Bicikli u Novskoj

Za samo pet kuna vozite se od sedam do 19 sati!

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         \'
Željko Gašparović/VLM
09.11.2011.
u 13:51

Udruga mladih sama je popravljala stare bicikle, a za uspostavu tri punkta dobili su novac od EU

Novska je prvi grad u Hrvatskoj, a da nije na Jadranu, koji svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi iznajmljivanje bicikala, i to po simboličnoj cijeni. Naime, od ovog tjedna vožnju po ulicama Novske na dva kotača možete obaviti za samo pet kuna! Realizacija ove ideje proizašla iz projekta „Mladi na djelu" novljanske Udruge mladih i uz potporu Agencije za mobilnost, a sve je uspostavljeno i odrađeno sredstvima Europske unije. Nakon što su mladi Novljani prikupili dovoljan broj starih i neispravnih bicikla na nekoliko radionica bicikle su sami popravili i stavili ih u funkciju.

Obojani su u plavo

Zamijenjeni su svi neispravni dijelovi, svaki bicikl je obojan u plavu boju, dobio je nove gume i kočnice. Dečki iz ekipe kažu da je osigurano i daljnje održavanje svakog bicikla.

– Za početak smo tehnički u ispravno stanje pripremili dvanaest bicikla za vožnju po gradskim uvjetima. Želimo građanima ponuditi, uz minimalnu naknadu mogućnost posudbe bicikla ali i probuditi svijest o važnosti preventivne zaštite okoliša i doprinijeti smanjenju prometne gužvi, rekli su Matko Štimac, Leon Kovačević i Domagoj Gudac, članovi udruge.

Čim su postavili prvi punkt, bicikli su pobudili pozornost građana. Hvaleći ideju mladih neki su iskoristili i mogućnost promotivne vožnje.

Proširit će se projekt

– Ovo je odlična ideja. Grad ima dobro obilježene biciklističke staze na prometnicama no s vremenom bi trebalo uvesti i neke pogodnosti za sve one koji koriste bicikle. Na primjer biciklisti u Švedskoj i nekim drugim skandinavskim zemljama imaju povlastice prilikom vožnje vlakom. Za njihove bicikle rezerviran je i poseban vagon prilikom dužih putovanja, kazala je Ivana Komel, koja često koristi bicikl.

Svaki korisnik prije vožnje dužan je ostaviti svoje osobne podatke dežurnima na punktovima, kao garanciju da će bicikli biti vraćeni nakon vožnje. Iznajmljivanje stoji samo pet kuna, a bicikli se mogu posuditi od sedam sati u jutro do 19 na večer. "Rent-a-bike" je za sada dostupan na tri lokacija u središtu grada, a poduzetni mladi, koji namjeravaju nastaviti s ovim projektom, posebno ističu kako su tri bicikla uredili i za djecu smještenu u Dječjem domu u Lipiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije