bitka za inu

Vladina je odluka zapravo ukinula "zlatnu dionicu" Ine

povjerenstvo za inu, linić, jurčić (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Petra Maretić Žonja
31.03.2011.
u 09:00

Nakon što je Vlada odlučila zabraniti stjecanje više od 49,99 posto Ine, mirovinski fondovi, koji su je intenzivno kupovali, mogli bi imati problema

Vladina odluka kojom je zabranila bilo kome stjecanje više od 49 posto Ininih dionica mogla bi se obiti o glavu mirovinskim fondovima koji su nakon MOL-ove javne ponude počeli intenzivno kupovati Ininu dionicu te su je uz tajnovitog kupca digli na vrtoglave razine od oko četiri tisuće kuna. Naime, mirovinci su, između ostalog, opravdavali činjenicu da dionicu Ine kupuju po daleko višim cijenama nego što su bile prije MOL-ove ponude tezom da će tek uslijediti bitka za Ininu “zlatnu dionicu”.

Sada, kad je Vlada odredila da nitko nema pravo na više od 49,99 posto dionica, bitke za “zlatnu dionicu” neće biti, bar ne do ulaska u EU. U neslužbenim razgovorima mirovinci poručuju da Vladina odluka nije bila potrebna jer se MOL ionako samo po potpuno nevjerojatnom scenariju može dokopati više od 50 posto Ininih dionica, ali ustraju na starim tezama da se nisu bavili rizičnim špekulativnim ulaganjem nego zaista (!) vjeruju u vrijednost dionice Ine.

Što sad?

Sada se otvara pitanje kako će mirovinski fondovi održati visoku razinu cijene Inine dionice. Moguće je da će je sami umjetno održavati špekulirajući relativno malih preostalim “free floatom” (dionicama u slobodnoj trgovini), ali tu bi Hanfa mogla imati posla. Nadalje, postavlja se pitanje kada bi i kome mogli po visokoj cijeni prodati Ininu dionicu kada ona postane niskolikvidna dionica. Zašto bi im MOL pristao platiti 3500-4000 kuna za dionicu? Mirovinci kažu da teoretski mogu ostati vlasnici Ininih dionica i sljedećih dvadesetak godina, ali je pitanje mogu li zaista u tako dugu razdoblju računati na ozbiljan rast cijene već ionako skupe dionice. Čak i da odluče nikada ne prodati Ininu dionicu, jednog bi im dana njezina vrijednost u knjigama fondova mogla postati vruć krumpir.

Inače, valja podsjetiti da su Mađari već optužili mirovince da koordinirano kupuju Ininu dionicu, ali je Hanfa odbacila njihove prigovore.

– Podupiremo Vladinu odluku da izmijeni zakon o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini, to nije upitno. Upitno je što se to nije napravilo kada smo mi prije gotovo četiri mjeseca to predlagali. Ovako se samo pokazalo da je Hanfa pod utjecajem Vlade, što je neprihvatljivo. Hanfu nije trebalo kompromitirati. Zbog ovoga možemo dobiti packe od Europske komisije jer je previše slučajnosti – kaže Slavko Linić, SDP-ov ekonomski stručnjak. S druge strane priznaje i kako te packe neće mnogo značiti jer je i Mađarska pokazala da se služi istim metodama. Ipak, dodaje, mogli smo ranijim izmjenama zakona izbjeći da nam itko čita lekciju.

– Ova situacija pokazala je i da između Vlade i MOL-a postoji golemo nepovjerenje, a oni su kao partneri. Pravo je pitanje što se to među njima zapravo događa? – pita se Linić.

Cijena nakon deblokade?

Trgovina Ininom dionicom trenutačno je zbog tajnovitog kupca, za kojeg mnogi sumnjaju da radi za MOL, blokirana Hanfinom odlukom. Mnogo je veći misterij od tajnog kupca pitanje cijene Ine nakon deblokade.

Ključne riječi

Komentara 13

PU
pumbica
09:22 31.03.2011.

Šta ima Linić pričati o INI?Pa znamo svi tko je INU prodao,a dionice.Su djelili on,Jovanović i Milanović.I kolko dionica je dobio za Riječku Banku ili Viktor Lenac.Stvarno taj čovjek bi trebao iči na promatranje u Vrapče.....

OB
-obrisani-
09:41 31.03.2011.

O ovome hrvatskom nacinu poslovanja ce se cuti daleko,....a poslijedice cemo snositi godinama. Ovo je neka vrsta \"nacionalizacije\".

OB
-obrisani-
09:10 31.03.2011.

Ja mislim da se mi u Hrvatskoj....ponašamo.....kretenski.....hočemo biti tržište a ustvari smo majmuni.....pa nemože se u hodu mijenjati PRAVILO IGRE... . prodajemo tvrtke,,,,izdajemo dozvole za projekte...pa onda MIJENJAMO PRAVILA . pa tko će pod tim...NEPOZNATIM...uvjetima ući u bilo kakav projekt.????...TKO.???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije