DOZNAJEMO Gradovi se različitim titulama odužuju ljudima koji su se svojim radom iskazali - među njima prednjače političari, tek je pokoji kulturnjak, svećenik, književnik, skijašica i veliki košarkaš

Zagrepčanin Vuk Karadžić

Jezikoslovca Vuka Stefanovića Karadžića grad Zagreb počasnim je građaninom imenovao 1861. godine
import
18.03.2006.
u 19:02

Janica Kostelić, Majka Tereza, Vuk Stefanović Karadžić i Josip Broz imaju samo jednu poveznicu.
To šaroliko društvo ne veže ni profesija ni pripadnost istoj generaciji, nego činjenica da su upravo oni među 50 počasnih građana Zagreba.

Uskoro će godina dana kako je “snježna kraljica” Janica primila plaketu rodnog joj grada, a za to su vrijeme hrvatski gradovi mirovali s imenovanjima počasnih stanovnika.

Praksa nas uči da su u Hrvatskoj najizgledniji kandidati za počasne titule političari. Počasno građanstvo, zapravo, sasvim je zgodan način otplate duga, nematerijalan a ipak značajan, ujedno i vrlo pozitivna stavka u životopisu koju mnogi, posebice političari, rado istaknu. Gradske vlasti običavaju imenovati one koji su grad zadužili svojim radom, a počasnikom može postati i stranac.

Metropola je apsolutni prvak – podijelila je najviše počasnih titula, njih 50. Split, Osijek, Zadar, Šibenik, pa ostali manji gradovi, maksimalno imaju desetak najzaslužnijih. Zagreb praksu imenovanja njeguje još od 1853. godine, a prekinuo ju je samo Drugi svjetski rat.

Titule kulturnjacima
Najviše su počasnih, njih 27, gradske vlasti imenovale za Austro-Ugarske Monarhije, sve do 1918. godine. A, za razliku od modernih vremena koja su inaugurirala političare kao najpopularnije, tada su najviše titula pobrali kulturnjaci.

Osim jezikoslovca Vuka, koji je imenovan 1861. godine, počasnim Zagrepčanima postali su skladatelj Ivan plemeniti Zajc, književnici August Šenoa, Eugen Kumičić, Ivan Trnski i Gjuro Deželić... Među kulturnjacima izdvaja se pjesnik Dragutin Tadijanović, počasni građanin pet domaćih gradova, koji su smatrali da je i njih zadužio svojim stihovima i radom. Vladari su oduvijek bili popularni, pa se i omraženi Mađar Khuen Hu00E9dervu00E1ry našao u izabranom društvu purgera, uz bana Josipa Jelačića. Počasni su i predsjednik SFRJ Josip Broz, pa i književnik Miroslav Krleža, političari Mika Špiljak, Vladimir Bakarić...

Od devedesete su počasnim građanima metropole postali časna Majka Tereza, čelična dama Margareth Thatcher, pjesnik Dragutin Tadijanović, Janica Kostelić i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Potonji, uz aktualnog nam predsjednika Stjepana Mesića i Tadijanovića, ima najviše titula počasnih građana, njih pet, sve u većim gradovima. Mesić, pak, ima pet domaćih i jednu inozemnu titulu, počasni je građanin čileanskog Santiaga te manjih hrvatskih gradova.

Popularni generali
Od aktualnih je vlastodržaca Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora, počasni Valpovčanin i Blaćanin, Božo Biškupić, ministar kulture, počasni je građanin Dvora na Uni, Krapine i Svetoga Križa Začretja. Pokojni ministar obrane Gojko Šušak, pak, počasni je Sinjanin i Metkovčanin. I generali su dobili mjesto među počasnim građanstvom. Ante Gotovina prije pet godina postao je počasni Zadranin, a sa svojim je drugovima Rahimom Ademijem i Mirkom Norcem proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

General Norac počasni je Kaštelanin i Gospićanin, a isti je grad počasnim proglasio i pokojnog generala Janka Bobetka. Počasna titula resi i gospodarstvenika Ivicu Todorića, a njome ga je nagradilo Jastrebarsko. Iz crkvenog se svijeta izdvajaju počasni Zagrepčanin nadbiskup Josip Juraj Strossmayer, Osječanin mons. Ćiril Kos te Splićanin mons. Franjo Komarica. Ipak, najveći, papa Ivan Pavao II., i Hrvatskoj je podario veliku čast. Pokojni je papa odbio, naime, sve gradove koji su ga htjeli proglasiti počasnim osim Rima i – Dubrovnika 2004. godine.


Građani s najviše titula

Franjo Tuđman
5 gradova
Prvi hrvatski predsjednik počasni je stanovnik Zagreba, Vukovara, Zadra, Knina i Splita

Stjepan Mesić
5 gradova
Predsjednik RH počasni je građanin Visa, Belišća, Požege, Rovinja, Nove Gradiške

Dragutin Tadijanović
5 gradova
Pjesnika su počasnim građaninom imenovali Zagreb, Zaprešić, Udbina, Rab i Slavonski Brod

Božo Biškupić
3 grada
Ministar kulture počasni je građanin Krapine, Dvora na Uni i Svetoga Križa Začretja

Jadranka Kosor
3 grada
Potpredsjednica Vlade RH počasna je građanka Iloka, Lipika i Vukovara


Mock u Splitu, Koprivnici i Osijeku

Alois Mock, bivši austrijski ministar vanjskih poslova, postao je počasni građanin Splita, Koprivnice i Osijeka. Šibenčani su preklani, na veliko iznenađenje svojih građana, imenovali Gu00FCnthera Verheugena, povjerenika EU, i to na poticaj Ministarstva vanjskih poslova. Split je počasnim građaninom proglasio i Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog kancelara, a Osijek je počastio Hansa Dietricha Genschera, bivšeg šefa njemačke diplomacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije