Zagorski puran, za čije je meso još prije više od pola stoljeća ugledni prof. E. Mayerhofer pisao da ima „trojaki okus govedine, teletine i svinjetine“, prvi je proizvod u kategoriji svježeg mesa u Hrvatskoj s oznakom zemljopisnog podrijetla! Točnije, oznaku „Meso zagorskoga purana“ pod kojom će se ubuduće plasirati na tržište, moći će dobiti isključivo meso onih ptica koje su uzgojene u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske te u dijelu Zagrebačke županije. To znači da se pod tom oznakom više neće moći prodavati purani uzgojeni na drugim područjima, primjerice, u Međimurju ili oko Karlovca. Sužavanjem proizvodnog područja štite se posebna prehrambena i organoleptička svojstva mesa te kvaliteta, koja je u Zagorju postignuta stoljećima dugim načinom uzgoja na otvorenom.
O puranu, kao visokovrijednom nutricionističkom proizvodu (sadrži i omega 3 kiseline), o mogućnostima njegova plasmana kao ekskluzivnog proizvoda i nužnosti da se na jednom, središnjem mjestu objedine njegova prodaja i plasman, govorilo se danas na skupu na Vuglec bregu kod Krapine, gdje su predstavnici tri županije prvi put javno predstavili oznaku zemljopisnog podrijetla „Meso zagorskoga purana“. Taj su projekt provele zajedno, pri čemu su ga Krapinska i Varaždinska županija poduprle svaka sa 40.000, a Zagrebačka s 20.000 kuna.
– To je hvale vrijedan projekt! Budući da se oznakom zemljopisna podrijetla određuje da se zagorski purani mogu uzgajati samo u Zagorju i nigdje više, njome se doista štiti ugled purana – ističe dipl. ing. Krunoslav Blaži, upravitelj PZ „Puran bednjanskoga kraja“. Jer upravo iz ovoga kraja, podsjeća, početkom prošloga stoljeća u pravcu Londona, Beča i Graza otpremani su puni vagoni purećega mesa. Sačuvane su i fotografije na kojima se dobro vidi cijeli „zid“ zaklanih purana koji vise duž cijele jedne londonske ulice, od poda do streha, a čuva ih bobi! Naime, kako je oko Božića hladno, trgovci ih, nakon dnevne prodaje, noću nisu trebali unositi, već su njihovo čuvanje povjerili bobiju.
– Objedinjavanjem proizvodnje, formiranjem središnjeg prodajnog i distributivnog centra s klaonicom i pratećim kapacitetima, zagorski puran ima šanse postati ekskluzivni izvozni proizvod. Vrlo pristojna otkupna cijena stimulativna je i za proizvođače – ističe Blaži i podsjeća da bednjanska Poljoprivredna zadruga kilogram mesa očišćena purana otkupljuje po cijeni od 45 do 50 kuna, a purice od 50 do 55 kuna!
Puran ima „sedmeru vrstu mesa“!
U panegiriku zagorskom puranu, već spomenuti prof. Mayerhofer, nekadašnji predavač na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, piše da puran ima „sedmeru vrstu mesa“. Na batku je tamno i čvrsto, na prsima nježno i bijelo, s vrata je masnije… A takva izvorna kvaliteta postiže se i mjerama navedenim u specifikaciji, po kojima oznaku zemljopisnog podrijetla nose samo „kljunovi“ uzgojeni na otvorenom, koji pasu po travnjacima, voćnjacima i šumarcima na površini od najmanje 25 kvadrata po ptici, koji se hrane domaćim žitaricama i cijelo vrijeme su pod nadzorom Hrvatske poljoprivredne agencije.