nezadovoljni

Zakonom 
o reprezentativnosti Vlada nas želi “razmontirati”

\'26.11.2009., Split - Ozren Matijasevic presjednik HUS-a po dolasku u splitski opcinski sud zbog tuzbe koju je protiv njega zbog klevete podnio bjegunac hrvatskog pravosudja, direktor Salonita Jozo C
Ivo Čagalj/Pixsell
22.10.2012.
u 17:55

Zakon je pun loših rješenja i onemogućava sindikatima pravo na štrajk, što je čak i protuustavno, objašnjavaju u HUS-u i MHS-u.

Zakon o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje ide na ocjenu ustavnosti jer, tvrde sindikalci, pun je loših i neustavnih rješenja. Ustavnom sudu poslat će ga Hrvatska udruga sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića i Matica hrvatskih sindikata (MHS) Vilima Ribića, koji su zajedničku inicijativu najavili danas.

– Zakon o reprezentativnosti donesen je da bi se njime izmijenio članak 262 Zakona o radu koji regulira pitanje produljene primjene kolektivnih ugovora, te da na mala vrata razmontira sindikate omogućavanjem strukovnim sindikatima da po povlaštenim uvjetima sudjeluju u kolektivnim pregovorima – zaključio je Matijašević.

Mirela Bojić, glavna tajnica MHS-a, upozorila je da se sindikatima koji ne ispune uvjete za reprezentativnost onemogućuje pravo na štrajk, iako je to ne samo ustavno nego i pravo zajamčeno konvencijama Međunarodne organizacije rada. Dodala je i da ovakav zakon privilegiranim čini položaj strukovnih sindikata jer im osigurava sudjelovanje u kolektivnim pregovorima. Spornim ističe i kriterije za utvrđivanje reprezentativnosti, koji sindikatima koji nisu reprezentativni na granskoj razini omogućuju da to budu na nacionalnoj.

Sindikati su podijeljeni kad je riječ o upitnosti pojedinih zakonskih članaka, pa su im primjedbe različite.

– Nipošto nije trebalo derogirati Zakon o radu ovim zakonom, a i kvote za utvrđivanje sindikalne reprezentativnosti jako su visoke. Dovodi u pitanje sindikalnu opstojnost, ako onemogućuje štrajk i kolektivno pregovaranje. U svakom slučaju, svi se sindikati slažu s ocjenjivanjem ustavnosti ovakvog zakona – kaže dr. Ivica Babić, predsjednik strukovnog sindikata liječnika.

>>Produljena primjena kolektivnih ugovora ograničena na tri mjeseca

Komentara 12

NE
Nepokolebljiv
18:18 22.10.2012.

Hrvatski zakonik pun losih zakona ili onih "prepisanih" iz doba tiranije. Kada vec politicari dobivaju, za lokalne prilike, previsoke place zasto si ne uzmu "instrukcije" i pod necijim nadzorom za domazu zadacu preurede Ustav i sve zakone ali ovaj puta temeljito. Usput, kada vec "spasavam svijet", neka se rijese losih lijenih sudaca i na studentskom servisu uzmu mlade gladne koji ce vjerojatno biti radisni.

OB
-obrisani-
18:47 22.10.2012.

Kaj se cudite , SKOJ-evci znadu kak se to radi, apa ni u ex. drzavi "strajk " je bio zabranjen. To se zvalo obustava rada . Drugovi nevole proturezimske rijeci!

Avatar madcap
madcap
18:17 22.10.2012.

A šta ćeš Matijaševiću. Nema s Milanovićem više lagodnog života sindikalnih glavonja kao za Sanadera. Bilo pa prošlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije