Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od josepa borella

Zapadni Balkan dobio upozorenje iz EU: 'Bliskost s Putinom nije kompatibilna s budućnošću u Uniji'

Beograd: Predizborni skup koalicije stranaka okupljenih oko SNS na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra"
Foto: Milos Tesic
1/5
24.06.2024.
u 20:32

Glavna tema na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a bila je pomoć Ukrajini, stanje na Bliskom istoku, Gruziji i u području Velikih jezera

Održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU-u, upozorio je u ponedjeljak u Luxembourgu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ulazak u EU strateški je izbor država zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar Europske unije”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Tijekom radnog ručka sastanku europskih ministara pridružili su se njihovi kolege sa zapadnog Balkana s kojima su razgovarali o usklađivanju s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom. Srbija, koja pregovara o članstvu u EU-u, ne želi slijediti vanjsku politiku EU-a kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji zbog agresivnog rata protiv Ukrajine.

Glavna tema na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a bila je pomoć Ukrajini, stanje na Bliskom istoku, Gruziji i u području Velikih jezera. Borrell je najavio da će EU smanjiti političke kontakte s Gruzijom, čija se vlada približava Rusiji, iako je dobila europsku perspektivu. Također se razmatra i zamrzavanje europske pomoći toj zemlji.

GALERIJA Rusi bombardirali Harkiv, tri osobe poginule

Beograd: Predizborni skup koalicije stranaka okupljenih oko SNS na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra"
1/13

 

Komentara 2

DR
DrJok
23:00 24.06.2024.

da konstatujemo da je uvodjenje ekonomskih sankcija akt agresije. nejasna obecanja i sitnis koje borelj nudi za uzvrat da se srbija prikljuci pohodu zapada na istok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije