Gredice

‘Vudri, Štefek, vrag te skelil, kaj se tastu nem zameril’

Gredice
Foto: Mladen Mandić
1/2
11.03.2014.
u 16:00

'Priželnici' - muškarci koji su iz raznih razloga prisiljeni živjeti u zajedničkom domaćinstvu s tastom i punicom i dakako - s ženom, Dan 40 mučenika obilježavaju na sebi svojstven način

“Vudri, Štefek, vrag te skelil, kaj se tastu nem zameril” - odjekivalo je u nedjeljno poslijepodne i navečer u Gredicama pokraj Klanjca. Uz 10. ožujka - Dan 40 mučenika, već osmu godinu zaredom u središtu sela, na otvorenom, svoj dan slave i tamošnji “priženilci” - muškarci koji su iz razno - raznih razloga prisiljeni živjeti u zajedničkom domaćinstvu s tastom i punicom i dakako - s ženom. Od ukupno 40-ak obiteljskih kuća u Gredicama, čak su u osam njih “priženilci”.

‘Damo si oduška’

- Nije nam lako i zato, evo, jednom godišnje damo si oduška i pozovemo cijelo selo. Cijelu godinu se mučimo, slušamo i ženu i tasta i punicu, ali eto, uz Dan mučenika i mi se imamo pravo bar jedan dan proveseliti. - kaže nam predsjednik Udruge Miro Bišćan. On je u Gredice kod svoje odabranice Ružice, potegnuo čak iz Gornjeg Škrnika pokraj Zagorskih Sela. - Prije osam godina krenuli smo skromno i našli smo se u jednoj od obiteljskih kuća, no u zadnje vrijeme i nas je sve više, ali pred večer nam dolaze i “priženilci” iz drugih dijelova Zagorja, potegnu i do 20 kilometara. Sad su nam se priključile i “priženjače” i, eto, sada slavimo zajedno - kaže Miro pun hvale za tasta i punicu jer su ga primili u kuću kao vlastitog sina.

Fešta do kasnih sati

I tako uz red kobasa, red špeka, pun stol kolača i harmonikaša Štefa Harapina, fešta je potrajala do kasnih sati. A navečer kad se došlo u sobu, opet je nastavljeno onak’ već tradicionalno, kak’ sve to već i ide u Zagorju - s “Da, draga”.

Komentara 1

KU
kumrovčanin
10:35 14.03.2014.

Kolko njih bu kupilo novine da ovo pročita.Ovim na sliki jedne budu dosta da si ih svi pogledaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije