projekt od 133,8 milijuna kuna

Zamijenit će se 15,7 kilometara dotrajalog karlovačkog vrelovoda

Pogled na Karlovac sa Švarče
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
24.03.2022.
u 16:15

74% vrelovodne mreže bit će zamijenjeno, a stvorit će se i preduvjeti za noćno grijanje

Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, u sklopu koje će biti zamijenjeno čak 74 posto gradske vrelovodne mreže, počet će na ljeto. Ovih je dana Gradska toplana Karlovac potpisala tri ugovora s dva izvođača; Održavanje i izgradnja pogona i zajednicom ponuditelja ZG Marine, BK Montaža i Zagreb Montaža čime počinje nova faza realizacije, odnosno radovi na terenu.

Uvjeti za noćno grijanje

- Danas završavamo papirnatu fazu projekta i počinjemo s produktivnom fazom građenja. To je rezultat timskog rada, lobiranja, truda zaposlenika Toplane, Grada i Županije. Čeka nas radno ljeto, jer plan je da izmijenimo više od 50 posto cijevi tijekom ljeta. Važno je naglasiti da, iako smo sklopili ugovore isključivo za zamjenu cijevi, u projekt je uključena i revitalizacija dijela toplinskih podstanica u zgradama te unapređenje pogona distribucije, nakon čega će kompletna distribucija toplinske energije biti bitno unaprijeđena i na puno višoj razini - rekao je Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane Karlovac

Cilj je obnova vrelovoda i povećanje energetske učinkovitosti isporuke toplinske energije građanima Karlovca i poslovnim subjektima koji koriste centralni toplinski sustav, s obzirom na to da zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnih utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima. Pojektom će se osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji, a stvorit će se i preduvjeti za noćno grijanje i korištenje obnovljivih izvora energije. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, kazao je da će projekt pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana.

- Prošla, ova i sljedeća godina u Karlovcu će biti godine revitalizacije. Obnavljamo ne samo vrelovod, nego i vodovod i kanalizaciju. Mogu slobodno reći da je moj dojam kako ova obnova vrelovoda znači novi život karlovačke Toplane. To je zalog da sva buduća ulaganja koja se budu vezala uz toplinarstvo imaju smisla. Spomenuo bih kako smo paralelno s ovim projektom krenuli i u projekt geotermalnih izvora pri čemu smo osnovali tvrtku koja trenutačno razvija projekt da se jednog dana Karlovac grije vrelom vodom iz podzemlja te da doista budemo zeleni grad i po energiji - kazao je D. Mandić pri potpisivanju ugovora s izvođačima.

Smanjenje gubitaka

Projekt revitalizacije vrelovodne mreže usmjeren je i na korištenje obnovljivih izvora energije, a njegovom provedbom, gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutačnih 15 posto na manje od 8 posto. Također, od ukupne duljine trase vrelovodne mreže planira se zamijeniti 15,7 kilometara, odnosno 74 posto cijevi.

Projekt revitalizacije karlovačke vrelovodne mreže sufinancira se novcem Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133,872.862 kune od čega su prihvatljivi troškovi 128,222.862 kune, od kojih se 103,585.047 kuna financira bespovratnim sredstvima iz fondova EU putem ITU mehanizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije