Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HISTRIONI ZA FILIPA Ankica Dobrić organizirala glumce za pomoć mladom prezimenjaku

'Zagrebački orkestar' svirao dječaku sa staklenim nogama

Filip Dobrić
Foto: Davor Javorović
19.09.2008.
u 16:41

Bok Filipe, ja sam Ankica. Dobrić, baš kao i ti. Imam i nećaka koji se zove Filip i ima isto 13 godina, ali on se ne preziva Dobrić – kazala je poznata glumica mladom dječaku čija ju je životna priča objavljena u Večernjaku toliko ganula da je odmah organizirala svoje Histrione i pritekla u pomoć.

Honorara predstave “Zagrebački orkestar” svi su se glumci odrekli u njegovu korist, a pronađen je i sponzor za kupnju potrebnih mu eletričnih invalidskih kolica! Filip, koji od rođenja boluje od bolesti staklenih kostiju, osteogenesis imperfecta, a koji ju je s nestrpljenjem u petak popodne čekao ispred zgrade osječkoga HNK-a, iako uzbuđen zbog okruženja glumaca, nije se dao smesti.

Cvijeće džentlmena
– Bok. Ja sam Filip – uzvratio joj je i džentlmenski uručio buket cvijeća. Odmah joj je otkrio da ju je vidio na televiziji, ali ne i u kazalištu, a svečano je obećao da će redovito pratiti sapunicu “Zakon ljubavi”.

– Akciju je zapravo pokrenuo naš prijatelj Tomislav Palinić Čoša, kojeg svi mi glumci jako volimo. Razmišljali smo kako pomoći, a onda nam je naš čelnik Zlatko Vitez rekao “pa gostujete u Osijeku”. I odlučili smo se predstavu odigrati za Filipa. Odrekli smo se honorara, a mnogi moji prijatelji iz Osijeka također su obećali novčano pomoći. Uskoro će Filipu stići i kolica – otkrila nam je pozadinu lijepe priče Ankica Dobrić.

I Filip je glumac
A Filip je glumcima otkrio da mu je baka bila jako sretna kad je čula da joj stiže omiljena glumica, te da ima psa, njemačkog oštrodlakog ovčara, čije je ime Bak.
– Ima tri slova! Bak, kao baka, ali bez a – objasnio je, a onda sa zanimanjem pogledao fotografiju glumičine mačke na mobitelu.

– Super. Bijela je! – kazao je Filip i kao pravi dečko prešao na priču o nogometu. Iako je tog dana igrao Dinamo, nije ga zanimalo jer “navija za Hrvatsku i za Osijek, baš kao i tata Ljubomir”. Kako je proteklih dana imao temperaturu iznad 40 stupnjeva, roditelji su se bojali da će mu biti teško doći da se upozna s glumcima te da neće gledati predstavu, bilo je drukčije.

– Došli smo kući u 22.30! Odlučio je gledati predstavu i stalno se smijao, a u jednom mi je trenutku, jer u predstavi ima i razgolićenih scena, stidljivo, ali smijući se šapnuo “mama, vide joj se sise” – kazala nam je presretna majka Anita.

U Centru za obrazovanje Ivan Štark, gdje pohađa 5. razred, Filip sudjeluje u dramskoj grupi i zboru. Do sada je gledao predstave u dječjem kazalištu, no ova mu je, i to baš posvećana njemu, bila prva u “kazalištu za odrasle”.


Priča ganula cijelu Hrvatsku

Uz Ankicu Dobrić, honorara predstave su se odrekli poznati histrioni Žarko Potočnjak, Nada Abrus, Marija Borić, Draško Zidar, Nela Kocsis, Vida Jerman, Pero Juričić, Kristijan Potočki i Zlatko Vitez. – Hvala svima! I tvrtki Geofoto, forumašima Moj novac Net, forumašicama Cvijetni forum, Branki Tomašević, obiteljima Petričević, Rapaić, Knežević, Lazarević, Tomić, Vukelić, te Draženu Babiću, svima, svima... – nabraja ganuta mama Anita.


Filip čeka novo vještačenje

Opel Club Croatia 4. listopada u selu Maglenča organizira susret opelaš, a sav prihod će ići Filipu, kojeg je Ministarstvo zdravstva proglasilo potpuno zdravim te mu je 2005. ukinuta invalidnina od 600 kuna, ali i 500 kuna dječjeg dodatka. Sramotnu odluku poništio je Upravni sud nakon čak tri godine, a Filipa, 100-postotnog nvalida od rođenja, čeka novo vještačenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije