BANSKI DVORI

Plenković: Mislim da smo dobro pripremili teren za Schengen

Vlada raspravljala o zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
15.02.2018.
u 11:19

Imali smo vrlo sadržajne razgovore s Tuskom i cijelim kolegijem EK, rekao je Plenković.

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela kojim se u naše zakonodavstvo implementira direktiva EU kojoj je cilj povećanje učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjima.    

Predloženim se zakonom stoga propisuje obveza i postupak prijenosa podataka o putnicima u zračnom prijevozu koje prikupljaju zračni prijevoznici te obrada tih podataka od nadležnih tijela, utvrđivanje nadležnih tijela za traženje i primanje podataka o putnicima, njihovu obradu i čuvanje, rokovi čuvanja podataka o putnicima, utvrđivanje tijela nadležnog za depersonalizaciju tih podataka te sankcije za neispunjenje obveza propisanih zakonom.

Pritom se zračnim prijevoznicima ne nameću nove obveze prikupljanja dodatnih podataka od onih koje su imali do sada u sklopu redovitog poslovanja, a dužni su ih dostavljati jedinici za informacije o putnicima ustrojenoj u MUP-u, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

MUP te podatke i rezultate obrade dostavlja tijelima nadležnima za postupanje u konkretnom slučaju, a ona mogu biti domaća i strana.

"Sredstva za provedbu su osigurana u proračunu u okvirnom iznosu nešto većem od 21 milijun kuna, a navedeno će se financirati sredstvima iz fondova EU", kazao je Božinović.

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog  izmjena i dopuna Zakona o strukovnom obrazovanju kojim se uređuje uspostava regionalnih centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje povezanih sa sektorom rada, a sukladno Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Ti će centri biti mjesta izvrsnosti koja će provoditi programe redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, pružati inovativne modele učenja, izvrsnost nastavnika, predavača i mentora kod poslodavaca te visokokvalitetnu infrastrukturu, konstruktivnu i kreativnu suradnju sa socijalnim partnerima, javnim sektorom te gospodarskim subjektima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice, ističe državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Vlada raspravljala o zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske
1/12

Jača se i učenje temeljeno na radu pa se tako prvi put u strukovnom obrazovanju definira pojam učenja temeljenog na radu koje se mora provoditi u suradnji ustanove za strukovno obrazovanje i gospodarskih subjekata te se definiraju načini provedbe takvog učenja. 

Zakonom se omogućuje razvoj nacionalnoga kurikuluma za strukovno obrazovanje, sektorskih kurikuluma, strukovnih kurikuluma te kurikuluma ustanove za strukovno obrazovanje.

Također, poboljšava se provedba praktične nastave u strukovnim školama, posebno za učenike određenih zanimanja (trogodišnji programi obrazovanja) zbog ograničenja na rad maloljetnika pri provedbi praktične nastave i vježbi.

Prema Konačnom prijedlogu zakona, kurikulum ustanove za strukovno obrazovanje ta ustanova treba donijeti najkasnije do 31. kolovoza tekuće godine prije početka školske godine u kojoj se počinje primjenjivati.

Strateške investicije

Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt konačnog prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.  

– Ovim zakonom se predlaže da se smanji financijski limit kojim se projekt može prijaviti za listu strateških investicija. Predloženo je da se limit smanji sa 150 na 75 milijuna kuna – rekla je Dalić. 

– Investitori su bili obvezni predočiti dokaz o osiguranim izvorima financiranja. Ova se odredba pokazala značajnom preprekom za privatne projekte – rekla je Dalić i dodala da se predlaže da se visina dokaza o osiguranim izvorima financiranja smanji na 5% (bilo je 10%). Rekla je i kako će se priznati i ono što je već uloženo u projekt.

Tijek sjednice:

11.06  Završen je otvoreni dio Vlade

10.41 – Prihvaćen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o strukovnom obrazovanju.

10.34 – Ministrica Martina Dalić predstavila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske (EU) 

– Ovim zakonom se predlaže da se smanji financijski limit kojim se projekt može prijaviti za listu strateških investicija. Predloženo je da se limit smanji sa 150 na 75 milijuna kuna – rekla je Dalić.

– Investitori su bili obvezni predočiti dokaz o osiguranim izvorima financiranja. Ova se odredba pokazala velikom preprekom za privatne projekte – rekla je Dalić i dodala da se predlaže da se visina dokaza o osiguranim izvorima financiranja smanji na 5% (bilo je 10%). Rekla je i kako će se priznati i ono što je već uloženo u projekt.

Zakonom se propisuje da se svi projekti koji se proglase strateškima smatraju žurnim.

Vlada je prihvatila prijedlog i on ide na drugo čitanje u Sabor.

10.30 – Premijer se osvrnuo se na posjet Bruxellesu.

– Imali smo vrlo sadržajne razgovore s Tuskom i cijelim kolegijem EK – rekao je Plenković.

Govorio je o pitanju proračuna s obzirom na izlazak Velike Britanije iz Europske unije. 

– Dobre su vijesti i da je u 2017. povećan hrvatski izvoz – rekao je Plenković i dodao da je povećan i uvoz.

Rekao je i kako će idućeg tjedna Ministarstvo poljoprivrede isplatiti potpore za 100 tisuća gospodarstava.

Najavio je i da će u Virovitici na održavanju Viroexpoa održati četvrtu sjednicu savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Važno je i da ministar Božinović nastavi s aktivnim pripremama za Schengen – rekao je Plenković.

– Mislim da smo dobro pripremili teren – dodao je.

Komentara 19

HL
Hladan
11:07 15.02.2018.

Direkne investicije u HR su pale za čak 14 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine! Jedino ako Plenković ne računa direktnom investicijom investiranje Agrokorovih inozemnih savjetnika u svoje izuzetno visoke platne liste u Hrvatskoj!

AV
Avaz
10:54 15.02.2018.

Plenković bi se trebao pohvaliti sa najvećim padom proizvodnje u eu. Naravno tu mu je pomogao stečajni upravitelj Ramljak. Jad! Jad!

PR
prajdali100
12:05 15.02.2018.

A Erjavec !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije