Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se Armin Hodžić

Zastupnici manjina najavili sastanak: 'Pokušava nas se uvući u političke igre i intrige'

storyeditor/2024-05-05/PXL_180324_111846748.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.05.2024.
u 22:46

Veljko Kajtazi je na putu u inozemstvu i izjavu će dati ovaj tjedan, rekao nam je njegov suradnik.

Hristos Vaskre. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan – rekao je danas Milorad Pupovac novinarima koje je zanimalo kako idu pregovori o sastavljanju saborske većine.

Idućih tjedan dana je ključno, moglo bi se zaključiti iz šturih izjava o nastavku pregovora između HDZ-a i DP-a koji bi se navodno trebali nastaviti sutra, u utorak, i izjava manjinaca koji će također ovih dana održati sastanak. Veljko Kajtazi je na putu u inozemstvu i izjavu će dati ovaj tjedan, rekao nam je njegov suradnik koji nije želio komentirati hoće li svih osmero zastupnika manjina ostati zajedno ili će petero njih, bez troje zastupnika SDSS-a, podržati koaliciju HDZ-a i DP-a, kako se nagađa.

– Sve ćete znati u idućim danima – poručio nam je Armin Hodžić, koji je na svom profilu na Facebooku objavio poduži status u kojem govori u – množini. "Mi, saborski zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uvijek smo bili potpora izabranoj parlamentarnoj većini i konstruktivni politički partner", istaknuo je i dodao da tih osam glasova nikad nisu koristili za vlastite probitke i parcijalne interese, a pogotovo ne da bi mijenjali političku volju većine građana Hrvatske.

>>> FOTO Plenković stigao u Vukovar na novu rundu pregovora: Pogledajte kako su ga dočekali DP-ovci

storyeditor/2024-05-05/PXL_180324_111846748.jpg
1/10

"Tako je i danas kad nas se pokušava uvući u političke igre i intrige kojima ne pripadamo", naveo je Hodžić i dodao da je Hrvatskoj potrebna politička i društvena stabilnost. "Zato ne možemo šutke prelaziti preko ideja nekih političkih aktera na javnoj sceni koji zagovaraju koračanje unatrag kad su u pitanju Ustavom zajamčena prava manjina... Ne možemo ostajati nijemi ni na teze da smo mi 'manjinci' bilo čija moneta za potkusurivanje. Mi ćemo i nadalje, kao skupina i parlamentarni zastupnici specifične pozicije, biti oni koji će doprinositi političkoj stabilnosti zemlje. Bit ćemo dodatna snaga izabranoj parlamentarnoj većini i podrška Vladi za koju se u Saboru podigne najviše ruku", poručio je Hodžić, kojeg smo upitali je li to komentar svih manjinaca s obzirom na to da govori u množini.

VEZANI ČLANCI: 

– Ne, to je moj stav jer, kao što vidite, objavljen je na mom profilu – odgovorio je kratko. Pojavila se i jednadžba prema kojoj HDZ-u i DP-u manjinci ne bi ni trebali jer bi sa svojih 74 mandata i glasom Vesne Vučemilović osigurali još jedan, presudni glas od zasad neimenovanog zastupnika. Tu tezu navodno proturaju u DP-u, možda i kao spin ili neki "back-up" plan ako DP ne popusti oko SDSS-a, a manjinci ostanu ujedinjeni. Matematičkim izračunima "s puno nepoznanica", pregovorima i nekim izjavama koalicijskih partnera koje su, misli, u suprotnosti s onime na čemu počiva parlamentarno-liberalna demokracija, nije zadovoljan Dario Hrebak (HSLS), koji ima osjećaj da se njegova liberalna opcija uzima zdravo za gotovo, iako je, veli, dobio 10.000 preferencijalnih glasova.

– Dali smo podršku Andreju Plenkoviću za mandatara, imali smo odličnu suradnju posljednjih osam godina i čekamo da okupi nas partnere i predoči kako misli da će buduća Vlada izgledati i kako će biti stabilna. Očekujemo i garancije da se postojeća prava u našem liberalno-demokratskom sustavu neće ni na koji način mijenjati. Svjesni smo da Plenkoviću nije lako složiti većinu, birači su odlučili, spremni smo pomoći da se većina posloži, ali nije nam nevažno koje će biti politike te nove većine – kaže Hrebak za Večernji list.

>>> FOTO Više od 8000 ljudi na startu utrke Wings for Life: Među trkačima i legendarni vatreni, ali i poznati influenceri

storyeditor/2024-05-05/PXL_180324_111846748.jpg
1/22

 

Komentara 15

Avatar The new statesman
The new statesman
23:16 05.05.2024.

Kakva god bila politika ..pare su pare

VI
Vivian
23:12 05.05.2024.

Javljaju se oni koji nisu, ali htjeli bi biti bitni i odlucivati

LO
Lokislav
00:18 06.05.2024.

Gdje je to Kajtazi bio u inozemstvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije