BESPRAVNA GRADNJA

Zaradili optužnicu jer su prije 10 godina sagradili glamping naselje na UNESCO zaštićenom djelu Viškog arhipelaga

Vis: Otok kojeg krase brojne uvale, plaže i ?isto more
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
23.07.2024.
u 07:57

Riječ je o lokaciji Veli Budihovac, koji je u naravi otočić u zaštićenom obalnom pojasu i dio UNESCO-ovog globalnog geoparka Viški arhipelag.

Dvojica muškarca, u dobi od 77 i 50 godina, optuženi su za bespravnu gradnju, a optužnicu je protiv njih podigao ODO Split. Tereti ih se da su od 2014. do 2021. protivno odredbama Prostornog plana Grada Visa i Zakona o gradnji i bez pravomoćne građevinske dozvole lokaciji Podstražje, gradnjom obuhvatili 101.939 metara kvadratnih ili 32,22 posto otoka. Riječ je o lokaciji Veli Budihovac, koji je u naravi otočić u zaštićenom obalnom pojasu i dio UNESCO-ovog globalnog geoparka Viški arhipelag.

Prema optužnici, dvojac se tereti da je izgradio glamping naselje betonskih temelja i šest glamping zgrada koje su priključene i na infrastrukturu. Nadalje, sagrađena su i dva servisna objekta, dvije kućice, dvije tipske zgrade, jedna makadamska cesta, mul i nasip na nekoć prirodnoj plaži. Time su, prema navodima ODO-a, prouzročili štetu Republici Hrvatskoj u neutvrđenom iznosu.

Prema optužnici, dvojac se tereti se i da su navedeno učinili kako bi obavljali turističku djelatnost nakon što su bespravno izgradili navedene turističke objekte te devastirali javno i pomorsko dobro u vlasništvu Republike Hrvatske. S tom bespravnom gradnjom, tvrdi tužiteljstvo, povezana je i devastacija zaštićenog prirodnog krajolika, a optuženike se tereti i da su obavljali turističku djelatnost, unutar sto metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području mora i osobito vrijednom predjelu – prirodnom krajobrazu, izvan građevinskog područja.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Mreže su 'podivljale' nakon Bidenove odluke: Pronašli smo neke jako dobre memeove

Vis: Otok kojeg krase brojne uvale, plaže i ?isto more
1/34

Komentara 4

HO
homofobic
08:10 23.07.2024.

Neka sada postave desetak vjetrenjaca za "obnovljivu energiju" koristenjem vjetra i neutralizirat ce optuzbu za nagrdenje krajobraza! Poznato je da vjetrenjace unapreduju prirodni krajobraz i uljepsavaju prirodu.

TP
The_Point
18:55 23.07.2024.

Vlast na Visu o svemu nije imala pojma. Zaokružite točan odgovor: tko je na vlasti na Visu ? a) HDZ b) Turci c) Francuzi d) Talijani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije