ODBIJEN ZAHTJEV IDS-A

Vlada odbila ukinuti naplatu tunelarine kroz Učku

Tunel Učka
Srecko Niketic/PIXSELL
17.10.2024.
u 14:46

IDS: HDZ je odbijanjem ukidanja tunelarine poslao jasnu poruku da su građani Istre i PGŽ-a građani drugog reda

Na sjednici Vlade odbijen je zahtjev IDS-a za ukidanje tunelarine kroz Učku u Istri. Stranka je nedavno pokrenula peticiju i sakupila čak 7693 potpisa građana koji su imenom i prezimenom podržali ideju IDS-a. Peticiju i pojašnjenje modela ukidanja tunelarine je predsjednik IDS-a Dalibor Paus prije nekoliko dana predao ministru financija Marku Primorcu jer su rebalansom tražili veća izdvajanja iz državnog proračuna za BINU Istru čime bi se plaćanja tuneraline oslobodili građani, odnosno trošak bi se platio iz državnog proračuna.

– HDZ je odbijanjem ukidanja tunelarine poslao jasnu poruku da su građani Istre i PGŽ-a građani drugog reda. Nećemo dopustiti da se premijer Plenković i ministar Butković ogluše na zahtjev više od 7600 građana koji su jasno poručili da nije fer plaćati 12 puta veću cestarinu nego na bilo kojoj dionici hrvatskih autocesta – poručio je predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Dalibor Paus.

Dodao je da su i Krčki i Pelješki most besplatni, ali i da je tunel Sveti Ilija besplatan, stoga besplatan mora biti i tunel Učka. Smatra kako ljudi koji taj prolaz koriste zbog zdravstvenih situacija, odlaska na posao ili fakultet ne smiju biti diskriminirani samo zato što žive u Istri ili PGŽ-u, a riječ je o području koje ova tema najviše pogađa.

– Očekujem da će kolege iz HDZ-a podržati ovaj amandman na glasanju jer je primorsko-goranski HDZ još 2018. godine podržao zaključak Skupštine PGŽ-a kojim se traži da prolazak kroz tunel Učka bude besplatan. Na čelu tog primorsko-goranskog HDZ-a je upravo ministar Oleg Butković – pametnom dosta – kazao je D. Paus.

VEZANI ČLANCI:

U IDS-u smatraju kako je neprihvatljivo da je Vlada neprihvaćanjem ovog amandmana ujedno i smanjila naknadu za BINA Istru za 1,120.000 eura. Otprilike toliko bilo bi dovoljno da se do kraja godine građani voze besplatno Tunelom Učka, dok su rebalansom proračuna istovremeno povećali sredstva za pomoć BiH za prometnu povezanost i integraciju za gotovo isti iznos. 

FOTO Novi tunel Učka izgleda impresivno: Dug je 5,6 kilometara, a izgrađen tehnikama kakve Hrvatska još nije vidjela

Tunel Učka
1/45

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije