suđenje u haagu

Šeks: Teza Srbije o genocidu je apsurdna!

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2014.
u 20:14

Sve četiri skupine argumenata koje su iznesene u srpskoj protutužbi ne drže vodu, kaže Vladimir Šeks

– Apsurdna je teza Srbije koja polazi od genocida u NDH-a – izjavio je zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirajući izlaganje Srbije u usmenoj raspravi na suđenju po međusobnim tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

– U Ustavu stoji da je ova hrvatska država nastala na temelju ZAVNOH-a i AVNOJ-a te da je bila nasuprot NDH. To je pokušaj da se djelovanjem na dio moderne hrvatske povijesti iskoristi stara velikosrpska tezu o genocidnosti Hrvata. Negiraju da je postojao antifašistički pokret, govore da su Hrvati po prirodi genocidni, odnosno da su bili genocidni i za NDH, pa su bili genocidni i 1990. - 1991. Velikosrpska propaganda dugo je ponavljala i u brojnim europskim državama o Hrvatima kao sljedbenicima fašističkih i nacističkih ideologija i režima te se tim alatom i sada pokušavaju koristiti – rekao je Šeks.

Podsjetimo, Srbija tvrdi da je Hrvatska izvršila genocid protjerivanjem 250.000 Srba iz Hrvatske. S druge strane, zastupnici Srbije rekli su kako su u ratu u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini, ali da oni ne predstavljaju genocid.

– Sve četiri skupine argumenata koje su iznesene u srpskoj protutužbi ne drže vodu. Prva teza jest da je hrvatska državna politika počinila genocid, a srpske vojne i političke veze već su pripremile planove za evakuaciju u tzv. Krajini, donijele su planove za izlazak u slučaju da budu vojno poraženi ili ako se priprema vojni poraz. Kada je to bilo izgledno, te su planove pokrenuli i cjelokupno srpsko stanovništvo natjerali su na evakuaciju. Nije njih Oluja protjerala, na međunarodnom sudu u Haagu je utvrđeno da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata – rekao je Šeks.

Dodao je kako je postojala čvrsta sprega i povezanost političkog i vojno-obavještajnog vodstva Republike Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i JNA. – Milošević je cjelokupni zapovjedni kadar JNA pretvorio u srpsku vojsku već u ljeto 1990., a tu su još i Arkan Ražnatović, Šešelj, četničke razne formacije... Tu je pokazana jedna čvrsta veza koja je funkcionirala tako da je jedna trećina Hrvatske do kraja '91. bila očišćena od Hrvata i to tako da je prvo protjeran cijeli Iloka, Bapska, Šarengrad, a progon je nastavljen masovnim klanjima, silovanjima i zvjerstvima i to su sve bili zločini etničkog čišćenja koji, kada se zaokruže, daju jednu sliku – istaknuo je Šeks.

>> 'Nismo ovdje vidjeli nijedan dokaz da su JNA i srpske snage ubile oko 12.500 Hrvata'

>> Mučna svjedočanstva u Haagu: 'Sad ćeš vidjeti kako to Srbi rade'

>> Sands: JNA je 1991. priznala da je to što čini Arkan genocid

Komentara 43

Avatar darkkati
darkkati
20:34 10.03.2014.

šeks je ustavotvorac i ništa protiv njega , jasno

IB
Ivan Basar
22:30 10.03.2014.

Supruga, žena jednog srpskog političara, i sama aktivna njene rijeći, preuzete iz jednih novina: Ratovali smo dosta. Išli smo u Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, pa najzad na Kosovo. I šta smo uradili? Poraženi svuda, isterani smo iz Slovenije, Hrvatske, iz Bosnee, iz Bosne i naravno i sa Kosova. Ostavili smo krvave zločinačke tragove za sobom koji se sada otkrivaju po Haškom tribunalu, na suđenjima našim političkim i vojnim komandantima. I šta sad? Već dvanaest godina razvlačimo poraze, ne priznajemo da smo krivi, da smo zločinci, agresori, da smo u tuđe zemlje slali vojsku i kriminalce, ubijali, pljačkali, palili, rušili, silovali. Hoćemo da to prodamo svetu kao patriotizam, odbranu naroda i teritorija, ali ne ide. Surova istina groblja na tom putu od Knina, Vukovara, Srebrenice, Sarajeva do Kosova, to su tragovi naše sramote koji govore na svim jezicima sveta i jasno opisuju udruženi zločinački poduhvat, baš kako su rekli haški tužioci.. .

Avatar comparator
comparator
20:26 10.03.2014.

Neznam zašto bismo se branili od stupidne optužbe o našoj prirođenoj genocidnosti ? Komunistička propaganda utuvila je primitivcima i ne samo srbima teoriju da komunizam treba održati po svaku cijenu pa i ovakvim primitivnim konstrukcijama. Ako je sud imalo ozbiljann proglasit će srbijanske optužbe glupostima i pokazati što je demokracija sloboda i pravo na izbor pojedinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije