NOVI ZAKON Uskoro prijedlog o ograničenoj uporabi duhana

Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH?

21.01.2009.
u 23:01

Ministarstvo zdravstva FBiH uskoro treba donijeti prijedlog novog zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, s obzirom da je postojeći zakon, koji regulira proizvodnju, promet i potrošnju duhanskih proizvoda, donesen prije deset godina, te je nadvladan i nije usklađen s postojećim dokumentima svjetskih zdravstvenih organizacija.

Postoji prijedlog
Donošenje ovog zakona zavisit će i od toga kada će BiH kao država ratificirati Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s kojom će novi zakon biti usuglašen. Vijeće ministara BiH je već utvrdio prijedlog osnova za vođenje pregovora radi pristupanja ovoj konvenciji i istu uputilo u daljnju proceduru, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Iako postojeće zakonodavstvo regulira zabranu pušenja na javnim mjestima i zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda, svjedoci smo svakodnevne izloženosti duhanskom dimu. U istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo, se navodi da je oko 60 posto odraslog stanovništva svaki dan izloženo duhanskom dimu na radnom mjestu. Više od 90 posto djece uzrasta od 13 do 15 godina navodi izloženost pasivnom pušenju u kući ili na javnim mjestima.

Zabrane u Europi
Svjetska zdravstvena organizacija, čija je članica i BiH, 2005. je usvojila značajan dokument Okvirne konvencije o kontroli duhana. Većina zemalja Europe je nakon usvajanja konvencije uvela zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorijama. Više od 70 posto europskih zemalja zabranilo je pušenje u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, oko 60 posto uvelo je zabranu pušenja u vladinim ustanovama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije