Sjednica Odbora za pravosuđe

Vladajući se i dalje ne mogu dogovoriti o članovima DSV-a i DOV-a, oporba ne želi da odbor radi dok se vladajući ne dogovore

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.02.2017.
u 13:30

- Sabor je konstituiran prije više od četiri mjeseca i apsolutno je neprimjereno da dosad još nismo dali naš prijedlog članova - primijetio je Grbin

Sjednica Odbora za pravosuđe prekinuta je jer članovi vladajuće većine nisu htjeli usvojiti dnevni red u kojem su i točke izbora članova Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća iz redova zastupnika. Naime, još od prosinca prošle godine predsjednik Odbora, SDP-ov Arsen Bauk saziva sjednice s tim točkama dnevnog reda, no kako se Most i HDZ ne mogu dogovoriti o svom kandidatu, uporno te točke skidaju s dnevnog reda.

Podsjetimo, Sabor predlaže po dva člana iz redova zastupnika u DSV i DOV, oporba jednog, vladajući drugog. Oporba je još prije tri mjeseca svoja dva kandidata predložila – Peđu Grbina i Orsata Miljenića – a Most i HDZ nikako da se dogovore, očito jer i jedna i druga stranka želi da baš njihovi kandidati uđu u ta tijela.

- Predlažem da se te točke skinu s dnevnog reda jer još nemamo prijedlog – rekla je HDZ-ova Marija Jelkovec na početku sjednice, no SDP-ov Peđa Grbin je podsjetio da je dnevni red članovima Odbora poslan još prošli tjedan, pa je pitao jesu li, sukladno Poslovniku, poslali pisani prigovor na njega.

- Sabor je konstituiran prije više od četiri mjeseca i apsolutno je neprimjereno da dosad još nismo dali naš prijedlog članova. Pitanje je mogu li ta tijela raditi u krnjem sastavu – primjetio je Grbin.

Predsjednik Odbora, SDP-ov Arsen Bauk dao je kompromisni prijedlog – da Odbor barem prihvati kandidate oporbe, pa da Sabor kasnije raspravi kandidate vladajućih, odnosno kada ih oni napokon predlože.

- Moje sazivanje sjednica je legitimno sredstvo pritiska na vladajuće da odrade svoju ustavnu obvezu i to ću raditi i dalje dok ne dođe prijedlog – rekao je Bauk i sazvao pet minuta stanke da se dogovori s kolegama iz Kluba SDP-a što napraviti, a stanku su za dogovor iskoristili i HDZ-ovci. Po povratku su glasovali o dnevnom redu, no vladajuća većina ga nije usvojila, pa je sjednica prekinuta.

Nakon sjednice, Peđa Grbin je novinarima rekao kako je rad odbora paraliziran jer se vladajući već četiri i pol mjeseca ne mogu među sobom dogovoriti koga da predlože u dva tijela.

- Upravo zbog toga mi smo danas inzistirali da se bez ove točke ne može provesti sjednica Odbora za pravosuđe, a inzistirat ćemo i dalje. I dokle god ne bude odluke vladajućih o tome koga će predložiti u ova dva tijela, a to su tijela koja biraju suce i zamjenike državnog odvjetnika mi nećemo prihvatiti rad odbora za pravosuđe. Dakle nema rasprave o ZKP-u i drugim važnim zakonima dok se ne postigne dogovor i ispuni ustavna odgovora sabora – kaže Grbin te dodaje kako je očito da se vladajući među sobom ne mogu dogovoriti, ali im zamjera što ne žele podržati ni kandidate koje je oporba davno predložila.

- Time spriječavaju opoziciju koja je odavno postigla taj dogovor da sudjeluje u radu tih tijela. Primjerice izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a to je izuzetno važan izbor prošao je bez sudjelovanja hrvatskog sabora u odlučivanju što je neprihvatljivo i opasno i sa stajališta Ustava koji upravo propisuje takvo sudjelovanje Hrvatskog sabora – zaključuje Grbin.

>> Šuker otkrio o čemu je razgovarao s Plenkovićem, a progovorio je i o ostavci

Komentara 2

YE
yelahiah
16:23 28.02.2017.

pedja nesmijes dizati desnu ruku...

SU
sudac200
14:12 28.02.2017.

gamad korimpirana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije