Pučka kuhinja

Za 200 najsiromašnijih građana prvi topli obrok u restoranu

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 08.07..09., Cakovec, Hrvatska- Suzana Belovic, ravnateljica Centra za socijalnu skrb. Photo : Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
1/3
01.04.2010.
u 16:45

Projekt pučke kuhinje proširit će se i na Prelog i M. Središće, a razmišlja se i o Štrigovi, Kotoribi i Donjoj Dubravi

Sedam tisuća nezaposlenih, velik broj građana koji rade, a ne primaju plaću, oni koji rade, a plaća im nije dovoljna za život, umirovljenici s malim mirovinama... Tim kategorijama građana počet će se u Čakovcu, a potom i u ostala dva grada u županiji i nekoliko općina, dijeliti obroci. Riba na tanjuru i krumpir ili neko slično posno jelo na Veliki petak pomoći će da im uskršnji blagdani prođu što ljepše. Prvih 200 bonova podijeljeno je prema podacima koje je prikupio Centar za socijalnu skrb. Polovicu novca osigurava grad, a polovicu Međimurska županija. Tako je samo nekoliko tjedana nakon apela Centra za socijalnu skrb da se u Čakovcu otvori pučka kuhinja, napravljen prvi korak.

Ravnateljica Suzana Belović ističe da 500 ili 700 kuna socijalne pomoći samcu beskućniku nije dovoljno za život. Usto, prosječna je plaća u Međimurskoj županiji 3600 kuna i pokriva svega 54 posto potrošačke košarice četveročlane obitelji.

- Idući korak je osiguranje trajnih obroka socijalno najugroženijim građanima. Prva je varijanta da se osnuje ustanova koja će voditi pučku kuhinju, a druga je da se preko javne nabave prikupe ponude restorana koji bi onda osiguravali hranu. To je za početak prihvatljivije rješenje jer se u kratkom roku može organizirati pripremanje toplih obroka - najavljuje zamjenik župana međimurskoga Matija Posavec.

Projekt će se proširiti i na Prelog i Mursko Središće, a razmišlja se i o Štrigovi, Kotoribi i Donjoj Dubravi, kako siromašni građani ne bi morali putovati, jer teško bi mogli izdvojiti 20 kuna za autobusnu kartu koko bi doputovali do restorana u kojem će pripremati obroke.

Prema podacima iz grada, broj građana koji dolaze moliti jednokratnu novčanu pomoć povećan je 30 posto. Lani ih je bilo 318, a preklani 245.

- U tri mjeseca ove godine već smo imali 180 molbi, najviše građana koji su ostali bez posla te umirovljenika - kaže Slobodan Veinović, iz gradske uprave.

Pomoć iznosi od 400 do 2000 kuna, ovisno o broju članova obitelji. Pitanje je koliko će se građana od 200 pozvanih odazvati na ručak. Međimurci su, rečeno je, ponosni i radišni ljudi, pa je moguće da će neki zbog srama odustati. Stoga je i zamjenik župana Matija Posavec zamolio medije da ne dolaze s kamerama i fotoaparatima. Prema prvim projekcijama, projekt pučke kuhinje Međimursku županiju godišnje će stajati oko 100.000 kuna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije