POMOĆ UNESREĆENIMA

Zapovjednik hrvatskog tima: U Antakyi nema vode, hrane, struje, ali ima kriminala

Earthquake in Antakya Turkey
Foto: Bradley Secker/NEWS SYNDICATION
1/6
10.02.2023.
u 14:24

Antička Antiohija, suvremena Antakya, smještena je u regiji Hatay, između Mediterana i sirijskog grada Alepa, udaljenog devedesetak kilometara.  Hrvatski tim za urbano traganje i spašavanje ondje je kamionima stigao u četvrtak, nakon 54 sata vožnje iz Jastrebarskog i odmah se uputio u potragu. Vinković je za Hinu rekao da je situacija u gradu vrlo složena.

U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog tima od 41 osobe i sedam pasa koji pomažu u operacijama spašavanja.  Antakya, grad s 200 tisuća stanovnika za koji turski mediji pišu da je „izbrisan“ potresom, nalazi se na samom jugu Turske, uz granicu sa Sirijom.

Antička Antiohija, suvremena Antakya smještena je u regiji Hatay, između Mediterana i sirijskog grada Alepa, udaljenog devedesetak kilometara. Hrvatski tim za urbano traganje i spašavanje ondje je kamionima stigao u četvrtak, nakon 54 sata vožnje iz Jastrebarskog i odmah se uputio u potragu. Vinković je za Hinu rekao da je situacija u gradu vrlo složena. 

„Grad nema struje, nema vode, nema reda pa su dućani opljačkani. Zato nema mogućnosti kupnje namirnica u krugu od 200 kilometara", kazao je.

Prvo mjesto u kojem se još može nešto pronaći je Adana, peti najveći turski grad, do kojeg je  pet sati vožnje u jednom smjeru. U Antakyi i okolnom području strahovite su gužve, rekao je Vinković. 

Spasili psa

Hrvatski tim stigao je na jug Turske putem Koordinacijskog centra za hitne slučajeve, mehanizma civilne zaštite EU. U Antakyu su stigli u četvrtak u 7 sati, a već četiri sata kasnije, nakon brifinga, krenuli su s operacijama koje su završile tek u noćnim satima. Operacija je tada prekinuta zbog sigurnosne situacije.

 
Earthquake in Antakya Turkey
1/27

„Nismo se usudili raditi preko noći. Opasno je, ima kriminala, ima svega. Kad vidite da netko nosi pištolj u hlačama, nije vam svejedno“, kazao je Vinković u telefonskom razgovoru. 

Hrvatski tim, podijeljen na dvije smjene, pretražuje zgrade sa psima i uz pomoć tehničkih alata u sektoru koji dijeli s ukrajinskom službom. "Koordinacija međunarodnih timova funkcionira odlično“, rekao je Vinković. "Prioritet je pronalazak živih, no hrvatski spasitelji zasad su pronašli samo poginule, stariju mušku osobu i malo dijete. Jedini pronađen živ bio je pas." 

Psihički jaki 

Na pitanje kako tragična situacija nakon razornog potresa utječe na mentalno stanje hrvatskih spasitelja, Vinković je rekao da je riječ o ljudima s iskustvom koji su, nažalost, već vidjeli žrtve.  „Kakav će biti konačan rezultat, vidjet ćemo kad se vratimo u Hrvatsku, kad adrenalin padne, onda će se možda vidjeti posljedice“, dodao je. U timu je nabrijana atmosfera jer su svi veoma željni pomoći. 

„Malo se spava, puno se radi“, rekao je Vinković i naglasio kako traje utrka s vremenom jer postoji još dva-tri dana šanse da se pronađu žive osobe. Broj poginulih u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u petak je prešao 22.000, a vjeruje se kako će dodatno rasti zbog velikog broja zatočenih ispod ruševina. 

Ključne riječi

Komentara 2

DI
dino85
16:16 10.02.2023.

Kakva ljudska zajednica, kakvi ujedinjeni narodi, kaki Putin, Biden i ostsli, dno dna smo dokučili sam još treba netko prvi ugaditi svjetlo.

DI
dino85
16:12 10.02.2023.

Ovo je sramota ljudskog roda, ako se uopće možemo nazvsti ljudi. Do juče je taj narod patio i bio razaran ratom, sad je došla još i prirodna katastrofa i onda čitam u medijima kako su to ipak Kurdska područja gdjeje Erdogan i vojska nedozvoljavaju pristup Humanitarcima a isto tako niti sami pomažu, dapače ima i ratnih djelovanja. Ovaj svijet je ošo u TPM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije