MARATON RADARSKIH KAMERA

Vozite za Njemačku? Pripazite na 'Blitzermarathon': Kreće velika akcija kontrole brzine, kazne nisu male

Slavonski Brod: Na više lokacija u gradu postavljene nove kamere za kontrolu brzine
Ivica Galovic/ PIXSELL
26.07.2024.
u 14:12

Kazne za prometne prekršaje u Njemačkoj su još uvijek relativno niske u usporedbi s drugim zemljama, ali prebrza vožnja može značajno opteretiti novčanik.

U Njemačkoj kamere za nadzor brzine uvijek mogu snimiti vozače, ali povremeno se pojačavaju kontrole. Posljednji put je u travnju održan takozvani maraton radarskih kamera u kojem su sudjelovale gotovo sve savezne zemlje. U nekim područjima kontrole su trajale cijeli tjedan, dok su u drugima bile samo jedan dan. Sljedeći maraton radarskih kamera dolazi u kolovozu, točnije od 5. do 11. kolovoza. Tada će se održati takozvani Speed Week, koordinirana europska akcija borbe protiv prebrze vožnje.

Cilj pojačanih kontrola je podsjetiti vozače da poštuju ograničenja brzine jer je prevelika brzina glavni uzrok teških prometnih nesreća. Ipak, neke njemačke savezne zemlje sumnjaju u učinkovitost akcijskog tjedna i nisu sudjelovale u proljetnom maratonu radara. Prema pisanju ADAC-a, očekuje se da Berlin, Bremen, Saarland i Saska neće sudjelovati ni u kolovoškim pojačanim kontrolama. Ostale savezne zemlje vjerojatno će sudjelovati, ali s različitim pristupima. Bavarska i Hessen, primjerice, objavljuju popise lokacija mjernih točaka neposredno prije kampanje. Većina saveznih zemalja to ne čini, već se češće fokusiraju na škole i mjesta nesreća.

POVEZANI ČLANCI:

Kazne za prometne prekršaje u Njemačkoj su još uvijek relativno niske u usporedbi s drugim zemljama, ali prebrza vožnja može značajno opteretiti novčanik. Kazne počinju od 30 eura za prekoračenje do 10 km/h, a u urbanim područjima kazna za brzinu do 20 km/h iznosi 70 eura. Daljnje prekoračenje brzine donosi troznamenkaste kazne, kaznene bodove i zabranu vožnje, piše Fenix. Izvan naseljenih mjesta kazne su nešto niže, od 20 eura, ali se brzo penju na nekoliko stotina eura uz kaznene bodove i zabranu vožnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije