Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje u obrazovanju

Visoko školstvu u Sisačko-moslavačkoj županiji čeka obnovu

Ilustracija
Nikola Cutuk/PIXSELL
08.05.2024.
u 11:00

Dok je prostor u kojem je smješten Centar za ljevarstvo Metalurškog fakulteta saniran sredinom 2022. za tadašnjih 2,2 milijuna kuna, cjelovita obnova zgrade Metalurškog fakulteta koja je trebala početi krajem prošle godine još nije započela jer je i ova javna nabava, kao niz njih u obnovi, postala žrtvom aktualnih problema u građevinskom sektoru.

U katastrofalnom potresu koji je krajem 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju stradale su i jedine dvije visokoškolske ustanove na području te županije – Metalurški fakultet u Sisku te odsjek Učiteljskog fakulteta u Petrinji. U potresu su oštećene obje zgrade Metalurškog fakulteta te je glavna zgrada dobila žutu, a dvorišna crvenu naljepnicu. Nastava se, srećom, mogla nastaviti nakon provjere i manjih radova sanacije u glavnoj zgradi, no studenti pedagogije u Petrinji nisu se mogli koristiti svojom zgradom koja je zadobila prevelika oštećenja.

Oko 600 studenata petrinjskog fakulteta tako je do travnja 2022. godine uglavnom nastavu imalo online te dijelom na području Lekenika, a tada je dovršeno uređenje prostora potkrovlja u petrinjskoj OŠ Dragutina Tadijanovića gdje su smještaj našli i petrinjski studenti te profesori. Dio administrativno-tehničkog osoblja i studentska kantina smješteni su od tada u 14 kontejnera u neposrednoj blizini. Cjelovita obnova zgrade započela je sredinom prošle godine, a na javnom natječaju za obnovu pobijedila je ponuda tvrtke Hidro eko futura od 3,579 milijuna eura + PDV. Procjena je vrijednosti radova bila 2,893 milijuna eura + PDV. Radovi su trebali biti gotovi u ožujku, no tijekom radova na zgradi izgrađenoj 60-ih godina prošlog stoljeća uočena su dodatna oštećenja, što je prolongiralo i rok za dovršetak, ali i uzrokovalo povećanje troškova obnove zgrade.

VEZANI ČLANCI

Dok je prostor u kojem je smješten Centar za ljevarstvo Metalurškog fakulteta saniran sredinom 2022. za tadašnjih 2,2 milijuna kuna, cjelovita obnova zgrade Metalurškog fakulteta koja je trebala početi krajem prošle godine još nije započela jer je i ova javna nabava, kao niz njih u obnovi, postala žrtvom aktualnih problema u građevinskom sektoru. Kako bi se osigurala nastava, Fakultet se početkom akademske godine dijelom preselio u prostore tvrtke ABS u krugu Željezare, očekujući da natječaj za obnovu raspisan u rujnu 2023. bude dovršen po planu i radovi započnu do kraja te godine. No, natječaj je na kraju morao biti poništen jer su sve ponude, a stiglo ih je čak 13, bile daleko iznad procjene vrijednosti radova. Procjena je bila 3,802 milijuna eura + PDV, dok su ponude bile od 5,04 do 7,9 milijuna eura + PDV. S obzirom na to da nisu osigurana tolika sredstva, natječaj je poništen. U ožujku ove godine raspisan je novi, a rok za ponude sad je bio 7. svibnja, uz nadu da će ovaj puta ponude biti prihvatljivije. Kad jednom počnu, radovi bi trebali trajati 10 mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije