odbijenica

Žalio se da je dva dana bio nezakonito iza rešetaka

'09.10.2008.Osijek - Sudjenje Antunu Gudelju na osjeckom sudu. Photo: Davor Javorovic/Vecernji list'
'Davor Javorovic/Vecernji list'
10.12.2012.
u 21:16

Sporna odluka: Ubojica načelnika osječke policije smatra da je pritvor produljen – kasno.

Europski sud za ljudska prava odbacio je tužbu protiv Hrvatske koju je podnio Antun Gudelj, osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, zatim dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije te pokušaj ubojstva Mirka Tubića. Zločin se zbio 1. srpnja 1991. u Tenji pokraj Osijeka. Gudelj je u svojoj tužbi tvrdio kako je od 9. do 11. travnja 2009. nezakonito bio iza rešetaka, odnosno da je Županijski sud u Osijeku \"zakasnio dva dana\" s produljenjem pritvora.

Nema nezakonitosti

Presuda mu je, naveo je, postala pravomoćnom 9. travnja, a tada mu je \"istekao i maksimalni pritvor\". Rješenje o novom pritvoru sud je donio \"tek 12. veljače\". U odgovoru Vlade stoji kako Vrhovni te Ustavni sud nisu našli nezakonitosti. – Nacionalni su sudovi zaključili da spornog 11. travnja pritvor nije trajao više od tri godine. Nema osnove za miješanje u odluke domaćih sudova – stoji u obrazloženju Europskog suda za ljudska prava. Gudelj je prigovarao i na \"činjenice utvrđene u kaznenom postupku\" te je isticao da mu se dvaput sudilo za isto djelo. No, i ti su prigovori odbačeni jer o tome još odlučuje Ustavni sud pa ih se smatra preuranjenima. Prema presudi, Antun Gudelj, tada pripadnik pričuvnog sastava policije, ubojstva je počinio iz bezobzirne osvete, kriveći pregovarače za situaciju u selu i navodnu sudbinu njegove obitelji.

Udovica: Postoji naručitelj

U obrani je isticao kako su ubojstva bila nesretni slučaj, da nije imao namjeru pucati te da je puška opalila jer je vjerojatno prije bila napeta. No, nije znao objasniti zašto je ispucao čak 30 metaka. Tvrdio je i kako je imao zapovijed pucati na svako vozilo koje se ne zaustavi na kontrolnoj točki, a da automobil u kojemu je bio načelnik nije stao. Naglašavao je, pak, kako nije znao tko se nalazi u vozilu, niti je znao za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji. Udovica Jadranka Reihl Kir više je puta isticala kako smatra da postoji naručitelj ubojstva njezina supruga koji nije procesuiran.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije