Tehnička satnija

Vukovar je branjen i oružjem iz "kućne radionice"

bomba
Branimir Bradarić/VLM
17.11.2011.
u 10:17

Iz radionica je izlazilo sve što se moglo koristiti u obrani Vukovara – ručne bombe, mine, ježevi...

Branitelji Vukovara u jesen 1991. napadima JNA i srpskih pobunjenika odupirali su se i oružjem iz kućne radinosti koju je izrađivala Tehnička satnija 204. Vukovarske brigade sastavljena od radnika Borova.

Organizirani u radionice

– Na početku smo postrojbu popunjavali u tajnosti. Tijekom dana smo normalno radili da bi svako slobodno vrijeme koristili da popunjavamo satniju. Odlazili smo do ljudi kući i zvali ih da nam se priključe uz uvjet da o tome nikome ne pričaju. Jedno vrijeme o tome je znalo samo zapovjedništvo brigade i nitko drugi – kaže Petar Mlinarić koji je s Adorjanom Totom bio osnivač satnije.

Koristeći resurse Borova organizirano je desetak radionica u kojima se proizvodilo gotovo sve što se moglo zamisliti i što bi na bilo koji način moglo koristilo u obrani grada. Njeni su pripadnici tijekom rata u Vukovaru izrađivali minobacače, bombe, mine, mitraljeze na prikolicama, ježeve, servisirali lako naoružanje i topnička oružja, popravljali agregate...

Ipak najpoznatije oružje, o kojemu se čulo i izvan granica Hrvatske, je “pijani ustaša” koji je uz pomoć tromblonskog metka služio za ispaljivanje ručnih bombi sa automatske puške na daljinu.

To je oružje omogućavalo da se ručna bomba izbaci na daljinu i do 300 metara.

Meta granatiranja

– Nema tu ništa posebno tajno niti specijalno. “Pijani ustaša" nastao je prema nečijem prijedlogu, koji je nama prenio Adorjan Toth, a mi smo ga u Tehničkoj satniji samo realizirali i počeli proizvoditi. Nije bilo toliko precizno, jer nije imalo nikakve nišanske sprave, ali su branitelji vremenom postali veoma obučeni pa su bombe uspijevali ubacivati i kroz prozore kuća – prisjeća se Zvonimir Petrić koji je do rata radio kao šef pripreme borovske Alatnice, a tijekom rata bio aktivan pripadnik Tehničke satnije. Tehnička satnija bila aktivna do zadnjeg dana obrane grada, a bila je česta meta granatiranja zbog čega su strojeve skrivali po podrumima Borova ili stubištima. Od 72 pripadnika satnije poginulo je njih deset, a ih je 11 ranjeno. Mnogi su, nakon pada obrane grada, završili u logorima u Srbiji.    

Ključne riječi

Komentara 70

OB
-obrisani-
10:43 17.11.2011.

. ..kad ce clanak.....kako , zasto i zbog cega je izdan Vukovar...??? . .

KO
koinsky
10:52 17.11.2011.

vukovar je izdao otac korumpirane hrvatske franjo t.jastreb to najbolje zna,a znaju i kosutici,beogradski unuci.

OB
-obrisani-
10:34 17.11.2011.

Dok su se oni igrali indijanaca i kauboja, izabrani su pljackali Hrvatsku. Da li vam to ista govori?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije