Novo zanimanje

Za automehatroničara učenici će se školovati ili tri ili četiri godine

tehnicka
Dominik Grgurić/PIxsell
15.05.2013.
u 16:38

Ako u 3. razredu srednjoškolci odluče da više ne mogu, odmah idu na završni ispit, ali to će biti iznimka, a ne pravilo

Automehatroničar, novi je, eksperimentalni program, za koji Tehnička škola Karlovac upisuje prvu generaciju učenika. Riječ je o zanimanju, koje zapravo objedinjuje dva dosadašnja, autoelektričara i automehaničara. Zanimljivo je i da će učenici moći odlučiti hoće li ga pohađati tri ili četiri godine.

 – Ukoliko učenik malo ‘zapne’ i ne može dalje u četvrtu godinu, nakon treće mu se omogućuje polaganje završnog ispita. Međutim, to će biti iznimka, a ne pravilo. Za provođenje tog zanimanja nabavili smo dva automobila. Uskoro nam stiže i dijagnostički uređaj zahvaljujući kojem će polaznici naučiti otklanjati kvar – napominje ravnatelj škole Mile Lulić. Planiraju upis jednog razreda, odnosno ukupno 24 učenika, koji će morati imati najmanje 44 bodova.

Osim spomenutog, u sljedećoj školskoj godini ta će škola eksperimentalno provoditi i program za strojarskog računalnog tehničara. Riječ je o nekadašnjem računalnom tehničaru za strojarstvo, a moći će se također upisati 24 učenika. Bez obzira na manjak učenika u Karlovačkoj županiji, Tehnička škola ne strahuje od praznih razreda. Na tržištu rada, i u krizi, najveći je interes upravo za zanimanja koja nude.

 – Naši elektrotehničari, mehatroničari i ostali tehničari rade u svojoj struci, ali i više od toga. Traženi su u mnogim obrtničkim radionicama s obzirom da su naučili dobro programirati. Na zahtjev obrtničke i gospodarske komore uveli smo i limare i alatničare, za koje je interes bio slab. No, barem smo ih ponudili – dodaje Lulić. Oko 260 osmaša na otvorenom danu pokazalo je interes za njihove programe, a primaju ih 244.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije