Gastronomija, priče, iskustva, fotografiranje i blogovi među najčitanijim su štivima na svim platformama.
Praćenje trendova u gastronomiji podrazumijeva popriličnu količinu energije, znatiželju, istraživanje, kretanje, učenje... Ista namirnica u razmaku od stotinjak kilometara može biti pripremljena na posve drugačiji način i ono što otkrijete kada se upustite u te vode jest da ne postoje dva ista jela.
Svako od njih piše svoju priču, ima svoju malu tajnu pa čak i način na koji ćete jelo poslužiti učinit će doživljaj kušanja drugačijim. Pisati o hrani znači mamiti čitatelje da se okušaju u gastronomskim izazovima, bace rukavicu najboljem receptu i zakorače među kreativce bez granica.
Za vas smo posljednjih godina pripremili čitavu lepezu knjižica i priloga o hrani, kulturi stola, vinima...
Objavljivali smo vaše recepte, birali najbolje, razmjenjivali iskustva i savjete.
Dobro živjeti, putovati, učiti, osladiti brk, kušati novu hranu i nazdraviti biranom kapljicom... Sjajna je to formula, ali i dobra želja koja Večernjem listu stiže s Brijuna. U tamošnjem restoranu “Galija” s puno ljubavi i pažnje pripremili su meni dostojan slavljenika, a potpisuje ga chef Zoran Gajić, dok se za izbor vina pobrinuo sommelier Zlatko Meznarić.
Tri slijeda, toplo predjelo kao pozdrav s Kvarnera u rižotu sa škampima i breskvama kombinira slatkaste okuse u nježno kuhanoj riži. Glavni tanjur nudi raskošan biftek od boškarina u umaku od terana s kremastom palentom. S obzirom na to da je glavno jelo nadahnuto zelenim poluotokom, neizostavan je i crni tartuf.
S Brijuna stiže i fina hladna krema s mandarinama, a sva tri slijeda popratio je iskusni sommelier odabravši za vinski poljubac spoj kontinenta – Traminac Iločkih podruma, Gran Teran (2002.) Morena Coronice te Muškat obitelji Kozlović.
RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BRESKVOM
Namirnice za 4 osobe:
– 400 g riže arborio
– 0,4 l riblje juhe ili temeljca
– 350 g očišćenih repova škampa
– 100 g breskvi iz kompota
– 100 g maslaca
– 0,1 l pjenušca ili bijelog vina malvazije
– 60 g ribanog grana padana sira ( za rižoto )
– 50 g kozjeg sira ( za čips )
Postupak:
Naribamo kozji sir i na masnom papiru tanko rasprostremo te pečemo u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva C 4-6 min dok se ne rastopi i dobije lagano smeđu boju, pustimo da se ohladi – propirjamo rižu na maslinovom ulju uz lagano podlijevanje vode, da bude polukuhana – repove škampa kratko popržimo na maslinovom ulju, podlijemo s malo pjenušca, pustimo da vino ispari i podlijemo ribljim temeljcem.
Začinimo s malo soli i papra i lagano miješamo dok riža ne bude "al dente". Pred kraj dodamo ribani grana padana sir, breskve narezane na kockice i na kraju dodamo maslac te sve skupa energično promiješamo i ostavimo 2-3 min da odstoji..
Serviramo u dubokom tanjuru i dekoriramo alfa klicama, čipsom od kozjeg sira, malinom i vlascem.
BIFTEK OD BOŠKARINA
Namirnice za 4 osobe:
– biftek od boškarina 0,8 kg
– palenta 150 g
– teran 0,2 lit
- goveđi temeljac 100 g
– gustin 30 g
– worcherster umak 0,05 lit
– crni tartufi 20 g
– polusušene rajčice 150 g
Postupak pripreme:
– Odrezak boškarina pecite na zagrijanoj tavi, na mješavini maslaca i maslinovog ulja do željene mjere (lagano/srednje/jako pečen). Maknite ga s vatre pa ostavite da se meso odmori i sokovi u njemu stabiliziraju. Za to vrijeme masnoću od pečenja podlijte teranom i ostavite da lagano prokuha, a alkohol i kiseline ispare.
Dodajte goveđi temeljac, malo worchester umaka te začinite solju i paprom. Zgusnite s malo maslaca i na vrh noža gustina.
Na mlijeku skuhajte rijetku palentu. Servirajte biftek na umaku od terana, pored njega dodajte kremastu palentu, a na biftek naribajte crni tartuf. Dekorirajte klicama rotkvice i polusušenim rajčicama.
KREMA VANGA S MARASCHINOM
Namirnice:
– 0,2 l mlijeka
– 0,04 kg šećera
– 0,006 kg vanilin šećera
– 0,008 kg želatine u listićima
– jaja 2 kom ( žumanjak )
– 0,2 l slatkog vrhnja
– 0,1 kg mandarina
– 0,005 l maraschina
Priprema:
Zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa u tu smjesu dodajte omekšanu želatinu i žumanjke. Pažljivo miješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Tako pripremljenu kremu ostavite da se hladi. Kada se posve ohladi, dodajte maraschino, mandarine i tučeno slatko vrhnje. Sve pažljivo promiješajte. Kremu stavite u kalupe po izboru i ostavite ponovno da se hladi. Nakon nekoliko sati servirajte i dekorirajte po želji (čokoladom i umakom od miksanih mandarina)
>>Uspjeli smo jer smo čitateljima počeli nuditi više nego drugi mediji
>>Ovo su priče naših novinara koje su mijenjale Hrvatsku