njihove obljetnice: Zagrebačkim solistima 70. rođendan, a Festivalu hrvatske glazbe u Beču, njegov 20. Govoreći o programu Glunčić je rekao publici kako će imati priliku upoznati i Franu Paraća, najviše izvođenog hrvatskog suvremenog skladatelja, nedovoljno poznatog u Austriji. Ali i austrijskog skladatelja, Marcela Tyberga, Židova koji je veliki dio života proveo u Opatiji, a koji je bio žrtva holokausta.
Organizatori koncerta bili su Platforma za kulturu i umjetnička organizacija Cristoforium u suradnji s Veleposlanstvom RH u Austriji i Exilarte - Centrom za prognanu umjetnost Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost u Beču, čiji je voditelj prof. Gerold Gruber, kao i dekanica tog Sveučilišta mag. Ulrike Sych, bili nazočni koncertu.
Koncert je realiziran uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreb, čija je direktorica Martina Bienenfeld također bila na bečkom koncertu, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i hrvatskog Ministarstva kulture i medija.
“Počašćeni smo da smo imali priliku nastupiti u bečkom Hramu glazbe pred brojnom međunarodnom publikom. Hvala organizatorima koji su nas pozvali, posebno Josipu Nalisu da nas je uključio u program 20. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe u Beču.  Bilo nam je važno da u Beču promoviramo i nekoga od hrvatskih skladatelja, da se vidi kako Hrvati imaju veliko i bogato kulturno nasljeđe Zato smo sretni da svirali djelo našeg  uvaženog akademika Frane Paraća, koje nam je maestro poklonio za našu 65. obljetnicu. A za ovu 70. također smo dobili jedno”, rekao je za Večernji list član Zagrebačkih solista, violinist  Krunoslav Marić. Najavio je skoru promociju Monografije, izdate u povodu 70. rođendana Zagrebačkih solista. A što se tiče suradnje s Lukom Ljubasom Marić je rekao:
“Luka je naš veliki prijatelj i s njim dugo surađujemo. O njemu ne treba puno govoriti. On je jedan od vodećih violinista u Bečkoj filharmoniji. Bila nam je čast s njime svirati.”
“Fantastičan koncert Zagrebačkih solista, naših sjajnih komornih umjetnika i mladog violiniste Luke Ljubasa, koji su pokazali da su važan motor i veleposlanici hrvatske glazbene kulture, gdje god se pojave, pa tako i večeras u prestižnom bečkom Musikvereinu”, rekao je za Večernji list veleposlanik Glunčić. 
“Prepuni smo emocija. Hvala svim našim partnerima, posebice Turističkoj zajednici Grada Zagreba, koji su nam pomogli da Zagrebačke soliste, koji su širom svijeta održali već više od 4.000 koncerata dovedemo i u bečki Musikverein i tako svečano  proslavimo njihovu 70. obljetnicu postojanja i rada i 20. jubilarnu obljetnicu Festivala hrvatske glazbe u Beču. I to uz našeg i austrijskog sjajnog mladog violinistu Luku Ljubasa. U svemu nam je mnogo pomoglo i hrvatsko Veleposlanstvo u Beču. Sretan sam da smo u ovih 20 godina mogli puno toga ponuditi Beču, a ovim koncertom u Musikvereinu otvorili smo si mnoga vrata, u Hrvatskoj i Austriji”, rekao nam je voditelj Festivala hrvatske glazbe u Beču Josip Nalis, ocijenivši dva desetljeća Festivala, s po tri koncerta godišnje posljednjih godina, uspješnom promocijom.
“Ovo večeras ovdje u Musikvereinu, bila je prava senzacija. Doživljaj koji je teško opisati. Mora se ovdje biti i ovo doživjeti. Taj ponos da si Hrvat, i da slaviš glazbu i kulturu usred Beča”, rekla nam je direktorica TZ Grada Zagreba  Martina Bienenfeld. 
Vezano uz javnu pohvalu veleposlanika Glunčića TZ Grada Zagreba za veliku pomoć pri organizaciji kulturnih događaja u Beču, Bienenfeld je naglasila:
“TZ Grada Zagreba pomaže ne samo turističke projekte vezane uz kulturu nego i općenito kulturu na visokoj razini Hrvatske i Zagreba. To je naša obveza i naš mandat. Zato smo i partner i pomažemo i održavanje Festivala hrvatske glazbe svake godine u Beču. I tako pomažemo promociji Hrvatske i Zagreba”.
Zadovoljstvo koncertom izrazila je i hrvatska jazz i soul pjevačica i skladateljica Christiana Uikiza, koja je svojim koncertom u srpnju ove godine u prestižnom bečkom jazz klubu Porgy & Bess otvorila 20. Festival hrvatske glazbe u Beču.
“Velika mi je čast da sam upravo ja otvorila taj jubilarni Festival. Hvala organizatoru Josipu Nalisu koji me je uvrstio u festivalski program. Izvodila sam vlastite kompozicije miješane s nekim obradama hrvatskog folklora. Publika je to sjajno prihvatila i bila je to također promocija Hrvatske i hrvatske glazbe na moj način, u jazz i soul ruhu. Zato mi je drago da sam ovdje, da vidim kako drugi hrvatski glazbenici promoviraju Hrvatsku. Ovo danas ovdje viđeno, je koncert najviših dometa”, zaključila je Uikiza.
Na kraju, bilo bi nekorektno da uz jubilarnu 20. obljetnicu Festivala hrvatske glazbe u Beču ne spomenemo i zagrebačkog muzikologa Davora Merkaša, koji je dugi niz godina bio umjetnički voditelj tog Festivala i na samim njegovim počecima utro mu važne pute u bečku glazbenu scenu i prestižne koncertne prostore. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije