Za Polančecovu smjenu oporba će teško do željenih 77 glasova

polančec
Arhiva VL
28.10.2009.
u 16:15

Da bi u Saboru prošao zahtjev za Polančecovom smjenom, opozicija bi morala imati natpolovičnu većinu zastupnika, odnosno 77 ruku za. Rasplet slučaja tako je u rukama HSS-a.

Sve je izvjesnije da će se o sudbini potpredsjednika Vlade Damira Polančeca raspravljati i glasovati na idućoj sjednici Sabora za dva tjedna. Evidentno je da Polančec ne namjerava podnijeti ostavku, iako se spekuliralo kako je rekao premijerki da je spreman odstupiti ako to od njega zatraži HDZ, te da se priprema za obraćanje Saboru.

Iz redova vladajuće koalicije, odnosno Friščićeva HSS-a, stizale su najave kako će se o Polančecu odlučivati već u petak. No u Saboru malo tko u to vjeruje. Predsjedništvo HDZ-a, naime, još nije zauzelo konačan stav o Polančecu i sastaje se tek u petak.

Za tada je najavljena i sjednica Vlade. U međuvremenu najavljen je sastanak vladajuće koalicije kod premijerke na koju je pozvan i Polančec. Prema poslovniku Sabora Vlada će u roku uputiti parlamentu očitovanje o zahtjevu opozicije koja traži smjenu potpredsjednika Vlade.

Ako dođe do Sabora, da bi zahtjev za Polančecovom smjenom prošao, opozicija bi morala imati natpolovičnu većinu zastupnika, odnosno 77 ruku za smjenu. Rasplet slučaja tako je u rukama HSS-a.

Opozicija bez šest zastupnika HSS-a nema dovoljno glasova za smjenu potpredsjednika Vlade. I kad bi svi zastupnici opozicije došli u Sabor, što je teško za osigurati ali nije nemoguće, te kad bi osigurali potporu manjinaca, opozicija bi mogla računati tek na 72 glasa.

No ako bi im se priklonio HSS koji ima šest zastupnika, opozicija bi osigurala željenih 78 glasova. Naime, SDP ima svojih 56 glasova, HNS pet, IDS tri, HSU jedan, HDSSB dva, što je ukupno 67. Pridruži li im se troje SDSS-ovih, Furio Radin te Zdenka Čuhnil, broj se penje na 72. Tada bi im nedostajalo još pet ruku.

Nezavisni Dragutin Lesar i bivši haenesovac Zlatko Horvat kažu da još nisu odlučili kako će glasovati. Lesar tvrdi da je licemjerno od SDP-a što traže samo smjenu Damira Polančeca te da su trebali tražiti smjenu cijele Vlade.

Ključne riječi

Komentara 22

BT
bili-tartuf
16:30 28.10.2009.

..\"puno baba, kilavo dete\"....

PO
power123
17:23 28.10.2009.

Iza afere SMS stoji predsjednik Stjepan Mesić! Predsjednik uprave Podravke Darko Marinac, koji je samostalno, jer su mu to dopuštale poslovničke odredbe, odlučio o kreditu, na popisu je Mesićevih donatora u kampanji, a javnost se uvjerila i u prijateljske odnose između predsjednika i vlasnika SMS-a Srđana Mladinića.

DE
demokršćanin
16:58 28.10.2009.

POGLEDAJ SLIKU! Evo samo mi ovako malo fali do odlaska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije