OD 1. SIJEČNJA

Vujčić: Konverzija kredita koji nisu u eurima bit će automatska, a potrošači ostaju na istom

Zagreb: Boris Vujčić obratio se medijima nakon polugodišnjeg brifinga HNB-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
14.07.2022.
u 11:50

To je zahtjevno logistički, imamo do kraja godine vremena da iskujemo hrvatske eure, morat ćemo raditi tri smjene, kazao je

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dao je izjavu za medije nakon održanog govora na Večernjakovoj konferenciji ''Hrvatska kao dio eurozone''. 

Na početku se osvrnuo na konverziju kredita koji nisu u eurima. 

– Što se tiče konverzije, ona će biti automatska od 1. siječnja i svi krediti koji nisu u eurima bit će iskazani po tečaju koji je ustanovljen. Kod onih koji imaju fiksnu kamatnu stopu, ona će ostati ista, a kod onih koji imaju varijabilnu stopu radit će se prilagodba tako da potrošač ne bude u lošijoj poziciji nego prije konverzije. Potrošači ostaju na istome kao što su i bili do sada – kazao je na početku.  

– Svatko procjenjuje treba li dizati kredit ili ne treba, ali ono što vidimo jest da krediti građanima rastu po stopama od oko 5 posto, a krediti poduzećima rastu po višim stopama. Zbog zadnjih mjera HNB-a nema nikakvih razloga da kamatne stope u Hrvatskoj idu gore – dodao je. 

Komentirao je i situaciju među drugim članicama EU koje nemaju euro

– Mislim da trenutačna situacija najbolje ilustrira koja je prednost što Hrvatska ulazi u eurozonu. Tržišta to već znaju i zbog toga mi nismo ni vidjeli pritisak na slabljenje kune niti smo morali intervenirati niti dizati kamatne stope. Druge članice već su proživjele pritisak na vlastite valute i kamatne stope i vidite da ih već vrlo snažno dižu, što se prelijeva na tržište nekretnina, dok je to u Hrvatskoj na povijesnom minimumu. Da ne ulazimo u eurozonu, situacija bi bila drukčija – kazao je. 

Opisao je cijeli proces koji čeka HNB do kraja godine.

– Ovaj proces zahtjevan je logistički, do kraja godine trebamo iskovati hrvatske eure, morat ćemo raditi u tri smjene. Na knap smo da uspijemo iskovati sve te kovanice. Drugi veliki zahtjev bit će povlačenje sadašnjih novčanica – dodao je. 

Količinu je ilustrirao primjerom kada se 17 velikih tramvaja treba napuniti kovanicama. 

– Bit će pohranjeno od Hrvatske vojske u vojarni i bit ćemo svi sretni i zadovoljni – kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Krabat
Krabat
12:26 14.07.2022.

U šarmantnoj pozi, moderni poganac, najmio ga stranac, da nam metne lanac. Taj klatež, što o pravdi blebeće, on za korist tuđu laže, kleveće. A.G. Matoš

OT
otrovnijezik
13:08 14.07.2022.

Samo malo. Nemamo više kune. Iz toga proizlazi ne treba nam HNB niti guverner jer sve to već imamo u Bruxellesu i nema potrebe da plaćamo isto na dva mjesta.

PR
prokurator
11:51 14.07.2022.

"radit ćemo u tri smjene" hahahahahahahahaa nema odmora dok traje obmana :))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije