MORH

Vojni rok 10 mjeseci?

31.07.2003.
u 00:00

Samo ove godine za civilnu službu već se prijavilo oko šest tisuća mladića

U vojsci se sve više naglas razmišlja o produljenju vojnog roka sa šest na ne osam nego čak deset mjeseci! Razlog je neočekivano veliko zanimanje među mladićima za civilno služenje vojnog roka. U Ministarstvu rada i socijalne skrbi, koje je od 1. svibnja preuzelo civilnu službu, tvrde da se samo u sedam mjeseci ove godine za civilno služenje prijavilo čak 6000 mladića. Lani je civilni rok služilo 4699 osoba, pretprošle 1582, 2000 304 mladića... Ove je godine bilo planirano da će se za civilnu službu javiti oko osam tisuća kandidata, no taj je broj već sada gotovo ispunjen!

Planovi po broju ročnika

Zainteresiranost za civilnu službu sve više narušava vojne planove. Prema broju ročnih vojnika planirana su sredstva, raspored ljudi za obuku, popuna mjesta na kojima rade ročnici... Sve manji broj ročnika koji se mijenjaju svakih šest mjeseci dovodi u pitanje popunu ročne vojske, uopće održavanje "hladnog pogona". Dok nemamo profesionalnu vojsku, HV-u su potrebni ročnici. Služenje vojnog roka definirano je i u Ustavu. Očito je da zbog nedorečenih propisa sve više mladih ne odlazi u civilnu službu samo zbog prigovora savjesti nego i zbog izbjegavanja vojske. Iako civilna služba traje dva mjeseca više, riječ je o osmosatnoj dnevnoj obvezi, dok je ročnik - vojnik 24 sata. Produljenje vojnog roka bit će politička odluka koja bi mogla biti nepopularna prije izbora. Vojsku i tako nitko ne pita, kao što je nije pitao ni kada se vojni rok skraćivao.

Nepopularni potez

Pitanje je onda i što s civilnom službom. Njezini zagovornici traže da se trajanje izjednači s vojnim rokom, što zasad u Vladi odbijaju zbog straha od još većeg manjka ročnika. Ako bi se pak vojni rok produljio, onda bi se i civilna služba trebala produljiti. To bi bio još jedan nepopularni potez prije izbora. No, Vlada i MORH nešto će morati učiniti jer vojsci nedostaju vojnici čak i za osiguranje njezinih objekata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije