Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Nakon što su odbijena 4 ekonomska fakulteta, DORH vještačenje povjerio Austrijancima. Platit će ga 650.000 eura

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/wt-hengstberger.at
1/3
02.07.2024.
u 15:56

Najnoviji je to rasplet priče oko slučaja Agrokor i sada već opjevanog knjigovodstveno-financijskog vještačenja koje je izdvojeno iz spisa kao nezakonit dokaz

Novo knjigovodstveno-financijsko vještačenje u slučaju Agrokor radit će tim austrijskih stručnjaka na čelu kojega je Mag. Karl Hengstberger, austrijski sudski vještak za računovodstvo, priopćeno je iz ŽDO-a Zagreb. Cijena tog vještačenja, prema sklopljenom ugovoru, iznosit će 650.000 eura bez PDV-a. Kako su naveli iz ŽDO-a, prema ugovorenim odredbama platit će se u Hrvatskoj. Najnoviji je to rasplet priče oko slučaja Agrokor i sada već opjevanog knjigovodstveno-financijskog vještačenja koje je izdvojeno iz spisa kao nezakonit dokaz. Iz DORH-a su pojasnili što se događalo u slučaju Agrokor nakon odluke da je spomenuto vještačenje nezakonit dokaz. Naveli su da nakon što je je odluka o izdvajanju vještačenja postala pravomoćna, te nakon što je odbijen DORH-ov zahtjev za zaštitom zakonitosti, tužiteljstvo je povuklo optužnicu na doradu. Cilj je bio da se nađe novi knjigovodstveno-financijski vještak, no to baš nije bio lagan posao, proizlazi iz njihova priopćenja. Jer prvo su nove vještake pokušali naći u Hrvatskoj pa su uputili dopise Ekonomskim fakultetima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

– U navedenim dopisima je ukratko izložen predmet i obim potrebnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u ovom kaznenom predmetu te su fakulteti pozvani da stave ponude za provođenje predmetnog vještačenja. Od Ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku dobiveni su odgovori da nemaju dovoljno personalnih niti materijalno-tehničkih kapaciteta kako bi uz svoju osnovnu djelatnost proveli i navedeno vještačenje. Nakon toga je ŽDO Zagreb uputio dopise prema više institucija i fizičkih osoba u zemlji i inozemstvu. Zaprimili smo četiri ponude za provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja. Od navedenih ponuda je, kao najpovoljnija, prihvaćena ponuda tima austrijskih stručnjaka na čelu kojega je Mag. Karl Hengstberger, austrijski sudski vještak za računovodstvo, stoga će se vještačenje u navedenom kaznenom predmetu povjeriti tom vještaku i njegovu stručnom timu. Cijena vještačenja, sukladno sklopljenom ugovoru, iznosit će 650.000 eura, bez PDV-a, koji će se prema ugovornim odredbama platiti u Republici Hrvatskoj – priopćili su iz ŽDO-a Zagreb.

Naveli su i da za sada ne mogu iznositi ostale pojedinosti vezane uz provođenje vještačenja u slučaju Agrokor. No glavno je pitanje hoće li Austrijanci stići napraviti vještačenje u roku koji je zadao sud, a taj je rok godinu dana. Odnosno bio je kada ga je u siječnju odredio sud, a u međuvremenu je na potragu za novim vještacima "izgubljeno" pola godine. Zadnje vještačenje plaćeno je oko 10 milijuna kuna, no na kraju je proglašeno nezakonitim dokazom zbog sukoba interesa. 

POVEZANI ČLANCI:

Istraga u slučaju Agrokor u kojem se Ivica Todorić i njegovi suoptuženici terete da su Agrokor oštetili za oko 1,2 milijarde kuna pokrenuta je u listopadu 2017. Prva optužnica bila je podignuta u rujnu 2020. da bi je potom tužiteljstvo dva puta povlačilo radi nadopune istrage; prvi put krajem 2021. a drugi put krajem 2023., i to nakon što je knjigovodstveno-financijsko vještačenje i to iz drugog pokušaja proglašeno nezakonitim dokazom. Spomenuto vještačenje obrani je bilo sporno od početka, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jednom je reklo da je zakonit dokaz, drugi put da je nezakonit. Između tih odluka bile su žalbe obrana i odluke VKS-a, a na kraju je vještačenje koje je ispred poljskog KPMG-a izradio Ismet Kamal proglašeno nezakonitim dokazom, zbog – sukoba interesa. Jer ispalo je da nalaz nije izradio poljski, već hrvatski KPMG, a oni su radili i za Agrokor i za izvanrednu upravu i za DORH. Što je, smatrali su sudovi, eklatantni primjer sukoba interesa. Kada se povela priča o sukobu interesa, Zlata Hrvoj Šipek, bivša glavna državna odvjetnica, pojašnjavala je da su spomenuto vještačenje mogle napraviti samo tri tvrtke, od kojih su dvije odbile, pa je izabran KPMG. Ispalo je kako je ispalo, a kako je njoj u svibnju istekao mandat, izbor novog vještaka prepustila je svom nasljedniku Ivanu Turudiću. Koji je kao sudac presjedao sudskim vijećem VKS-a koje je odlučilo da je raniji vještački nalaz nezakoniti dokaz.

Sada je odlučio vještačenje povjeriti austrijskoj tvrtki, kojoj će trebati vremena da ga napravi. Nakon toga tužiteljstvo će s optužnicom u slučaju Agrokor ponovo pred sud, u sadašnjem ili izmijenjenom obliku. No sve to teško da će se dogoditi prije početka 2025., pa je realno očekivati da optužnica, pod uvjetom da s vještačenjem ovaj put sve bude u redu, ne bude potvrđena prije kraja iduće godine. Što znači da se početak eventualnog suđenja teško može očekivati prije 2026.....

>> VIDEO Todorić: Tužit ću Plenkovića, Dalić i cijelu grupu Borg. Politika? Sam sam u stanju srušiti HDZ

Komentara 8

TA
Talleyard
14:39 02.07.2024.

Nepotrebna su bilo kakva vještačenja i dodatni dokazi jjer ima previše materijala i dokaza da se Todorića i glavne aktere oko njega osudi na dugorajni zatvor i da se njemu i svima koji su pljačkali oduzme sva nepokretna i pokretna imovina,

MO
MOSAD
15:00 02.07.2024.

HDZ i AP malo pomalo provode REVIZIJU PRETVORBE I PRIVATIZACIJE koju sdp i drugovi pokusavaju zaustaviti na sve načine.No pasara "dragi" yu desničari.Rijeke pravde dolaze!!!

DO
Domi
16:12 02.07.2024.

Zar je čudno da na našim fakultetima nema stručnjaka? Pa zna se na kojim su mjestima naši unuverziiteti slika.među svjetskima. A razni Jurčići nam prodaju znanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije