Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pletenice

Za besprijekornu frizuru koristili šećer, mast i pivo

frizura
15.11.2010.
u 15:48

Potrebno je najprije prednji dio kose podijeliti, a ostatak pokupiti u rep na zatiljku. Tada se ispletu tri pletenice i zamotaju u krug te učvrste – rekla je Antonija Trčka

– Žensko dite uvik je trebalo imati dugu kosu koja se onda plela u dvi pletenice ili više njih ako se želio napraviti tutuk ili perčin, a svako uređivanje kose počinjalo je tako da se ona najprije “podilila popol glave” – objašnjavala je Brankica Potnar na početku edukativne radionice, koju su u Pleternici organizirali KUD Orljava i Hrvatsko žensko društvo. Kako se izrađuju tradicijske frizure odlučilo je naučiti šezdesetak članica kulturno-umjetničkog društva i njihove majke. Uz vještinu, morat će pokazati i veliku strpljivost jer samo za jednu podužu pletenicu treba stotinu preciznih pokreta rukom. Djevojčicama su se plele po dvije pletenice, a tutuk su nosile mlade djevojke.

– Potrebno je najprije prednji dio kose podijeliti, a ostatak pokupiti u rep na zatiljku. Tada se ispletu tri pletenice i zamotaju u krug te učvrste – rekla je Antonija Trčka. Tutuk se nedjeljom i za blagdane ukrašavao cvijećem, najčešće asparagusom i muškatlom. Perčin je, pak, svečanija frizura za koju je trebalo najprije isplesti četiri ili šest pletenica koje su se potom slagale u ploču. – Mlada ga je djevojka prvi put smjela napraviti na glavi tek kad se zadjevojčuje, odnosno kad su roditelji spremni udati je. Tada se s perčinom pojavila u javnosti, ovdje je to bio običaj na valentinovskom sajmu u Pleternici. Kad napravi perčin, djevojka stječe pravo otići u kolo i dečki tada mogu birati koja im se cura sviđa – kaže B. Potnar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije