Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politolog i istraživač sukoba Andreas Heinemann-Grüder:

"Za dva mjeseca očekujem 'verdunski trenutak' i kraj rata"

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.04.2022.
u 16:00

Prema Heinemann-Grüderu, postoji samo jedna stvar koja može pomoći da se rat brzo okonča: "Moramo ojačati ukrajinsku izdržljivost, kako vojno tako i ekonomski i financijski"

Kako bi mogao izgledati kraj ukrajinskog rata? Ako je vjerovati politologu i istraživaču sukoba Andreasu Heinemann-Grüderu, uskoro bi mogao nastupiti takozvani "verdunski trenutak" – stanje u kojem "obje strane shvaćaju da više ne mogu ostvariti znatne pomake na terenu".

Francuski grad Verdun predstavlja najkrvavije poglavlje Prvog svjetskog rata, a bitka za taj grad bila je jedna od najduljih. Saveznička i njemačka vojska suočile su se jedna s drugom na fronti dužine 700 kilometara od belgijske obale do Švicarske, a poginulo je 700 tisuća ljudi. Prema Heinemann-Grüderu takav bi scenarij mogao biti neizbježan i u Ukrajini.

- U jednom trenutku doći će do 'verdunskog trenutka' kada obje strane shvate da više ne mogu ostvariti znatne dobitke na terenu. Ni jedna ni druga strana još nisu došle do toga, no pitanje je vremena. A onda će se vojni status quo politički verificirati - rekao je Heinemann-Grüder za Der Spiegel.

Na pitanje kada bi moglo doći do takvog stanja "međusobnog iscrpljivanja", stručnjak je rekao: "Za dva mjeseca Rusi će vjerojatno biti ekonomski usporeni zbog sankcija. S druge strane, čini se nerealnim da Ukrajinci oslobode sve teritorije koje su im okupirali Rusi". Prema Heinemann-Grüderu, postoji samo jedna stvar koja može pomoći da se rat brzo okonča: "Moramo ojačati ukrajinsku izdržljivost, kako vojno tako i ekonomski i financijski".

VIDEO Miro Kovač: Nikakve sankcije neće zaustaviti Rusiju, Zapad je napravio veliku pogrešku

Komentara 7

GL
gledamanevidim
20:58 26.04.2022.

nato i australija su zapretili solomonskim otocima u slucaju da omoguce kini vojnu instalaciju na svom teritoriju s tim da je to australija okarakterizirala kao "crvenu liniju" koju nece tolerirati. vijest je aktualna unazad par dana. cinjenica je da su solomonski otoci 3200 km udaljeni od austarlije a oni ih oznacavaju crvenom linijom za kinu. sa druge starne ukraina ima 2000 km kopnene granice sa rusijom . sa obzirom da su ovo javni podaci koji su dostupni svima i mogu se procitati u novinama i pogledati na vijestima stvarno je uzalud objasnjavati se sa ljudima koji su zauzeli svoj stav zasnovan na gledam a ne vidim slusam a ne cujem logici.

VO
vorda400
08:34 27.04.2022.

Bitka na sommi je bila puno gora u jednom tjednu je poginulo 300000 ljudi a obje strane u ispalila 3 milijuna granata u istom razdoblju Tak da ovi "novi" ratovi su dječji vrtić naprama rata koji je trebao zaustaviti sve ratove a jedino je pokrenuo nove i vojnu industriju od koje "velike sile" žive i zato u firmi COLT piše na ulazu rat ne smije prestati jer od njega živimo Nažalost uvijek sirotinja nastrada

Avatar Čepiga.
Čepiga.
18:18 26.04.2022.

Rus je pokrenuo najbesmisleniji i najgluplji rat ikada. Šta drugo očekivati od glupih i zaostalih Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije