Turizam i sigurnost

'Za imidž sigurnosti pogubniji su hrvatski političari, nego prosvjedi'

'27.02.2011.,Split - Skup podrske progonjenim hrvatskim braniteljima i protiv Vlade RH na splitskoj rivi. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
16.03.2011.
u 19:24

Sigurnost bi trebala postati predmet u školama, tema seminara, a hoteli bi trebali imati svoje diskretne agente, kaže Ante Gugić, jedan od autora knjige Turizam i aigurnost, izdane u suradnji s Adriatica.net-om.

- Prosvjednici nisu rastjerali goste Hrvatske. U Turističkoj zajednici Zagreba, koji tijekom ožujka ugošćuje oko 40.000 turista, i gdje su prosvjedi bili najveći, ne znaju da je itko zbog toga prekinuo boravak. Dapače, kažu da su izostale i negativne reakcije i uopće pitanja o toj temi. Turističke vlasti nisu ni očekivale probleme. 
– Mirni prosvjedi uobičajeni su i nisu sporni dok god nema nasilja – umiruje i ministar Damir Bajs.

Povremeni incidenti

Sigurnost u Hrvatskoj za turiste je i uz povremene incidente već godinama gotovo neupitna. Dapače, to što se u nas osjećaju sigurno većina od deset milijuna stranaca svrstava, s ljepotom krajolika i urbanističkim skladom, među tri glavne prednosti hrvatskog turizma. Za eksperte u pitanjima sigurnosti sve je to uljuljkivanje i podgrijavanje iluzije.

– Sigurni smo koliko su sigurne, odnosno nesigurne i Italija, Crna Gora ili Albanija. Potpunih jamstava nigdje nema, no Hrvatska ima dodatan problem jer nije do kraja ustrojila svoj sigurnosni sustav, nije definirala sigurnosnu politiku niti sigurnost u različitim industrijama, pa ni u turizmu. Nije napravljena ni sigurnosna prosudba rizika pa nemamo ni odgovore za moguće krize. To nisu visoke ograde i naoružani stražari nego pravila i obveze za sve, od menadžera do recepcionara i nosača prtljage u hotelima –

– Kad je riječ o prosvjedima u nas, oni nemaju sličnosti s onima u Egiptu ili Tunisu, a za sigurnost je pogubniji uvredljiv rječnik iz saborskih klupa, koji stranim analitičarima daje mnogo više materijala za problematičnu ocjenu sigurnosti u Hrvatskoj – poručuje Ante Gugić, jedan od autora knjige Turizam i sigurnost, izdane u suradnji s adriatica.netom, kriminalist i magistar industrijskog marketinga Ante Gugić, svojedobno i visoki dužnosnik u policiji.

Ključne riječi

Komentara 15

JA
jankoprekobrda
20:13 16.03.2011.

Smostalna i novisna Hrvatska je nastala i zivi bez plana i programa a bez plana danas nemoze poslovati niti jedna jedina imalo ozbiljna firma. A kako bi onda moga imati nekakv sigurnosni planski sustav.

OB
-obrisani-
19:59 16.03.2011.

ovi kreteni nose Ustaške Znakove.....odlično...za turiste,,,,da je bolje nebi valjalo...he he he

PU
pumbica
19:51 16.03.2011.

Nedaj bog da u subotu izađu prosvjednici.Dolazi torcida.Moglo bi svašta biti.Čak i krvi.I tko če onda odgovarat za grad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije