Zagorski poduzetnik Boris Vuglec svoj je rodni zaselak na Vuglec Bregu
u Škarićevu kod Krapinskih Toplica, gdje je nekada živjelo
nekoliko obitelji, za nešto više od
godinu dana pretvorio u najljepše zagorsko imanje. Sve stare
objekte, od kojih su neki stari i više od stotinu godina,
obnovio je na autentičan način te im dao novu turističku namjenu. Na
imanju od 12 hektara preuredio je četiri zagorske hiže s apartmanima od
30-ak soba, od nekadašnje štale napravio je
restoran, a do njega rekonstruirao zagorsku klet s velikim podrumom u
kojemu čuva vino dobiveno iz vinograda sa 16 tisuća trsova koji se
prostire na tri hektara.
San vrijedan 20 milijuna
kn
– Oduvijek sam sanjao da na ovom zagorskom brijegu, gdje sam
proveo veći dio djetinjstva, napravim mjesto za uživanje. San sam
ostvario tek kada sam zaradio dovoljno novca da uložim u ono
što sam zamislio – kaže vlasnik Vuglec Brega.
Za ostvarenje svog sna potrošio je 20 milijuna kuna. To nije
konačan iznos jer Boris još namjerava dodati neke prijeko
potrebne sadržaje. Uskoro kani izgraditi malen hotel s četiri zvjezdice
kako bi povećao smještajne kapacitete za goste koji mu stižu
iz cijele Hrvatske i inozemstva.
– Obnovili smo četiri autohtone zagorske hiže u kojima su
apartmani, a dali smo im imena po bivšim vlasnicima. Namjera
mi je da gosti, koji dođu ovamo, imaju osjećaj da se nalaze u Zagorju,
kakvo poznajemo iz vremena naših djedova i baka, i to ne
samo po izgledu objekata, nego i po onome što im nudimo za
stolom – kaže Boris Vuglec koji i u gastronomskom smislu na
svom brijegu nastoji oživiti kulinarsku tradiciju Zagorja.
Život na selu
Njegov kuhar Tomislav Kinčić zajedno sa svojom ekipom nastoji oživiti
što više starih zagorskih recepata. S vremena na
vrijeme na svoj Vuglec Breg poziva i poznate kuhare, koji su
podrijetlom iz Zagorja, kako bi svojim kulinarskim idejama i saznanjima
o zagorskim jelima upotpunili tradicionalan jelovnik. Tako mu često u
goste dođe i poznati kuhar Tomislav Špiček, koji priprema
jela koja su se oduvijek posluživala na zagorskim trpezama. –
Uz restoran sagradili smo zagorsku sjenicu i krušnu peć bake
Roze u kojoj spravljamo autohtone specijalitete, kao što su
razne vrste domaćeg kruha, zagorski štrukli, janjeći but,
pečena raca, zlevanka, gibanica od sira, kukuruzni žganci s vrhnjem,
zagorska juha i druga jela – kaže kuhar Kinčić.
Vuglec Breg uistinu podsjeća na život u Zagorju od prije 60 i
više godina, jer se uz sve obnovljene objekte nalazi i
štala u kojoj su smješteni jahaći konji te stado
ovaca koje pase na obližnjem pašnjaku.
- Namjera nam je bila da gosti dožive pravi ugođaj života na
selu kakav je nekada bio. Nadam se da smo u tome uspjeli - kaže Vuglec.
Zagorska kulinarska akademija
“Ana se dosjetila kupanju s dupinima, svetim bićima što plivaju u krug održavajući svijet sigurnim. Plemenite su životinje znale da su žene trudne i prolažahu uz njih dotičući ih velikim baršunastim tijelima kako bi im dale snagu i hrabrost u trenutku porođaja...” Napisala je to čileanska književnica Isabel Allende u svom romanu “Zorro”, a to je tek jedan u nizu književnih zapisa koji su se pozabavili svim legendama koje okružuju te fascinantne morske sisavce. A ono što nije legenda, njihova je sposobnost da reakcije izvuku čak i iz autistične djece. Prvi su to radili Izraelci, a danas u SAD-u, posebice na Floridi, postoje brojni kampovi, u kojima dupini pomažu djeci s posebnim potrebama.