Našu će županiju na državnoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje iduće godine predstavljati OŠ Ante Kovačića Zlatar i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, odlučeno je jučer na županijskoj manifestaciji održanoj u Loboru. OŠ Zlatar predstavila se prikazom „Z puricu natrag v Europu“ te je na svojem štandu izložila tradicionalnu puricu s mlincima, ali i suvremena jela spravljena od purećeg mesa, kao i pečenje mlinaca, a ŠUDIGO Zabok na ovogodišnjoj smotri prikazao je temu „Odmor u mojem vrtu“. Prosudbeno povjerenstvo koje su činili Sanja Škrinjar, direktorica županijske TZ, tehnolog pekarnice Pekom Slavica Krajačić, voditeljica kumrovečkog Starog sela Branka Šprem-Lovrić, voditeljica KUD-a Zabok Senka Jurina i tajnica OŠ Lobor Barica Šeremet odlučilo je nagradu za najoriginalniji kruh dodijeliti OŠ Konjščina za kruh od kestena i žira.
Zaboravljena jela
Za zaboravljeno jelo nagrađena je OŠ Hum na Sutli za pitu i druga jela od mušmule, a nakon obilaska štandova najuspješnijim etnografskim prikazom užeg zavičaja proglašen je štand OŠ iz Lobora čija je glavna tema bila buča, odnosno na koje se sve načine buča nekada koristila, u prehrani ljudi i domaćih životinja, te kako se buča sadila pri starinskom dvorišnom plotu. Dodijeljene su i posebne nagrade, pa su OŠ Oroslavje i SŠ Zlatar nagrađene posjetom muzeju Staro selo Kumrovec i staroj pučkoj školi u Kumrovcu. Smotru je otvorila zamjenica župana Sonja Borovčak, naglasivši da je svake godine na ovoj manifestaciji sve više originalnosti i zahvalila učiteljima i svima koji se trude djecu upoznati sa zagorskom tradicijom. Sudionike smotre te kruh i plodove rada ljudskih ruku blagoslovio loborski župnik vlč. Ivan Mikec. Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je 15 osnovnih škola s područja naše županije, tri srednje škole, a izvan konkurencije predstavili su se i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Lobor-grad, Udruga Sveta Ana iz Lobora, Loborska humanitarna udruga te Udruga povrćara i cvjećara Krapinsko-zagorske županije.
Bogatstvo tradicije
Prostor oko župne crkve sv. Ane oživio je i vrvio od veselja učenika u narodnim nošnjama, mirisima kruha, pečenih kestena, štrukla, pogačica, raznih zagorskih delicija spravljenih po već pomalo zaboravljenim receptima naših baka, a nije nedostajalo ni pjesme i glazbe. Povjerenstvo doista nije imalo lak zadatak odabrati najbolje, jer je smotra okupila pravo malo bogatstvo zagorske tradicije i baštine, a svaki štand pričao je neku svoju kreativnu i zanimljivu priču, te posjetiteljima i kolegama iz drugih škola pokazivao jela i običaje koji su već pomalo zaboravljeni. Kulturno-umjetnički program izveli su učenici iz Lobora čiji je ravnatelj Krešimir Krivdić zahvalio svim sudionicima na dolasku.
z Jadrankino Krompir Salato također u Europo