Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ŠALA, I TAMO SVEGA IMA

Baka na motoru, gradonačelnik u zatvoru, mesarka koju nitko nije vidio... Da, ovi ljudi su ušli u Europski parlament

Far-right Polish lawmaker Grzegorz Braun from Konfederacja walks after using a fire extinguisher to put out Hanukkah candles at the parliament in Warsaw
Foto: DAWID ZUCHOWICZI/AGENCJA WYBORCZ
1/15
14.06.2024.
u 16:08

Među njima su ciparska YouTube zvijezda, antikorupcijski pjevač iz Bugarske, grčka mesarka koju gotovo nitko nikada nije vidio te bivši vozač utrka optužen da "pozdravlja" nacista Adolfa Hitlera.

Za formiranje političke grupe u Europskom parlamentu potrebna su 23 zastupnika iz sedam različitih zemalja. Politico je izdvojio upravo toliko najdivljijih, najotkačenijih ili najčudnijih zastupnika izabranih prošlog vikenda. Ako bi se udružili, ispunili bi sve uvjete za formiranje vlastite grupe. Hoće li to učiniti? Ne. Ali to nije poanta ovdje. Među njima su ciparska YouTube zvijezda, antikorupcijski pjevač iz Bugarske, grčka mesarka koju gotovo nitko nikada nije vidio te bivši vozač utrka optužen da "pozdravlja" nacista Adolfa Hitlera.

Fidias Panayiotou - YouTuber

Influencer (25), poznat po viralnim YouTube hitovima, kandidirao se za Parlament i osvojio treće mjesto na Cipru. Ima 2,1 milijun pretplatnika na videoplatformi i milijun pregleda za video "Prisilio sam Elona Muska da me zagrli" te pet milijuna za "Živio sam na aerodromu 7 dana besplatno". Ako ga vidite na aerodromu u Bruxellesu, to je zato što je na putu prema Europskom parlamentu, gdje će biti neovisni zastupnik i najavio je da želi stvoriti vlastitu stranku. Vlogao je o intimnim detaljima svog prekida, ali hoće li biti jednako bolno transparentan kada je riječ o sastancima s lobistima?

Far-right Polish lawmaker Grzegorz Braun from Konfederacja walks after using a fire extinguisher to put out Hanukkah candles at the parliament in Warsaw
1/15

Galato Alexandraki Mesarka iz Trakije

Galato Alexandraki (76) je umirovljena uzgajivačica stoke koja vodi mesnicu u Alexandroupolisu na sjeveru Grčke. Nema njezinih fotografija na internetu. Nijedne. Ali toliko je poznata lokalno da nije vodila kampanju niti davala intervjue - i ipak je osvojila mjesto za nacionalističku stranku Greek Solution, koja je bila druga nakon stranke Nova demokracija povezana s EPP-om. Još nije rekla hoće li iskoristiti svoj mandat i doista se i uputiti u Europski parlament.

Ilaria Salis - Antifa

39-godišnja talijanska učiteljica i antifašistička aktivistkinja optužena je za pokušaj ubojstva nakon navodnog napada na ljude na krajnje desnom događaju u Budimpešti. Zatvorena u Mađarskoj, njezin slučaj izazvao je diplomatski incident kada se pojavila na sudu s okovima na rukama i nogama. U travnju su Zeleni i Lijeva alijansa (AVS) najavili da će je dodati na svoj popis za europske izbore - ideja je bila da ako osvoji mjesto, Salis bi imala parlamentarni imunitet i u teoriji bila oslobođena. Osvojila je mjesto i sada je zaštićena imunitetom.

VEZANI ČLANCI:

Petras Gražulis - Opozvan i suočen s tužbom

Ovaj 65-godišnjak izabran je za Litvansku uniju naroda i pravde, iako rezultati zemlje još nisu bili konačni u vrijeme objave teksta Politica. Gražulis je opozvan prošle godine u litvanskom parlamentu, nakon što je glasovao u ime drugog zastupnika koji nije bio prisutan. Dobio je 10-godišnju zabranu kandidiranja za dužnost, ali to se očito ne odnosi na izbore za EU. Gražulis se također suočava s kaznenim progonom zbog homofobnih izjava. Državna televizija LRT opisala ga je kao "jednog od najživopisnijih političara u Litvi koji je svoju reputaciju izgradio trikovima protiv LGBTQI prava".

Afroditi Latinopoulou - Božica body-shaminga

Nazvana po grčkoj božici ljepote, Latinopoulou je izbačena iz stranke Nova demokracija nakon što je body-shamingom napala televizijsku voditeljicu. Osvojila je mjesto sa strankom Glas razuma, koja zagovara doživotne porezne olakšice za žene koje imaju četvero ili više djece. Protiv je pobačaja i imigracije te želi zabraniti članovima LGBTQI zajednice da rade u obrazovnom sustavu.

Grzegorz Braun - Uništavač vjerskih simbola

Član krajnje desne stranke Konfederacija, ima sklonost uništavanju vjerskih simbola. Postao je poznat kada je ugasio Hanuka menoru u poljskom parlamentu nazivajući Festival svjetlosti "sotonskim kultom" (i nazvao je tada poljske Židove "neprijateljima Poljske"). Prošle godine je vandalizirao božićno drvce ukrašeno kuglicama s EU i ukrajinskim zastavama.

Sarah Knafo - Osvajačica

Stara 31 godinu, Knafo je djevojka francuskog ekstremno desnog vatrenog govornika Erica Zemmoura (65) i izabrana je na njegovoj listi stranke Osvajanje. Najviši zastupnik Osvajanja bit će nećakinja Marine Le Pen Marion Maréchal, koja je udana za talijanskog političara iz stranke Braća Italije Vincenza Sofa. Sofo se ovaj put nije vratio u parlament, ali dva para i dalje bi mogli ići na dvostruke spojeve, barem bi mogli da Maréchal i Zemmour nisu upleteni u borbu za kontrolu nad Osvajanjem kao dijelom sapunice koja se zove "francuska politika".

Alvise Pérez - Ekstremno desni influencer

Španjolac Luis Pérez, poznat kao Alvise, želi "uništiti sustav i ponovno ga izgraditi od nule". Sa strankom Se Acabó la Fiesta -Zabava je gotova - Pérez je osvojio tri mjesta u parlamentu niotkuda, vjerojatno na račun krajnje desne stranke Vox. Bivši liberalni demokrat u U.K., ima stotine tisuća pratitelja na svojim kanalima na YouTubeu, Instagramu, Telegramu i gotovo svakoj drugoj platformi. Samoproglašeni tužitelj "korumpiranih i kriminalaca", poznat je po prosvjedima protiv pobačaja, hvalisanju planovima za izgradnju najvećeg europskog zatvora, i ciljanju novinara i imigranata, prema El Paisu.

Filip Turek - Opsjednut automobila

Turek je svoju ljubav prema automobilima podigao na potpuno novu razinu. Njegova stranka, savez između češke stranke Přísaha i Motoristi za sebe, želi zaustaviti uvođenje eura u Češku Republiku i vodila je kampanju protiv imigracije i Zelenog dogovora. No, na svojoj Facebook stranici, Turek ističe samo jedan od ciljeva kampanje stranke: poništavanje zabrane automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Vožnja automobila je, prema Tureku, njegova "sudbina". Bivši vozač utrka također je poznat kao strastveni kolekcionar skupih automobila i osnivač i predsjednik Jaguar kluba Češke Republike. Uklonjen je iz predizbornih debata kada je policija pokrenula istragu o slici koja ga navodno prikazuje kako izvodi nacistički pozdrav.

Sibylle Berg - Umjetnica

Autorica i dramaturginja, Berg je najnovija zastupnica izabrana na listi njemačke satirične stranke Die PARTEI, naslijedivši razočaranog satiričara Nica Semsrotta. Njezini prioriteti su nadzor, privatnost i klasna borba, rekla je Berg za FAZ. S osvojenim mjestom u EP-u, Berg ne planira novu knjigu uskoro. "Spašavanje svijeta podrazumijeva fizički rad", rekla je Berg.

Roberto Vannacci - General

Bivši časnik talijanske vojske postao je poznat kada je napisao bestseler knjigu "Svijet naopako" u kojoj je iznio kontroverzne primjedbe o ženama, homoseksualnosti i imigraciji. Nakon što je stavljen pod disciplinsku istragu ministra obrane Guida Crosetta, Vannacci je postao poznato lice na talijanskim TV talk showima, gdje je više puta nazivao Benita Mussolinija "državnikom". Krajnje desna stranka Liga stavila ga je na vrh liste u dvije od pet regionalnih izbornih jedinica. Postoje čak glasine da je spreman izazvati Mattea Salvinija za vodstvo stranke.

Helmut Geuking - Obiteljski čovjek

Geuking stariji, Nijemac koji je dio EPP grupe, predao je svoje mjesto u Europskom parlamentu svom sinu Nielsu u veljači. Ali sada se tata Geuking vratio. Ime njihove stranke? Pogodili ste. Obiteljska stranka.

Diana Șoșoacă - Omiljena rumunjska političarka Rusije (u 2021.)

Godine 2021. ruski državni medij Sputnik proglasio ju je rumunjskom političarkom godine. Sada dolazi u Bruxelles. Protivnica cijepljenja osvojila je mjesto u rumunjskom senatu na listi desničarske stranke Savez za jedinstvo Rumunja, ali je od tada izbačena iz te stranke i pridružila se jednoj još radikalnijoj: S.O.S Rumunjska. Șoșoacă je kritizirana zbog svojih posjeta ruskom veleposlanstvu i zagovaranja povratka na "Veliku Rumunjsku", čije bi područje pokrivalo dijelove Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Zakon koji je podnijela 2023. godine kako bi zatražila suverenitet nad dijelovima Ukrajine stavio ju je na popis sankcija te zemlje.

Milan Mazurek - Nasmijani rasist

30-godišnji krajnje desni Slovak drugi je zastupnik na listi Republikanske stranke (njen drugi zastupnik, Milan Uhrík, previše je ekstreman za grupu Identitet i demokracija). Ošišan na ćelavo, Mazurek je osuđen zbog rasističkih izjava o Romima, a bivši školski kolega citirao je Mazureka kako govori da je holokaust prevara, da se smijao dok je posjećivao logor smrti Auschwitz i da je u mladosti tukao Rome.

Petr Bystron - Putinov propagandist?

Broj dva na listi Alternative za Njemačku dosad je izbjegao sudbinu vodećeg kandidata Maximiliana Kraha, koji je isključen iz stranke. To je unatoč činjenici da je i Bystron bio predmet policijskih racija i da je pod istragom zbog navodne uloge u proruskoj propagandnoj operaciji usmjerenoj oko medijskog kanala Voice of Europe. Bystron je optužen da je prihvatio 20.000 eura od medijskog kanala povezanog s Viktorom Medvedčukom.

VEZANI ČLANCI:

Marco Tarquinio - Anti-NATO novinar

Tarquinio je dospio u medijske naslove u Italiji kada je rekao da želi raspustiti NATO i da je Ukrajina trebala odabrati "nenasilnu samoobranu". Tarquinio je bivši direktor novina Katoličke crkve Avvenire i otvoreno se protivio pravu na pobačaj. Kako će se uklopiti u S&D grupu koja je otvoreno proukrajinska, ostaje za vidjeti.

Anders Vistisen - EU Trump

EP Otkaz! To je ono što je danski krajnje desni zastupnik rekao predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen na raspravi u travnju, rekavši da bi otpustio 10.000 službenika EU-a ako postane šef Komisije. Njegov pravi izazov bio je zadržati vlastiti posao, što je jedva uspio, primivši videopodršku od ljudi poput Mattea Salvinija i Marine Le Pen.

Manuela Ripa - Šokirana odvjetnica

48-godišnja odvjetnica iz male Ekološko-demokratske stranke, Ripa je prošle godine dospjela u nevolje kada je Politico izvijestio o pritužbama nekih njezinih suradnika da ih je maltretirala. Ripa je rekla da su ona i njezin ured bili "šokirani" anonimnim optužbama. 

Marie-Agnes Strack-Zimmermann - Bakica na motociklu

Vodeća kandidatkinja njemačkih liberala, bivša predsjednica odbora za obranu Bundestaga, najpoznatija je po svojim otvorenim stavovima o potrebi podrške Ukrajini i činjenici da voli voziti motocikle. Oštro je napala Ursulu von der Leyen tijekom kampanje, ali je sačuvala nešto municije i za njemačkog kancelara Olafa Scholza, za kojeg je rekla da ima "gotovo autistične osobine".

Hristo Petrov - Bugarska pop zvijezda

Poznat kao Itzo Hazarta, hip-hop umjetnik osvojio je mjesto u Bugarskoj za stranku Nastavljamo promjenu. Njegove pjesme imaju milijune slušanja i postale su himna protukorupcijskih prosvjeda. Video za pjesmu "Imam tipa" prikazuje ga kako obilazi Bugarsku i uništava korumpirane dijelove bugarskog državnog sustava.

Fredi Beleri - Zatvoreni gradonačelnik

Beleri je proslavio svoje izbore kao grčki zastupnik stranke Nova demokracija u albanskom zatvoru. Beleri je izabran za gradonačelnika albanskog obalnog grada Himarë samo nekoliko dana nakon što je uhićen zbog kupovine glasova. Osuđen je na dvije godine zatvora. Grčki političari su ovaj potez osudili kao albanski pokušaj da se spriječi politička aktivnost grčke manjine.

Daniel Obajtek - Maneken PiS-a

"Zlatno dijete" bivše poljske vlade Pravo i pravda (PiS), Obajtek je bio izvršni direktor državne naftne kompanije PKN-Orlen sve dok ga nova vlada nije smijenila ranije ove godine. Sada dolazi u Bruxelles gdje bi mogao susresti Michała Szczerbu, koji je izabran za zastupnika stranke Građanska platforma Donalda Tuska. Kao zastupnik, Szczerba je pozvao Obajteka da svjedoči u skandalu s vizama za gotovinu. Obajtek je odbio, rekavši da bi to uzelo dragocjeno vrijeme "u posljednjem trenutku izbora".

Ivan David - Pobunjenik

Češki krajnje desni zastupnik i psihijatar glasao je protiv većine svoje grupe Identitet i demokracija 4.406 puta - ili 41 posto vremena - u prošlom parlamentu, što ga čini jednim od najvećih pobunjenika u parlamentu. Aktivan u poljoprivrednom odboru tijekom prošlog mandata, David je bio u Bruxellesu na tajnom sastanku čelnika krajnje desnice zajedno s Geertom Wildersom i Marine Le Pen ovaj tjedan.

FOTO Skok padobranom, skupi automobili i urnebesne grimase: Ovo su najbolji trenuci sa susreta svjetskih moćnika

Far-right Polish lawmaker Grzegorz Braun from Konfederacja walks after using a fire extinguisher to put out Hanukkah candles at the parliament in Warsaw
1/37

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
17:27 14.06.2024.

Pa i naši su osebujni - većina ni dana staža al nekaj bi odlučivali, propisivali...🤦‍♂️

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
15:18 14.06.2024.

gdje se neces uvaliti! Dobijes par iljada glasova i 10 milja platu i sve ostale beneficije u Briselu. Tako se ismijava demokratija i pokazuje kuda ide EU. Od progrsivne ekonomske unije postala politicka organizacija za uhljebljenje raznoraznih gubitnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije