Modernizacija zdravstva

Za 6 bolnica 21 linerni akcelerator do kraja 2025.

storyeditor/2024-01-29/PXL_280219_23759119.jpg
30.01.2024.
u 19:10

KBC Zagreb i KBC Seste milosrdnice dobit će po pet linearnih akceleratora, KBC Split četiri, KBC Rijeka i KBC Osijek po tri, a jedan ide u OB Zadar. Ugovoreni su s tvrtkama Siemens i Elekta

Ugovori o javnoj nabavi ukupno 21 linernog akceleratora za šest hrvatskih bolnica potpisao je jučer ministar Vili Beroš s predstavnicima tvrtki Siemens i Elekta, s rokom isporuke do kraja 2025. godine. KBC Zagreb i KBC Seste milosrdnice dobit će po pet linearnih akceleratora, KBC Split dobit će četiri, KBC Rijeka i KBC Osijek po tri, a jedan ide u OB Zadar.

Stari 15 i više godina

Uređaji za liječenje onkoloških bolesnika vrijedni 55,4 milijuna eura financiraju se u potpunosti iz bespovratnih europskih fondova putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o jednom o najvećih ulaganja u hrvatski zdravstveni sustav koji pomaže jačanju njegove funkcionalnosti. Naše bolnice trenutačno imaju 15 linearnih akceleratora od kojih su mnogi već za otpis budući da su stari po 15 i više godina. – Ova investicija pomoći će nam da dosegnemo prosjek EU po broju uređaja na broj stanovnika. Hrvatska sada ima 3,5 linearnih akceleratora na milijun stanovnika, a europski je prosjek 5,8 – kazao je Beroš.

Vili Beroš ovo ulaganje nazvao povijesnim ulaganjem u skrb za onkološke pacijente, s tim da ukupno ulaganje za prevenciju i dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka premašuje 85 milijuna eura. Nabavlja se 17 linearnih akceleratora optimalnog opsega te četiri linearna akceleratora koji omogućuju primjenu radiokirurgije u KBC-ovima, a uz to i četiri uređaja za brahiterapiju, devet CT simulatora, radioterapijsku mrežnu opremu, dozimetrijsku te fiksacijsku opremu.

POVEZANI ČLANCI:

Izgradit će se osam novih bunkera za smještaj linearnih akceleratora uz adaptaciju postojećih. Iz NPOO-a se financira i izrada nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka. Također, Beroš je najavio da je dano zeleno svjetlo za nabavu dva PET-CT uređaja za Vinogradsku i KBC Osijek. Ravnatelji bolnica obvezali su se educirati kadar i izgraditi ili adaptirati bunkere za nove uređaje.

– Na Rebro će sukcesicno stizati četiri standardna napredna uređaja i jedan stereotaktički uređaj – kazao je ravnatelj KBC Zagreb prof. Ante Ćorušić. – Naš najstariji linearni akcelerator star je skoro 17 godina i on će se prvi zamijeniti u sljedećih šest mjeseci. Zatim idu dva stara 13-14 godina s Rebra i Petrove, pa jedan Elektin uređaj i zadnji stiže stereotaktički uređaj 2025. godine jer za njega treba izgraditi novi bunker koji je isplaniran – kazao je Ćorušić.

U KBC Sestre milosrdnice, kojoj pripada i Klinika za tumore, tri su uređaja plus jedan u dječijoj bolnici, stari su i kvare se. – Lani smo od Upravnog vijeća tražili nadopunu i specijaliziramo deset doktora iz onkologije i radioterapije. Gradimo dva nova bunkera, projektiranje je završeno i ide objava natječaja – kazao je prof. Davor Vagić, ravnatelj KBCSM.

POVEZANI ČLANCI:

Prekomjerna upotreba

Prof. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, naveo je kako godišnje ovom metodom obrade oko 1350 pacijenata na dva uređaja stara 15 godina.

– Sada ćemo dobiti četiri nova, a pri kraju je uređenje dva nova bunkera pa ćemo prvo instalirati dva uređaja, a nakon toga preurediti dva preostala bunkera. Uređaji se osim zbog zastarjele tehnologije kvare i zbog prekomjerne upotrebe, a s novima će to biti nešto šposve drugačije – kazao je prof. Meštrović.

S obzirom da se ovi uređaji dugo najavljuju, ne jednom problematizirao se manjak stručnjaka koji će na njima raditi jer nema puno specijalista radioterapije. Ravnatelji podsjećaju da na takvim uređajima rade i fizičari te da će, do svršetka specijalizacije, specijalizanti raditi pod nadzorom specijalista.

VIDEO Javnozdravstvena akcija „Dan mimoza 2024“ održala se na  Cvjetnom trgu u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije