'BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA'

Za 2000-5000 eura nagrade stiglo 650.000 računa

Zagreb: Svečano otvorenje Konzum smart, trgovine koja nema blagajni niti djelatnika
Marko Prpic/PIXSELL
02.08.2024.
u 19:55

Od 13.000 igrača 60 posto su žene, 40 posto muškarci, a najviše ih je od 25 do 55 godina

Završeno je prvo kolo nagradnog natjecanja Ministarstva financija, Porezne uprave "Bez računa se ne računa" tijekom kojeg je provjereno više od 650.000 računa. U natjecanju je sudjelovalo gotovo 13.000 igrača, priopćili su jučer iz Porezne uprave. Prema statističkim podacima nagradnog natjecanja, 60 posto sudionika bile su žene, a 40 posto muškarci, dok ih je najviše u dobnoj skupini od 25 do 55 godina. Po broju prijavljenih računa, prednjače Osječko-baranjska županija, Primorsko-goranska i Grad Zagreb, a djelatnosti iz kojih se najviše provjeravaju računi su trgovina na veliko i malo, djelatnost pružanja smještaja, priprema i usluživanje hrane te prerađivačka industrija.

Već u prvih tjedan dana nagradnog natjecanja, koje je počelo 6. srpnja, provjereno je bilo, podsjetimo, više od 120 tisuća računa prikupljenih od više od 8 tisuća građana, što, isticalo se, najbolje potvrđuje interes građana za sudjelovanjem u natjecanju kojim pridonose transparentnosti i urednom poslovanju. Prema analizi vrste djelatnosti, najviše su se, očekivano, skenirali računi iz djelatnosti trgovine na veliko i malo te popravku motornih vozila i motocikala, njih 67 posto. U djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane tada je prikupljeno 15 posto, a iz djelatnosti prerađivačke industrije, trećoj po broju računa, 11 posto.

Porezna je uprava najavila da će pobjednike prvoga kola objaviti 30. kolovoza 2024. na internetskim stranicama Porezne uprave nakon što se provjeri ispravnost sakupljenih bodova, kako bi se osiguralo da su bodovi dobitnika prikupljeni sukladno pravilima. Nagrade se dodjeljuju u iznosima od 5000, 3000 i 2000 eura. Podsjećaju, nagradno natjecanje odvija se do 31. prosinca 2024., do kada je preostalo još pet kola natjecanja. Glavna nagrada od 20.000 eura čeka sudionika s najviše skupljenih bodova kroz sva kola.

Građani sudjelovanje u natjecanju potvrđuju u mobilnoj aplikaciji mPorezna koja registrira račune i za svaki prijavljeni račun sudionik dobiva 1 bod (minimum za sudjelovanje). U određenom se kolu može sudjelovati samo s računima koji su izdani isključivo u vremenskom periodu tog kola, a nakon što ih registrira aplikacija, ne moraju se čuvati. Prijaviti se mogu skeniranjem QR koda na računu, putem JIR ili ZKI te drugih podataka iz računa (datum i vrijeme izdavanja računa, ukupni iznos računa). Prijavom računa bez QR koda/neispravnih računa (sudionik mora uz račun priložiti i OIB poreznog obveznika koji je izdao račun).​​

VIDEO U Zagreb sletio Airbus A220, novi zrakoplov Croatia Airlinesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije