Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekao da će ostaviti trag

Vučić održao govor: 'Gaženje Povelje UN-a u slučaju Srbije bila je jedna od preteča današnjih problema'

78th UNGA General Debate at UN HQ in New York
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/3
21.09.2023.
u 18:59

Tijekom svog govora spominjao je dvostruke principe velikih sila koje brane napad na Ukrajinu, a koje su dopustile su odvajanje Kosova od Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je govor u Ujedinjenim narodima. Vučić je prije govora najavio da će "snažno štititi" poziciju Srbije kao i da će glavne teme govora biti načela međunarodnog javnog prava i Kosovo. Prilikom govora, nekoliko puta je istaknuo dvoličnost Ujedinjenih naroda koji se zgražaju nad napadima na Ukrajinu, a koji su izvršili napad na Beograd, kao i priznanje Kosova. 

- Stojim pred vama kao predstavnik samostalne i slobodne države koja se nalazi na svom putu ka Europskoj uniji, ali istovremeno nije spremna pogaziti svoja tradicionalna prijateljstva koja je vjekovima gradila - započeo je Vučić svoj govor. Rekao je i da svijet nije postao ni bolje ni sigurnije mjesto od prošle sjednice UN-a, piše Nova.rs.

VEZANI ČLANCI:

- Suočavamo sa problemima energetske sigurnosti, financijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima opskrbljivanja hranom i lijekovima. Rješenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome da ovdje nitko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje razgovarati. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo vlastitim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rješenja“, opisao je Vučić svoje viđenje situacije. 

Rekao je i da pokušaj podjele Srbije, koji je formalno započeo 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, još nije završen. "Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prelazi granice moje zemlje ili okvire regije iz koga dolazim. Naime, gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile povelju UN-a negirajući i gazeći sve one principe koje danas brane. To se dogodilo prije 24 i 15 godina", izjavio je predsjednik Srbije. 

- Prvi put, nezabilježeno u svjetskoj povijesti, 19 najmoćnijih zemalja donijelo je odluku da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na europskom tlu, kako su rekli, da bi spriječili humanitarnu katastrofu. Iste zemlje nisu se smijale kada je Putin iskoristio te iste riječi za napad na Ukrajinu. Srbija nijednom svojom stopom nije stupila na teritorij ijedne države i ugrozila joj integritet, ali prije 24 godine njih 19 najmoćnijih nije imalo milosti prema maloj Srbiji", rekao je Vučić. Osvrnuo se i na riječi glavnog tajnika UN-a, Antonija Guterresa te je rekao da su svi čuli njegove riječi, ali da ga je „malo tko slušao, a da gotovo nijedan svjetski dnevnik nije prenio njegove upozoravajuće riječi“.

- Svi oni koji su proveli agresiju protiv Srbije danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine, mi ga podržavamo i ne mijenjamo svoja načela, za nas svako nasilje je isto. Podržao sam izlaganje američkog predsjednika o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile su Povelju UN i Rezoluciju 1244. Kada pitamo UN o teritorijalnom integritetu Republike Srbije, dobijemo odgovor da se ne vraćamo u prošlost, nego da gledamo u budućnost - poručio je predsjednik Srbije. 

Izjavio je i da u današnjem svijetu pravila trebaju važiti za sve, a "mir je postao zabranjena riječ". "Ono što je ostalo velikim silama su principi, ali lažni. Danas se na Kosovu i Metohiji odigrava Kurtijevo nasilje nad Srbima. Kurti je pred medijima Srbima na Kosovu poručio da će patiti i da će platiti grešku koju su napravili. Je li moguće gore ruganje od ovakvih riječi? Moguće je. U Kurtijeve zatvore odlaze Srbi kao dio njegove kampanje terora", izjavio je Vučić. 

"Tužno je što se velike sile u svakoj različitoj prilici pozivaju na različite principe koji im odgovaraju. Kada nema morala u svjetskoj politici, tada ulazimo u eru velikih sukoba. Da ne bismo svi nestali, bitno je da se udružimo. Poštivanje povelje izbor nego obaveza. Srbija podržava integritet i suverenitet svih članica. Srbija je na europskom putu i spremna je na promjenu te na dobru suradnju s Amerikom. Vjerujemo da ćemo biti samo bolji", zaključio je Vučić svoj govor.

VIDEO Skupština UN-a: Dok Zelenski govori o ruskoj agresiji, njihov predstavnik se podsmjehuje

 

 

 

Komentara 11

22
224
20:19 21.09.2023.

Kaže Vučić; "Srbija nijednom svojom stopom nije stupila na teritorij ijedne države i ugrozila joj integritet".....Pa zaboga, jesmo li svi ludi?

CM
Crni_moj
19:57 21.09.2023.

Ovo što je Vučić danas govorio je već rečeno i to od jednog njemačkog političara prije najmanje 20ak godina. Taj političar je još dodao u svezi zbivanja na Kosovu da se otvara pandorina kutija. Izgleda da još nije prazna.

A2
a200
22:57 21.09.2023.

Po USTAVU SFRJ iz 1974-te Kosova ima pravo na ODCJEPLJENJE I SAMOODREDJENJE ..... Imate Ustav na internetu i PROCITAJTE !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije