Markotić, Capak i Šostar

'Vratit ćemo se na zlatni standard da rezultate testova imamo kroz 24 sata'

Zagreb: U Hrvatskoj 52 nova slučaja zaraze koronavirusom od čega su dva liječnika
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.08.2020.
u 10:22

- Covid nam je ušao na mikrobiologiju pa smo cijelu smjenu stavili u samoizolaciju. Veliko je opterećenje zbog velikog broja testova. Ljudi rade po 12 ili 14 sati u smjenama, puno je stranaca koji se testiraju, kaže Šostar.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar", uoči sastanka s lokalnim stožerima civilne zaštite najavili su kako očekuju da će se standard, kad je riječ o dobivanju rezultata testiranja na koronavirus, vratiti na 24 sata. Dogovorili su se da će Klinika preuzeti dio testova od Nastavnog zavoda.

- Zahvaljujući današnjem dogovoru vratit ćemo se standardu da kroz 24 sata imamo rezultate testiranja. Gotovo nitko u Europi nije imao takav zlatni standard kakav je imala Hrvatska - kazao je Šostar te dodao:

- Covid nam je ušao na mikrobiologiju pa smo cijelu smjenu stavili u samoizolaciju. Veliko je opterećenje zbog velikog broja testova. Ljudi rade po 12 ili 14 sati u smjenama, puno je stranaca koji se testiraju. Inače, sve djelatnike testiramo nakon povratka s godišnjeg odmora. Poručite ljudima neka se svi koji imaju uputnice testiraju u domovima zdravlja.

Video - Đikić: Umjesto da smo počeli više testirati i znali što nam se događa u zemlji, mi ulazimo u sukobe

 

Alemka Markotić kazala je kako će se, ukoliko bude li prevelik pritisak na Štampar dio testiranja prebaciti prema dogovoru na Fran Mihaljević.

- Angažirat ćemo i druge kapacitete. Zbog onog što nas očekuje na jesen i zimu zaposlit ćemo još laboratorijskih djelatnika sa Zavoda za zapošljavanje - kazala je te dodala:

- Sastat ćemo se opet u ponedjeljak vezano za dogovor za jesen i zimu jer bit će velikih potreba za testiranje. Ljudske kapacitete ćemo pokušati angažirati maksimalno, a s ministrom je dogovoreno zapošljavanje.

Dodala je kako se testiranje vrši i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Ljudi se mogu testirati i bez uputnice, ali preporučujemo 'drive in' testiranje. Oni koji dolaze pješice mogu doći i kod nas na Kliniku, ali morat će pričekati ako imamo bolesnike, oni imaju prioritet - rekla je Markotić.

- Naravno da će se dogoditi nešto zbog čega će trebati veći kapaciteti i zato ćemo razgovarati s drugim mikrobiološkim centrima u državi da se dogovorimo koji bi to kapaciteti bili za manja središta i da s njima pokušamo dogovoriti povećanje kapaciteta u sljedećih tjedan dana - kazao je Capak.

Komentara 3

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:38 24.08.2020.

Na brojne najave Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije nije izvršena priprema za pomoć stranim turistima i našim povratnicima na rad u te države. To je veliki propust i nesposobnost.

DV
Džontra Volta
20:21 24.08.2020.

Trio 'Rio'. Rokaju samo country.

MI
Mislav28
10:34 24.08.2020.

Ova baka sa slike obožava koronu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije