ljevica eu

Vrdoljakovu zakonu o investicijama kritike i iz EP-a

ivan vrdoljak,portal
Žarko Bašić/PIXSELL
25.02.2013.
u 08:19

Rezolucijom preinake traže europarlamentarke koje su se zalagale da se hrvatski kao 24. službeni jezik u EU nazove “hrvatsko-srpskim”

Na prijedlog dviju europskih zastupnica iz grupacije lijevih i zelenih stranaka, u rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj uvrštena je rečenica koja kritizira prijedlog zakona o strateškim investicijama i poziva Hrvatsku vladu i Sabor da ga preinače kako bi bolje zaštitili prirodni okoliš i temeljna prava, poput prava na vlasništvo. Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta podržao je taj amandman i on je sada dio rezolucije koja ide na prihvaćanje na plenarnoj sjednici EP-a u travnju.

Prihvati li se rezolucija na plenarnoj sjednici u tom obliku, a sve upućuje na to da hoće, bit će to još jedna, ovaj put europska kritika na zakon koji je predložio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Protivnici tog prijedloga zakona tvrde da članak 18. otvara mogućnost ustupanja javnog dobra. Ministar Vrdoljak tvrdi da su netočne optužbe da bi njegov zakon omogućio rasprodaju nacionalnog bogatstva kao što su šume i vode.

Francusko-njemačka veza

Amandman usmjeren protiv tog prijedloga zakona u Bruxellesu na rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj podnijele su Franziska Brantner iz Njemačke i Marije Cornelissen iz Nizozemske. Te dvije zastupnice i prijašnjih su godina predlagale različite amandmane na rezolucije o Hrvatskoj, a najpoznatiji je bio onaj u kojem su prije tri godine tražile da se jezik koji ulaskom Hrvatske postaje 24. službeni jezik EU nazove “hrvatsko-srpskim”, a ne hrvatskim. Taj amandman im nikada nije prošao.

Što sada žele postići amandmanom protiv zakona o strateškim investicijama, koji im je prošao na nadležnom odboru? Smatraju li da će njihova kritika zakona u rezoluciji Europskog parlamenta zaustaviti vladajuću koaliciju u donošenju tog zakona?

Nužno bolje objašnjenje

- Ne, možda neće natjerati Vladu da zaustavi donošenje zakona, ali spominjanje u rezoluciji Europskog parlamenta natjerat će Europsku komisiju da pomno prouči je li prijedlog toga zakona u skladu sa standardima Europske unije. Također, spominjanje zakona u rezoluciji olakšat će građanima Hrvatske da zatraže od svoje Vlade da im bolje objasni koji je cilj tog zakona – kaže Jonas Paul, šef kabineta eurozastupnice Franziske Brantner.

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ranije je, odgovarajući na javne kritike zakona u Hrvatskoj, rekao da novi zakon ne predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani postojećim zakonima.

– Njime se samo ubrzava procedura izdavanja dozvola za strateške investicije. Procedura, koja bi inače trajala dvije godine, ovim će zakonom trajati puno kraće – rekao je Vrdoljak.

>> Odbačeni zahtjevi da postanemo liberalniji od EU

Komentara 3

VE
Vexans
09:51 25.02.2013.

Svaki ministar u SDP-ovoj vladi ima svog "bjelosvjetskog " mešetara za sponzora.Vrdoljak ,teško da ima neke svoje inicijative ,već su to još uvijek, recidivi "svemoćnog" Čačića.Znamo za Omblu,za Golf na Srđu..sve se to mora odradit do ulaska u EU !Tamoo će taj isti Vrdoljak značiti porku mižeriju i biti će manji od makovog zrna. Aaajdmo..još malooo !

OB
-obrisani-
10:27 25.02.2013.

Puno zuje, malo meda daju!

OG
Oger
13:02 25.02.2013.

25.02.2013. u 11:43h kaco je napisao/la: Oger vezano za investicije imam veliko znanje a i dugogodišnju praksu tako da mogu slobodno reći da quick win (to je stalno govorio vrdoljak o energetskoj učinkovitosti-građevinskoj fizici) je amater nad amaterima. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ I I zasto se onda ne javis javno s prijedlogom, projektom ako si tako siguran u svoje znanje? Poznato da nijedan ministar na svijetu ne zna sve i da svoje odluke donosi u dogovoru sa svojim savjetnicima. A savjetnici nisu bas neznalice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije