PORUKA SAD-A:

'Vlada i MOL spor oko Ine moraju riješiti sami'

Amos Hochstein i Ivan Vrdoljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
10.03.2014.
u 18:49

Nakon Zagreba Hochstein putuje u Budimpeštu. Hoće li biti riječi o Ini?

Sastanak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za regiju Hoytom Yeeom obilježio je razgovor o strategiji razvoja jugoistočne Europe, no najvažnija tema za Hrvatsku bio je razgovor o Ini.

Ulaganje u Jadran

– Bilo je i razgovora o Ini i pregovorima koji se vode s MOL-om. Te smo se teme dotaknuli, ali moram naglasiti da to nije problem koji SAD mora rješavati. Vjerujem da na tom pitanju Vlada i MOL mogu i trebaju raditi zajedno kako bi ga riješili – poručio je Hochstein. Međutim iako su Amerikanci poručili da neće rješavati međudržavni problem u vezi s naftnom kompanijom, znakovito je da izaslanstvo State Departmenta nakon Zagreba odlazi u Budimpeštu.

Hoće li pokušati izgladiti nesuglasice između dva suvlasnika Ine, ostaje da se vidi, ali poruka je poslana: Amerikanci ne žele da Ina dođe u ruke Rusima. Na pitanje novinara je li ruski partner u Ini još uvijek dobrodošao, ministar Vrdoljak izjavio je da to nije bila glavna tema sastanka. Osim o Ini, Amerikanci su, kako je poznato, zainteresirani za sudjelovanje na natječaju za istraživanje plina i nafte u Jadranu, ali se otvorilo i pitanje LNG-a. Hochstein je čestitao ‘svom prijatelju i savezniku’ Vrdoljaku na dobrom radu na natječajima te još jednom potvrdio interes ulagača iz SAD-a za taj projekt. Vrdoljak je pak istaknuo da će odmah nakon otvaranja natječaja za eksploataciju plina i nafte otputovati u Houston na energetsku konferenciju na kojoj će sudjelovati većina potencijalnih investitora.

LNG za američki plin

– I istraživanje u Jadranu te LNG su projekti koji će Hrvatskoj dati priliku za energetsku sigurnost – zaključak je Hochsteina. Američki dužnosnik istaknuo je da se SAD iz velikog uvoznika plina pretvara u izvoznika te sirovine pa mu postaje interesantno graditi infrastrukturu za prihvat plina iz američkih i drugih izvora, pa i na Mediteranu. I dok su Amerikanci ponovno zainteresirani za stare projekte, domaći interes jest postići energetsku neovisnost i diversificirati izvore plina, čime bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.

– Hrvatska država vlasnica je energetske infrastrukture i skladišta u zemlji i projekti koje Vlada razvija, poput LNG-a, pa čak i TAP-a, temelje se na smanjenju ovisnosti regije o energentima iz Rusije. Neovisno o pregovorima o Ini, Vlada mora naći načina i mogućnosti biti dobavljač i isporučitelj energenata ovom dijelu Europe – poruka je Vrdoljaka.

Komentara 3

MK
MKGRA
19:12 10.03.2014.

Bando lopovska jos niste vratili sto ste oteli Za vrijeme jugo komunisticke vladavine u INI

Avatar deziderij
deziderij
19:17 10.03.2014.

Žali Bože silnih novaca potrošenih u sudskoj trakavici Sanaderu. Dvije godine blamiranja i medijske pompe da bi na koncu dokazali kako ipak ništa konkretno ne znaju dokazati. Love od pljačke nema. INA prodana, i to nepovratno, država oštećena u ogromnimm iznosima i na koncu će biti - pojeo vuk magare. Vrdoljak tu ništa ne može osim vrdoljati i mlatiti praznu slamu.

DU
Deleted user
21:16 10.03.2014.

Vlada i Mol moraju rijesiti spor oko Ine.Moji politicari kupite nazad nasu INU pa makar opet ukrali pola Hrvatske.Dosta zezanja ispisite cek i basta!INA Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije