PROCJENA

WHO proglasio koronavirus pandemijom: Traže od zemalja agresivne i hitne mjere

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
11.03.2020.
u 17:56

Pandemija nije riječ koja se koristi olako. To je riječ, ako se krivo upotrijebi, može izazvati strah ili neopravdano prihvaćanje stava da je borba gotova, što može dovesti do nepotrebne patnje - smatra čelni čovjek WHO-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je koronavirus  pandemijom. 

- U posljednja dva tjedna, broj slučajeva zaraženih koronavirusa izvan Kine se povećao za 13 puta, a broj zemalja zahvaćenih koronavirusom se utrostručio. Sad je više od 118 tisuća slučajeva koronavirusa, a 4291 osobe izgubile su svoje živote - izjavio je na konferenciji za medije generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

Kako je istaknuo, tisuće i tisuće ljudi diljem svijeta bore se za svoje živote i oni očekuju kako će broj preminulih kao i zaraženih rasti u narednim tjednima. 

Koronavirus
1/18

- Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje ovu epidemiju svakodnevno i duboko smo zabrinuti alarmantnim razinama raširenosti i ozbiljnosti, tako i alarmantnim razinama neaktivnosti - kazao je Tedros i dodao: - Stoga smo donijeli odluku prema kojoj se koronavirus može karakterizirati kao pandemija. 

- Pandemija nije riječ koja se koristi olako. To je riječ, ako se krivo upotrijebi, može izazvati strah ili neopravdano prihvaćanje stava da je borba gotova, što može dovesti do nepotrebne patnje - smatra čelni čovjek WHO-a. 

 

Istaknuto je kako WHO nikad prije nije zabilježio pandemiju koju je uzrokovao koronavirus, te da nikad nisu zabilježili pandemiju koja može biti kontrolirana. Naveli su da svakodnevno kontaktiraju zemlje kod kojih su zabilježeni slučajevi oboljelih od koronavirusa i traže od njih agresivne i hitne mjere kako bi se pokušao obuzdati koronavirus. 

VIDEO: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar AlPoS
AlPoS
18:19 11.03.2020.

Od anemije do pandemije

Avatar miyamoto
miyamoto
18:26 11.03.2020.

Ako ste gledali Resident Evil film, gdje se virus otima kontroli, ovaj logo iz filma i logo iz Wuhana su isti

Avatar Optimyst
Optimyst
19:21 11.03.2020.

WHO-organizacija koja nije poduzela apsolutno ništa u prvim danima da se virus ne proširi iz Kine po cijelom svijetu sada pametuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije