6,2 milijarde dolara

Više oružja Ukrajini zbog računovodstvene pogreške: Pentagon precijenio vrijednost poslanog

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/19
22.06.2023.
u 01:00

Dodatne 6,2 milijarde dolara vjerojatno će ublažiti potrebu da Kongres usvoji dodatni paket pomoći prije kraja fiskalne godine u rujnu

Pentagon će zbog računovodstvenih pogrešaka na oružje za Ukrajinu moći potrošiti 6 milijardi dolara više nego što se prvotno očekivalo. Ministarstvo obrane SAD-a precijenilo je vrijednost oružja poslanog iz svojih zaliha za 2,6 milijardi dolara u fiskalnoj 2022. i 3,6 milijardi dolara u fiskalnoj 2023., odnosno za ukupno 6,2 milijarde dolara. 

Zamjenica glasnogovornika Sabrina Singh pojasnila je kako to ne mijenja ukupan odobren iznos potpore Ukrajini. Pogrešku je pripisala nedosljednostima u procjeni opreme, pri čemu su vojni dužnosnici računali vrijednost zamjene oružja umjesto vrijednosti stvarnog oružja. Naime, novo oružje skuplje je od staroga pa se pogrešno pretpostavljalo da je iskorišteno više sredstava.

VEZANI ČLANCI:

Prethodni izvještaji procijenili su da će razlika biti oko 3 milijarde dolara, no najnovije brojke su, kako je potvrdila Singh, konačne. Dodatne 6,2 milijarde dolara vjerojatno će ublažiti potrebu da Kongres usvoji dodatni paket pomoći prije kraja fiskalne godine u rujnu.

Predsjednik Joe Biden opetovano je govorio kako će SAD i njegovi saveznici podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Unatoč tome, u svibnju je Bijela kuća navela kako ne planira od Kongresa tražiti novo financiranje za Ukrajinu prije kraja fiskalne godine. Ti su navodi zabrinuli pojedine zastupnike koji su smatrali kako bi sredstva mogla nestati do sredine ljeta.

Za to vrijeme, Ukrajinci traže dodatnu pomoć za provođenje dugo očekivane protuofenzive. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napominje kako je obnovljena i ojačana Ukrajina jamac sigurnosti i zaštita od svakog oblika ruskog terora.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte razorne posljedice rata u Ukrajini

Ukrajina
1/19

Komentara 7

AR
arwin
16:52 22.06.2023.

Ha, ha, ha...pa ovi kao da su kod nas bili na obuci. Uz ovako kreativno računovodstvo usa može sve što ima "prodati" Ukrajini.

SE
Serengeti
18:52 22.06.2023.

Očigledno su pozvali nekog računovođu sa balkana da im smulja račune i eto našao je 6 milijardi.

DU
Deleted user
14:26 22.06.2023.

SLAVA Rumuniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije