PROMO

Young Car Mechanic: I ove godine saznali smo tko je najbolji mladi mehaničar u Hrvatskoj

Inter Cars Hrvatska
23.05.2023.
u 16:47

Veći interes naspram prošle godine

Po drugi put u Hrvatskoj je održan Young Car Mechanic, natjecanje za mlade mehaničare, u organizaciji tvrtke Inter Cars Hrvatska. Za trofej najboljeg mladog mehaničara natjecalo se 11 učenika srednjih škola iz cijele zemlje, a kao i prošle godine, uzbuđenja nije nedostajalo, pa je ime pobjednika bilo nepoznato do samoga kraja.

Uz veći interes škola i učenika naspram 2022. godine, očekivanja od ovogodišnjeg Young Car Mechanica bila su iznimno visoka, od mentora pa sve do partnera natjecanja. Tome se vjerojatno može pridodati i sjajan uspjeh Jana Makaruna na velikom lanjskom međunarodnom finalu u Mađarskoj gdje je osvojio 2. mjesto u našoj debitantskoj YCM sezoni.

Kao i prošle godine, natjecanje je održano u prostorijama lokalnog partnera i domaćina Auto Hrvatska Automobili u Zagrebu. Međutim, ovaj put je to bilo na dvije lokacije s obzirom na program i obujam natjecanja. Tako su na lokaciji u Heinzelovoj održane ceremonija otvaranja, edukacije za mentore te gala večera s ceremonijom zatvaranja i proglašenjem rezultata. Na drugoj strani, na lokaciji Radnička cesta odvijao se glavni dio natjecanja oba dana eventa. Naravno, sve to ne bi bilo moguće i bez ostalih partnera natjecanja koji su osigurali radne zadatke i nagrade a koje sve od reda čine renomirani svjetski brendovi: ZF, Bosch, Schaeffler, Meyle, Shell, Febi, Continental, Elring, Mann Filter, Varta, Denso i Valeo.

Oni su osigurali ukupno 11 radnih zadataka s cjelokupnom podrškom, od alata i opreme do stručnog ispitnog osoblja. Pritom, svaki natjecatelj imao je priliku raditi s opremom, alatom i dijelovima određenog partnera na njegovom zadatku. Svakako bismo dodali da je ovogodišnji program dodatno obogaćen korisnim i zanimljivim edukacijama dobavljača Febi, Shell, Valeo, kao i domaćina Auto Hrvatske namijenjenima za mentore, a za koje vjerujemo da će koristiti u njihovoj svakodnevnoj nastavi i prenošenju znanja na njihove učenike.

Nakon finala, veliko finale u Mađarskoj

Nakon 11 obavljenih radnih zadataka tijekom 2 dana, uzimajući u obzir ukupni broj ostvarenih bodova te vrijeme izvršetka zadatka, pobjednik Young Car Mechanica za 2023. je Leon Dumić, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb. On je ostvario 490 bodova s vremenom od 5:30:50h te je, uz osvojene vrijedne i bogate nagrade, osigurao nastup na velikom međunarodnom finalu u Mađarskoj koje će se održati krajem lipnja.

“Krenuo sam u to jer mi je to bila životna želja i evo ostvarilo se nešto što je meni bilo nezamislivo. Snovi su mi bili puno niži, ali evo, prag se dignuo sam od sebe. I dalje je nevjerojatno, dojmovi se trebaju sleći”, izjavio je oduševljeni pobjednik ovogodišnjeg natjecanja Leon Dumić.

Njegov školski kolega, Matej Pek, osvojio je drugo mjesto (469 bodova; vrijeme 6:05:20h) dok je treće mjesto pripalo Kristijanu Paviću (463 boda, vrijeme 5:12:49h) iz Srednje škole Konjščina. Koliko je uzbudljivo i dinamično bilo tijekom natjecanja pokazuje podatak da je na kraju prvog dana, vodeći Josip Salaj, naposljetku zauzeo 5. mjesto.

“Natjecateljska atmosfera je bila totalno opuštena i nisam osjećao apsolutno nikakav pritisak. Jako dobar način za učenje i napredovanje, a kao drugo, jako dobar način za zabavu i zauvijek će mi ostati u pamćenju”, oduševljeno je zaključio drugoplasirani Matej Pek.

U finalu je sudjelovalo ukupno jedanaest učenika iz 6 srednjih škola iz Zagreba, Konjščine, Splita, Požege, Nove Gradiške i Karlovca. Također, uz njih su bili i njihovi mentori iz škole koji imaju itekako važnu i veliku ulogu u pripremi i motivaciji samih natjecatelja, ne samo za Young Car Mechanic, nego i svakodnevno obrazovanje te usavršavanje.

Zalog za budućnost

Prema riječima ostalih sudionika događaja, kao što su mentori i partneri natjecanja, ove godine letvica organizacije podignuta je na višu razinu u svim aspektima te se s velikim zadovoljstvom očekuje novi Young Car Mechanic na državnoj razini. Prije svega, od 23. do 25. lipnja u Győru se održava nadolazeće veliko finale te se svi, uz pruženu podršku Leonu, nadaju još jednom sjajnom rezultatu za Hrvatsku.

„S velikim oduševljenjem mogu reći da smo osvojili prvo, drugo i četvrto mjesto. Sama priprema je ponajviše bila psihička, to su sve dečki koji sve to znaju napraviti, samo vi to morate njima staviti u glavu da oni to znaju i da oni to mogu napraviti. Mislim da svih ovih 11 momaka koji su bili ovdje su top kvaliteta“ izjavio je Vanja Marendić, profesor Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb.

Naposljetku, veliko je zadovoljstvo za Inter Cars Hrvatsku kako su partneri te mentori i škole i ove godine prepoznali ovaj projekt s još većim entuzijazmom i interesom. Rijetko koja brašna u Hrvatskoj se može pohvaliti da njezini budući profesionalci i stručnjaci već pri kraju srednjoškolskog obrazovanja imaju priliku pokazati svoja znanja i vještine te to dokazati na velikoj međunarodnom natjecanju pred predstavnicima renomiranih svjetskih proizvođača. U prilog tome ne treba posebno naglašavati nedostatak kvalitetnog radnog kadra iz strukovnih zanimanja te čvrsto vjerujemo da će u budućnosti i ostali subjekti iz autoindustrije u Hrvatskoj prepoznati ovaj hvalevrijedan međunarodni projekt.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije