29.07.2014. u 12:00

Bandić je prijavio Zagreb na EXPO. Hrvatska će izbjeći sramotu za nesudjelovanje na svjetskoj izložbi, ali i moguću kaznu

U Italiji je potez vlade premijera Zorana Milanovića shvaćen kao pljuska premda to talijanski političari neće nikada otvoreno kazati. Hrvatska vlada odustala je od sudjelovanja na Svjetskoj izložbi, EXPO-u 2015. u Milanu.

Obrazloženo je da nema novca zbog gubitaka nakon poplava u Slavoniji. Italija je tada učinila presedan i ponudila Hrvatskoj da plati pola milijuna eura manje. Sve države sudionice, koje neće graditi svoje paviljone (gradit će ih 54), za nastup u skupnom paviljonu trebaju platiti 1,7 milijuna eura. Hrvatska je mogla platiti samo 1,2 milijuna eura, ali je hrvatskoj Vladi i to bilo previše te je odustala. Talijanska je vlada morala 3. srpnja dokumentom službeno izbrisati Hrvatsku s popisa 145 država sudionica EXPO-a. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zamijenio je Milanovića i prijavio Zagreb na EXPO.

Zagreb će predstavljati Hrvatsku na svjetskoj izložbi na kojoj svoje proizvode predstavlja 9000 tvrtki i koju će pohoditi 20 milijuna ljudi u šest mjeseci (od 1. svibnja do 31. listopada 2015.). A, milanski EXPO za temu ima hranu, ekologiju, turizam, područja kojima bi se Hrvatska trebala predstaviti svijetu i s kojima ima najviše šansi za izlazak iz ekonomske krize. U Italiji je hrvatsko odustajanje primljeno kao pljuska jer, da ne ulazimo u diplomatski rječnik dobrosusjedskih odnosa, ekonomskog partnerstva itd. nedolazak na svjetsku izložbu u paviljon namijenjen Mediteranu i sve vezano za njega zapravo pokazuje hrvatsko držanje prema svim sredozemnim državama. Odustajanje se može shvatiti kao pljuska i zbog korupcijskih skandala vezanih za gradnju objekata za EXPO. Ni to nije lijep potez prema Italiji.

Nedolazak se sanacijom poplavljenih područja, a zaboravlja se da je Italija u Hrvatsku poslala pomoć poplavljenima veću od iznosa potrebnog za sudjelovanje na EXPO-u. Osim što je Milanovićeva vlada (s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić) pokazala diplomatsku netaktičnost, potvrdila je i svoju nesposobnost u gospodarstvu, u privlačenju tvrtki zainteresiranih za izvoz. Jer, novac za EXPO nije trebala dati Vlada iz državnog proračuna, mogla je naći sponzore. Ali očito ne zna okupiti ljude, tvrtke i sve one koji bi bili zainteresirani za predstavljanje svojih agroindustrijskih proizvoda, svoje turističke ponude, svojih ideja o zaštiti okoliša. EXPO je jedinstven izlog za hrvatsko gospodarstvo, a Milanovićeva vlada na nj je spustila rolete. Očito tako hrvatska Vlada gleda na hrvatsko gospodarstvo: zatvoreno! Ako je takvo mišljenje Milanovićeve vlade o hrvatskom gospodarstvu...

Bandić će s Gradom Zagrebom nositi hrvatsku zastavu na milanskoj svjetskoj izložbi. Time će biti ne samo izbjegnuta sramota nesudjelovanja na EXPO-u nego i moguća kazna. Naime, hrvatska Vlada potpisala je sporazum o sudjelovanju na EXPO-u, a sada se povlači. Ali to nije dječja igra pa da, kada se nekome ne sviđa, on pokupi svoje krpice. Riječ je o međunarodnom sporazumu koji se treba poštovati. Ako se ne poštuje, mogu uslijediti i sankcije (novčane). Odnosno tvrtka EXPO mogla bi (i sudski) zatražiti uplatu 1,7 milijuna eura od hrvatske Vlade za nesudjelovanje Hrvatske na izložbi. I zbog toga je dobro što će Zagreb sudjelovati na EXPO-u (platit će 1,2 milijuna eura jer je zbog poplava oprošteno 500.000 eura), ali to ne znači da se ne treba zapitati što radi hrvatska Vlada? Ako joj se ne da raditi, onda bi za Hrvatsku bili bolji prijevremeni izbori. Napravljen je još jedan diplomatski gaf. Pretpostavljam da se nije Italiji htjelo dati pljusku, ali potez pokazuje i koliko se promišljalo o posljedicama odustajanja od EXPO-a. Pljuska Italiji, sramota hrvatskoj Vladi.

Komentara 125

CE
cenzura
12:27 29.07.2014.

Ne zanima kukurikavce EXPO ni promocija Hrvatske jer tamo ne mogu zaposlit nekog svog podobnog i izvuć neku lovu za strnačke podobnike. Nema tamao ni ustaša ni partizana pa ne mogu javnosti zamagljivat stvarnost. Oni su ionakao na godišnjem i briga ih za neki tamo EXPO i za Italiju!

CR
crnaguja1950
12:32 29.07.2014.

čovječe pa oni notorni skorojevići sa vlasti nisu sposobni na izložbu poslat ni maslinare ili vinare.makar njih.!? do kuda stvarno seže granica njihove nesosobnosti i ne znanja??

ĆA
ćaćaća
12:23 29.07.2014.

zaboravili su su milančetu javiti da beograd odavno nije hr glavni grad..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije